• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Als één van de vice-voorzitters van Parlatino, heeft Statenvoorzitter Ivar Asjes afgelopen vrijdag deelgenomen aan de tweejaarlijkse vergadering van het bestuur van Parlatino in Panamastad. Het bestuur heeft onder meer besloten dat drie commissies van Parlatino in juli zullen vergaderen op Curaçao.

Tijdens deze vergadering gaf de voorzitter van Parlatino, Elías Castillo González, een verslag van de activiteiten die Parlatino de afgelopen maanden heeft gehad. Ook is besloten dat drie commissies van Parlatino officiële vergaderingen zullen hebben op 26 en 27 juli op Curaçao.

Commissies
Het gaat om de commissie voor Energie en Mijnen, de commissie van Mensenrechten, Justitie en Gevangenisbeleid, de Commissie van Economische Zaken, Sociale plicht en Regionale ontwikkeling. Het is de bedoeling dat de Commissie Economische Zaken, Sociale plicht en Regionale ontwikkeling een onderwerp behandeld dat van belang is voor een regionale economische eenheid.

Beslissingen
Verder heeft het bestuur van Parlatino zich verdiept in onder meer CELAC (Comunidad de Estados Latinoamericanas y Caribe) en een samenwerkingsovereenkomst tussen Parlatino en CEA (Confederacion de Educadores Americanos). CEA is een federatie opgericht in 1957 waaraan verschillende organisaties van opleiders in verschillende landen in onze regio zijn aangesloten. Ook heeft het bestuur van Parlatino ingestemd om FOPREL (Foro de Presidentes de Poderes Legislativos de Centroamerica y la Cuenca del Caribe), de status van waarnemer in Parlatino te geven.

Moties
Aan het eind van de vergadering heeft het bestuur van Parlatino twee moties goedgekeurd die tijdens de vergadering waren ingediend. Het ging om een motie waarin Parlatino haar solidariteit met Venezuela uit, in haar protest tegen de beslissing van de Europese Commissie voor Luchtvaartveiligheid om de nationale luchtvaartmaatschappij van Venezuela CONVIASA, te verbieden om het luchtruim van de Europese Unie vormen, te betreden.

‘Succesvol’
De andere motie was om steun en solidariteit te uiten over de beslissing van de Argentijnse regering om het bedrijf Repsol-YPF te nationaliseren als een daad voor energiesoevereiniteit in het belang van het welzijn van het Argentijnse volk. Asjes beschouwt de vergadering van het bestuur van Parlatino succesvol waarbij hij van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt om de banden te versterken met verschillende collega voorzitters van het parlement of parlementariërs uit de landen in de regio. Bij Parlatino zijn 23 parlementen aangesloten.

4 reacties op “Asjes tevreden over overleg Parlatino”

  1. @Juny, de hobbyclub Parlatino bestaat uit Caraïbische, Centraal en Zuid Amerikaanse politici. Zouden die het verschil zien met onze ministers ?

  2. Gaat nergens over. Asjes moest er even tussenuit.

  3. Wat vind Parliton van corrupte ministers die niet in de regering horen te zitten?

  4. Beste Asjes, wanneer kunnen wij het Parlatino-leger hier verwachten om ons te helpen onze absolute onafhankelijkheid te eisen en onze eis kracht bij te zetten ?