• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Premier Mark Rutte heeft vandaag koningin Beatrix het ontslag aangeboden van alle ministers en staatssecretarissen, meldt het Kabinet der Koningin. Het staatshoofd heeft het kabinet verzocht ‘al datgene te blijven verrichten wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten’.

De officiële mededeling luidt als volgt: “Minister-president drs. M. Rutte heeft op 23 april 2012 aan Hare Majesteit de Koningin het ontslag aangeboden van alle ministers en staatssecretarissen, met ingang van heden. Hare Majesteit de Koningin heeft de ontslagaanvraag in overweging genomen en de ministers en staatssecretarissen verzocht al datgene te blijven verrichten wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten.”

Demissionair
Het kabinet is daarmee officieel demissionair geworden. Een demissionair kabinet is net als een normaal kabinet bevoegd om besluiten te nemen en voorstellen voor nieuwe wetten te doen. Maar in de praktijk komt het erop neer dat er geen nieuw beleid meer wordt ontwikkeld. De Tweede Kamer zal deze week bepalen welke onderwerpen ‘omstreden’ of ‘controversieel’ worden verklaard en niet meer worden behandeld

Verklaring
Rutte zal morgenmiddag in de Tweede Kamer een verklaring afleggen, waarna de Kamer met de premier in debat zal gaan. Op dit moment zitten de fractievoorzitters opnieuw bij Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. De belangrijkste vraag die eerst opgelost moet worden is de datum van de nieuwe verkiezingen.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com