• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO –  Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC) heeft vrijdagmiddag de vijftien Chinese stakers van Shell die in 1942 vermoord en anoniem begraven werden herdacht. De moorden zijn lang in de doofpot gestopt. Onlangs heeft de regering de stakers officieel als oorlogsslachtoffers erkend.

Bij de ceremonie waren verschillende politieke prominenten aanwezig. Onder andere ministers Charles Cooper, Helmin Wiels en Carlos Monk legden kransen neer bij het monument van de Chinese stakers. Ook Micheal Chen, vertegenwoordiger van de Chinese gemeenschap, woonde de herdenking bij.

Dodenherdenking 4 mei
Nizaar Makdoembaks, voorzitter van de SEOC, bedankte de regering voor de erkenning van de vijftien oorlogsslachtoffers. “Deze vijftien Chinese stakers waren geen misdadigers, maar oorlogsslachtoffers.” Tijdens zijn speech zei hij dat zijn grote wens is dat de Chinese stakers ook zullen worden herdacht tijdens de 4-mei herdenking in Nederland en spoedig in vervulling zal worden gebracht. Na de herdenking presenteerde Makdoembaks zijn boek ‘De aprilmoorden. Berichten vanaf het kerkhof van de schande’.

Erkenning
Eén van de aanwezigen op de herdenking is Sook Cheung (64). Het is de tweede keer dat ze op de Kolebra Bèrdè begraafplaats de aprilmoorden herdenkt. Haar familie is afkomstig uit China, maar zelf is ze geboren op Curaçao. “Ik vind het goed dat deze vijftien Chinese slachtoffers nog altijd worden herdacht, want ze kwamen op voor hun rechten. Ik ben blij dat de regering uiteindelijk op het verzoek is ingegaan om de doden ook als oorlogsslachtoffers te erkennen.”

5 reacties op “‘Aprilmoorden ook op 4 mei herdenken’”

 1. @Makayu, whatabout de 40 landverraders van Monk ?

 2. Als de regering de slachtoffers officieel erkent dan is dat goed nieuws voor de nabestaanden. Het ABP in Nederland verzorgt de uitkeringen. Neem dus aan dat onze regering dat via de Rijksministerraad gaat bewerkstelligen. Wij hebben daavoor een gevolmachtigd minister in den Haag. Als hij nu nog even actie neemt.. Doet hij het niet dan is deze `erkenning` niets meer dan pretentieoze `windowdressing` We wachten het af….

 3. Hmm de april 4 herdenking is voor alle gevallen in de oorlog.. ook voor burgerslachtoffers. dus dat wordt al gedaan!

 4. En Makdoembaks, hoeveel meer boeken heb je nu verkocht door deze gebeurtenis aan te grijpen voor de introductie van je pamflet ? Weinig denk ik, 1, 2 of 3 ?
  Ja dan moet je wel naar Nederland om je eerste druk te slijten. Ga er zomaar vanuit dat je het in de nederlandse taal geschreven hebt, is dit bewust of vooruitziend ?

 5. @Monk:
  Kunnen we dan ook gelijk een memorial-Day vaststellen voor alle door de FARC vermoordde onschuldige slachtoffers !!