• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De kans op nieuwe verkiezingen in Nederland is groot nu het Catshuisberaad is stukgelopen. Premier Mark Rutte zei vandaag tijdens een persconferentie dat een ronde naar de stembus voor de hand ligt. Maandag komt de ministerraad in een extra zitting bijeen.

 
De politieke partijen VVD, CDA en PVV onderhandelden de afgelopen weken in het Catshuis over aanvullende bezuinigingen van zo een veertien miljard euro.

Schuld
Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) leggen de schuld van het mislukken van de onderhandelingen beiden bij PVV-leider Geert Wilders. “De PVV schrok op het laatste moment terug voor de consequenties van eerder gemaakte afspraken”, zei Rutte. Verhagen was nog veel harder: de hoop op een akkoord is volgens hem door Wilders ‘de grond in geboord’. De PVV-leider laat daarmee ‘zestien miljoen Nederlanders in de steek’, aldus Verhagen.

Onaanvaardbaar
Volgens Wilders zou het pakket dat op tafel lag de economische groei schaden, de werkloosheid omhoog brengen en de koopkracht voor met name AOW’ers fors raken. Dat noemde hij onaanvaardbaar. “Ik accepteer niet dat ouderen in de portemonnee moeten betalen voor onzinnige Brusselse eisen. Het totaalpakket was onaanvaardbaar en niet in het belang van de PVV-kiezers.” Wilders wil verkiezingen: ‘hoe eerder hoe beter’.

Nieuwe verkiezingen
De grootste oppositiepartijen PvdA en SP willen nieuwe verkiezingen. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom zou dat mogelijk al in september kunnen. Alexander Pechtold (D66) wil dat de Tweede Kamer in aanloop naar nieuwe verkiezingen een hervormingsakkoord smeedt. “De schatkist moet op orde.” ChristenUnie-leider Arie Slob vindt dat er eerst een crisispakket met hervormingen en bezuinigingen moet komen en daarna pas verkiezingen.

Kansen
Jolande Sap van GroenLinks vindt het goed nieuws voor Nederland dat de onderhandelingen zijn mislukt. Volgens haar biedt dat kansen voor een ‘breder gedragen kabinet en duurzame hervormingen’.

© ANP, alle rechten voorbehouden

7 reacties op “Kans nieuwe verkiezingen in NL groot”

 1. @patrick,
  Je hebt helemaal gelijk , daarom stem ik de volgende keer PVV !!!

 2. Daar hebben ze tenminste nog principes. Nu Curacao nog even, maar dat zal niet gebeuren. Het land is nog niet helemaal leeggeroofd en principes hebben ze daar niet.

 3. Bleek dat Wilders ineens naar zijn fractie ging luisteren. PVV is partij zonder leden nota bene! Zou op Curacao ook wel handig zijn.. Meeregeren is lastig he? Het is niet altijd maar `leuke dingen voor de mensen`. Af en toe moet iemand zeggen dat het geld op is. Dan kun je maar beter aan de kant gaan staan roepen dat t allemaal anders moet. Dat is nu populistisch in de beroerdste zin van t woord.

 4. @Zorro
  “Nu Curacao nog. Kom op Helmina doe eens iets goeds.”

  Ja, a.u.b.!

 5. Nu Curacao nog. Kom op Helmina doe eens iets goeds.

 6. Dan gaan we gewoon weer VVD stemmen Patrick.

 7. De regering is gevallen in Nederland eindelijk.
  Weg met die VVD die alleen maar op kwamen voor de middenstanders en de rijke en niks deden voor de mensen die het minder haden half Nederland eet bij de voedselbank.
  Tussen september / oktober naar de stembus.