• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Nierpatiënten op Bonaire kunnen vanaf vandaag hun nierdialyse doen op het eigen eiland. Minister Schippers heeft er vandaag het Nierdialysecentrum geopend wat onderdeel is van het ziekenhuis Fundashon Mariadal in Kralendijk.

 
Op Bonaire zijn bijna 20 nierdialysepatiënten, die tot nog toe drie keer per week naar Curaçao moesten vliegen om gedialyseerd te worden. Een eigen centrum voor nierdialyse was dan ook een belangrijke wens van het eilandbestuur. Bij dialyse worden de functies van de nier overgenomen door een machine met een kunstnier.

Fundashon Mariadal
Het ziekenhuis heeft sinds vorig jaar een samenwerkingsverband met het VU en AMC in Amsterdam. Naast een nefroloog, een arts die gespecialiseerd is in nieraandoeningen, is er al langer een kinderarts, gynaecoloog, anesthesioloog, internist en een klinisch verloskundige uit Amsterdam in het ziekenhuis actief.

Brede zorginstelling
Een verpleeghuis en thuiszorg valt ook onder Fundashon Mariadal. Ook wil de zorginstelling de komende jaren de psychiatrische zorg uitbreiden en verbeteren. Daarom is er een psychiater naar Bonaire gestuurd. Daarnaast heeft verslavingszorg ook aandacht nodig in Caribisch Nederland en Schippers staat voor een structurele en geïntegreerde aanpak hiervan. Dit kan via forensische zorg en psychiatrische zorg. De bouw van een psychiatrische afdeling bij het ziekenhuis is onderdeel van deze aanpak.

Werkbezoek
Naast het openen van dit centrum, legde Schippers vandaag tijdens haar werkbezoek in Caribisch Nederland dan ook via een animatie de eerste steen voor de psychiatrische afdeling van Fundashon Mariadal. Haar werkbezoek staat voor de verbeteringsslag in de gezondheidszorg in Caribisch Nederland.

5 reacties op “Retourtjes Bonaire-Curaçao voorbij”

 1. Ik was twintig jaar.heb veel mensen in mijn taxi gehad die gespoeld moesten worden,goed dat het nu hier mogelijk is,God staa je bij het is geen pretje als je er mee bekocht bent.

 2. Karel Curacao heeft een uitstekend dialysecentrum bij Kura Holanda. Daar worden dagelijks vele mensen gedialyseerd.
  Punt is alleen dat er erg veel mensen die hulp nodig hebben doordat er al jaren ongezond wordt gegeten (geldgebrek vaak door de jaren heen), mensen veel lijden aan hypertensie en diabetis.
  We zullen meer capaciteit nodig hebben triest genoeg. Ga er maar aanstaan dagelijks 3u of langer behandeld te worden.

 3. Mooi. Dat eiland gaat wat moderner worden. Waarschijnlijk moeten de nierpatienten over een tijdje van Curacao naar daar worden gevlogen.

 4. Ja en Nederland doet zoveel slecht op Bonaire..

 5. Over niet al te lange tijd moeten wij YdK naar Bonaire voor medische hulp.