• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Nederland is voortdurend met Aruba in contact over de raffinaderij Valero en ondersteunt met advies en door gebruik te maken van het Nederlandse diplomatieke netwerk. Dat zegt minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) in een brief aan de Tweede Kamer.

 
Ook bij definitieve sluiting of doorstart in een andere vorm staat Nederland klaar om door middel van advies te ondersteunen, ook waar het gaat om de sociaaleconomische problematiek die sluiting met zich mee zou brengen.

Zwaar weer
De raffinaderij op Aruba is sinds 2004 in handen van het Amerikaanse bedrijf Valero en verkeert sinds enkele jaren in zwaar weer door aanhoudende verliezen. Valero besloot daarop in 2009 de raffinaderij stil te leggen en te verkopen. Door inspanningen van de regering van Aruba hervatte de raffinaderij eind 2010 weer de productie.

Overnamepartner
Door de negatieve bedrijfsresultaten bleef de wens van Valero om de raffinaderij af te stoten echter aanhouden. “De afgelopen maanden heeft de regering van Aruba, gesteund door Nederland, grote inspanningen verricht om een geschikte overnamepartner te vinden”, aldus Spies. Tot nu toe heeft dat nog niet tot het gewenste resultaat geleid, waardoor de raffinaderij opnieuw is stilgelegd.

Bijdrage
“Op het moment dat dit bekend werd heb ik direct contact gezocht met minister-president Mike Eman om verdere steun vanuit Nederland aan te bieden”, schrijft Spies. Omdat naast het toerisme de olieraffinage de grootste bedrijfstak op Aruba is, vroeg Tweede Kamerlid Ronald Van Raak (SP) zich af of Nederland een bijdrage kan leveren aan alternatieve werkgelegenheid op Aruba. “Nederland levert een bijdrage aan de economische ontwikkeling van Aruba”, antwoordt Spies.

Fondo Desaroyo Aruba
“Nederland leverde tot 2009 een financiële bijdrage aan het Fondo Desaroyo Aruba (FDA), van waaruit nog tot medio 2015 verschillende economische projecten worden uitgevoerd”, licht de minister toe. “Ook wordt via deskundigheid bij de verschillende Nederlandse ministeries de Arubaanse overheid ondersteund, zoals op het vlak van de overheidsfinanciën, economie en buitenlandse betrekkingen.”

3 reacties op “Nederland steunt Aruba met Valero”

 1. @Edgar, dat is omdat ze niet willen dat NL er achter komt dat de politici hun zakken vullen

 2. je hebt gelijk edgar, maar dat is ook pas sinds AVP aan de macht is want daarvoor met MEP was het het tegenovergestelde.. heeft allemaal te maken met wie op welk moment regeert..

 3. Kijk, zo kan het dus ook.
  Je kunt continu op Nederland blijven kankeren, maar je kunt natuurlijk ook met Nederland samenwerken. Dat heeft Aruba inmiddels wel begrepen en zij profiteren en behoorlijk van.
  Op Curacao blijven we echter liever zo hard mogelijk tegen alles aanschoppen.