• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Gerrit Schotte Jan Hoek RNWCURAÇAO – Hoofdredacteur Rik Rensen en zijn adjunct Ardi Bouwens vertrekken bij de Wereldomroep. Ze zullen zich niet bezighouden met de nieuwe, afgeslankte organisatie die op 1 januari operationeel moet zijn, bevestigde een woordvoerster vandaag een bericht van NRC Handelsblad.

Ze zijn het niet eens met de uitvoering van de reorganisatie en hadden hierover een brandbrief gestuurd naar de raad van toezicht van de Wereldomroep. Ze zeiden zich ‘enorme zorgen’ te maken over het gebrek aan visie en urgentie om de Wereldomroep om te vormen tot een ‘lenig, marktgericht bedrijf”. Ze kregen geen reactie op de brief, waarop ze hun vertrek aankondigden.

Reorganisatie
Rensen en Bouwens blijven in de hoofdredactie totdat er een nieuwe leiding is. Dat kan ook al eerder zijn dan 1 januari. Ze hebben ook hun plaats opgegeven in de stuurgroep die belast is met de reorganisatie. Het kabinet wil dat de Wereldomroep drastisch bezuinigt. Het jaarlijkse budget daalt van 46 naar 14 miljoen euro. Van de 350 medewerkers zullen er 270 hun baan verliezen.

Prioriteit
Zo’n 40 journalisten van de Wereldomroep hebben zich vanmiddag uitgesproken tegen voortzetting van de stuurgroep, nu de journalisten daarin niet langer vertegenwoordigd zijn. Ze vinden dat de raad van toezicht en de directie onvoldoende belangstelling aan de dag leggen voor hun zorgen over de journalistieke onafhankelijkheid van het bedrijf. “Ze wekken niet de indruk dat de prioriteit in de toekomstige organisatie bij de journalistiek ligt”, zeggen ze in een verklaring.

Tekst en uitleg
Volgens de journalisten geven de directie en hoofdredactie maandag tekst en uitleg over hoe het nu verder moet. De raad van toezicht zei vrijdag op haar beurt in een verklaring de berichtgeving over de Wereldomroep ‘te betreuren’. NRC meldde eerder dat algemeen directeur Jan Hoek bij zijn vertrek ruim één miljoen euro zou kunnen meekrijgen. “Of en hoe die rechten zullen worden aangesproken, is onderwerp van toekomstige gesprekken.”

© ANP, alle rechten voorbehouden

1 reactie op “Hoofdredactie Wereldomroep vertrekt”

  1. 1 miljoen euro? En dat valt men mij over 1 ton voor mijn mai… eh medewerkster.