• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Politieke partij Pueblo Soberano (PS) heeft voor morgenochtend 07.00 uur een protest afgekondigd bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). “Wij willen duidelijk maken dat het onverantwoord is om de illegale lening van 300 miljoen gulden te accorderen”, zegt partijleider Helmin Wiels.

In september vorig jaar deed Statenlid Wiels officieel aangifte tegen directeur Emsley Tromp van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) voor de betrokkenheid bij een illegale lening van drie miljoen gulden voor de haven van Sint Maarten. George Jamaloodin, minister van Financiën, heeft vandaag de bankdirecteur namens de hele regering aangeklaagd.

Lening
“Deze privélening is illegaal afgesloten. Achter de rug om van het College Financieel Toezicht (CFT) en de Raad van Commissarissen (RvC). Tromp wist dat hij deze lening legaal nooit door de stemming zou krijgen. Tromp heeft Curaçao én Nederland opgelicht, en verder staan onze reserves op Curaçao staan op het spel.”

Vergadering
Amigoe meldde gisteren dat de Curaçaose delegatie van de RvC de vergadering van de CBCS boycot.  Wiels: “De Raad van Commissarissen vergadert morgen om negen uur en zal onder andere deze lening bespreken en accorderen. Ik heb begrepen dat de Curaçaose Commissarissen niet naar de vergadering gaan. De RvC bestaat uit zeven leden, maar twee commissarissen kunnen samen beslissingen nemen, dus ook als de andere raadsleden niet aanwezig zijn.” De RvC was niet bereikbaar voor commentaar.


24 reacties op “PS: ‘Protest tegen Centrale Bank’”

 1. @dajaanra, waarom ga je niet protesteren tegen corrupte ministers? Ik kan je zeggen dat dit veel meer geld gaat kosten dan de lening aan Sxm. dat is de reden dat jullie soberanos hypocriet zijn. en het aantal is wel belangrijk aangezien jouw leider altijd namelns het volk spreekt maar bij elke actie van hem komen er misschien 100 man.. zegt genoeg!

 2. @ Dajanara. Er waren heel veel mensen aanwezig.

  Dat is een nogal subjectief begrip en ja het aantal is belangrijk om te bepalen hoeveel je aanhang is geslonken. Als ik zo die koppen bekeek, wist 90% niet waarom ze daar aanwezig waren.Een bevestiging, dat Wiels zijn aanhang haalt uit de 40% niet of slecht opgeleiden.

 3. Rita, volgens mij wil Tromp de centrale bank redden door hem uit handen van de maffia te houden zodat hij niet leeg gemolken wordt door de corrupte en maffia bevriende regering!!

 4. Wiels (en trouwens ook de regering) weten kennelijk niet dat je als je samen een bank beheerd, die bank van je samen is en je samen moet werken op basis van gelijkwaardige partners.. Het kan dan niet zo zijn dat de één meer te zeggen heeft dan de ander.

  Waarom wel een lening aan Aqualectra die, gezien de huidige situatie, NOOIT terugbetaald kan worden. Waarom geen lening voor de haven van SXM?? Die staan er beter voor dan Aqualectra en zeker nu de voormalige directie met miljoenen van de balastingbetaler/klanten naar huis gestuurd moeten worden om vriendjes te kunnen benoemen.

  Overigens heef Curacao in 2011 al veeeel te veeeel uitgegeven en reken er maar niet op dat NL één euro/NAF over gaat maken naar Curacao. Dus…… de broeksriem verder aanhalen en dat gaat weer ten koste van criminaliteit, “het volk” moet toch eten nietwaar.

  Als “het volk” dan ziet hoe corrupt en crimineel de huidige regering is, neemt men het recht in eigen hand onder het mom van: Wat zij kunnen, kunnen wij ook.

  Hoera voor die “integere” regeerders!!!!

 5. Ik zie een aantal reacties over de aantal mensen die aanwezig waren. Is dat heel belangrijk? Nou ik was zelf daar aanwezig en ik kan je zeggen. Er waren heel veel mensen aanwezig.

  Weten jullie waarom die manifestatie werd gehouden? Weten we wat het betekent dat de heer Tromp een illegale lening aan SXM legaal wil maken?

  We moeten onze focus zetten op het punt dat Korsou garant (borg) moet staan voor een lening voor SXM en als hun het niet meer betalen, worden wij de dupe.

  Laten we onze focus houden op de illegale lening. En niet afdwalen naar hoeveel mensen er waren. Straks wanneer ons centrale bank helemaal leeggeplunderd word door SXM piepen we anders.

 6. Hoe bezorgd moetn we worden over politici die (citaat uit Amigoe) dit zeggen?.
  Straatterreur… Citaat: `Volgens Wiels moesten de RvC-leden toegang tot het gebouw krij-gen om de beslissing over de garantstelling terug te kunnen draaien, maar hij waarschuwde: ‘als ze dat niet doen, dan zullen zij het gebouw niet kunnen verlaten’.
  Fijne democratie en rechtstaat…

 7. @Julio, mensen kom op morgen om16:00 op de waaigat kom met allen kom zo veel mogelijk dit regering moet naar huis basta !!!!!!! dit eiland is van ons allemaal nu willen ze ook in de centrale bank dat kunnen wij niet hebben zij moeten weg!!!!!!

  Hey Julio, wil je een ‘Coup’ organiseren? Welke regering moet naar huis? Volgens mij moet je beter gaan integreren, want Curacao is geen Suriname. Ga een cursus ‘passief demonstreren’ volgen!

 8. Dan had Jamalodin maar met Tromp aantafel moeten gaan zitten en als een fatsoenlijke minister moeten handelen. Dan had hij het vanaf het begin al kunnen stoppen. Kom je nu achteraf moelijk doen. Hier hoopte hij op. En zo heeft hij voer om tromp er alsnog te kunnen vervangen.

 9. @ Rita. willen jullie dan dat de corrupte tromp blijft ziten?

  Wij leven in een rechtstaat , sulletje, en daar is iemand onschuldig totdat het tegendeel bewezen is en ik neem aan, dat je ook nu geen bewijs van corruptie hebt. Wel bewezen zijn de veroordelingen van ministers en wil jij, dat die ministers blijven zitten? Nee toch? Het is ook met deze opkomst, dat Wiels zijn knopen moet tellen nu er nog knopen zijn en Wilders’ voorbeeld moet volgen. Het is toch voor iedereen zelfs Schotte en Wiels duidelijk, dat de aanhang van deze coalitie geminimaliseerd is getuige Schottes wanhoopstoespraak tot het volk.

 10. Aan het geriunge aantal mensen kun je zien dat niemand zakkenvuller Wiels nog geloofd.
  Zo gaat dat met populisten.
  Degene die wel zijn verschenen hebben zoals ik begrijp wat NAF’s gekregen, benzinebonnen (gratis tanken bij vandDis, en een lekker pake Lovers.

 11. Wel jammer hoor want er waren heel weinig mensen aanwezig.. willen jullie dan dat de corrupte tromp blijft ziten?

 12. &&&&&&&&&……………WAAIGATzondag 22-4 van 16.00 -18.00…………&&&&&&&&&
  $$$$$$$$$$$$$…..DUIZENDenEEN aanleidingen om te protesteren…..$$$$$$$$$$$

 13. mensen kom op morgen om16:00 op de waaigat kom met allen kom zo veel mogelijk dit regering moet naar huis basta !!!!!!! dit eiland is van ons allemaal nu willen ze ook in de centrale bank dat kunnen wij niet hebben zij moeten weg!!!!!!

 14. Opvallende afwezige was Jamaloodin. Die ff vakantie aan het vieren is op Bonaire en blijkbaar dit niet belangrijk vind..

 15. Laat Wiels een voorbeeld aan Wilders nemen: niet meer meedoen en nieuwe verkiezingen. Wilders heeft wel ballen.

 16. Volgens een ruwe schatting waren er 40-50 mensen door Wiels geronseld met een gasolinebon of telefoonkaart.

 17. Ik was aanwezig maar er was geen hond.. Het volk steunt deze regering niet

 18. @Henkie, we zijn toch bevriend met iran, haiti, venzuela en columbia?
  dus wat zeur je nou?

 19. Hahahaha de yu korsow na een vrijdag om 7 uur uit bed?? Je vraagt voor wonderen.
  Ik wed duizend gld — 50 mensen hooguit.

 20. wat doen dictaturen als ze onder druk staan , dan wijzen ze iemand een groep, een land als bedreiging aan. Dit om afleiding te krijgen van de onlusten en misstanden in het eigen land.
  Maar goed er zal wel weer een melding komen , net zoals een paar jaar geleden bij het WTC

  We hebben met iedereen ruzie, met Nederland, Aruba en nu ook met St. Maarten. dit heet vervreemden van iedereen, Dat doen veel landen die onafhankelijk willen worden, want dan is makkelijker afscheid nemen.

 21. Ha ha weten we waar we morgen rotte eieren naar toe kunnen gooien

 22. Wilsoe kan meteen morgen het preventief fouilleren in de praktijk brengen.

 23. Laat hem meteen demonstreren tegen corrupte politici!

 24. Ik ben tegen schreeuwlelijk Helmin Wiels, die fel tegen Nederland is maar er wel zijn kinderen laat studeren, die beweert fel anti corruptie te zijn maar wel niets doet tegen zijn minister Monk die een pastechi van tonnen uitdeelt aan een politiek gelijk gezinde.

  Jammer, toen hij Rosaria en Willems van zijn eigen partij aanpakte begon ik resepct voor hem te krijgen. Maar nu zien we de ware Wiels, die niet anders blijkt te zijn dan de Jamaloodins, de Schottes, de Constantias en de el Hakims.

  Dit overigens los van de demonstratie bij de Centrale Bank, wat zijn goed recht is en waar ik zelfs begrip voor heb.