• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) komt onder toezicht te staan van de AIVD. De fractieleiders in de Tweede Kamer zijn gisteren in het ‘diepste geheim’ door minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) ingelicht, meldt een ‘goed ingevoerde’ bron aan het Antilliaans Dagblad.

De krant kon geen officiële bevestiging krijgen van de informatie, omdat er over de vergadering van de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten geen uitspraken naar buiten worden gedaan. De commissieleden namen geen genoegen met het antwoord van Spies dat de VDC primair de verantwoordelijkheid is van de Curaçaose regering.

Onderzoek
De Algemene Inlichtingenen Veiligheidsdienst (AIVD) onderzoekt of aan de VDC verstrekte informatie is doorgegeven aan de geheime dienst van Colombia. Dit zou volgens een netwerkmedewerker van de veiligheidsdienst gebeurd zijn op verzoek van premier Gerrit Schotte. Maar de Tweede Kamer was niet van plan om het onderzoek naar de informatie die gelekt is door de VDC af te wachten. Dat bleek 28 maart tijdens de maandelijkse procedurevergadering van de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties.

21 reacties op “‘VDC onder toezicht AIVD’”

 1. Het moment vanaf wanneer Spies voor mij door de grond kan zakken was de Brandpunt uitzending waarin ze zei dat Schotte naar eer en vermogen zijn werk deed.

  Waarmee Spies zich vrijwel verlaagde tot het niveau van Stella van Rijn.

 2. Eindelijk een goede actie van Spies, die zich tot dusver als slap aftreksel van de ook al zwakke Donner heeft doen gelden.

  Deze affaire moet tot op de bodem uitgezocht worden en Schotte moet ervoor hangen. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat Schotte vrolijk door ‘regeert’ (lees: reist) na deze en alle voorgaande affaires?

  Ik ga in ieder geval de AIVD alle informatie geven die hier de afgelopen jaren de pers heeft gehaald en de 2e Kamerleden Lucassen en van Raak steun betuigen in hun strijd tegen de corrupte MFK bende.

 3. @Wimpiri, Schotte heeft Benno gevraagd om langs te komen en alle info op een andere schijf te zetten die hij in zijn bezit heeft. Benno kan dus zeggen dat hij opdracht heeft gekregen al zou iemand als Benno goed moeten weten dat Schotte niet fris is en waarom hij Benno dit zou moeten doen bij de veiligheidsdienst. Dankzij Schotte heeft nu een derde partij alle staatsgeheimen bij zich. Ik neem aan dat Benno ook kwa beveiligen van deze info niet zo goed is als de BVD. Misschien is hij de info al ‘kwijt geraakt’. helaas wil en Schotte en Benno hier geen duidelijkheid over geven..

 4. Alle veiligheidsdiensten delen informatie met elkaar… is de normaalste zaak van de wereld.
  Zelfs als de landen geen billaterale overeenkomsten met elkaar hebben…

  Maar gezien Nederland zich ineens er wel mee gaat bemoeien, bestaat er een kans dat het om informatie gaat waar NL (en waarschijnlijk moeder Amerika) niet zo blij mee is. Denkt een ieder nou echt dat NL ingrijpt voor het Curacaose volk? Zoals ik altijd al zeg, Nederland grijpt alleen maar in (of juist niet) wanneer het haar uitkomt.

  Maar goed los van het bovenstaande… ik hoop dat ze de lijn doortrekken en de huidige regering dusdanig onder druk gaan zetten, zodat ze de belastingcenten met rust kunnen laten en dat ze dan maar hun gestolen geld op kunnen gaan maken.

 5. @Juny, kun jij of iemand anders mij nu eens uitleggen hoe het in elkaar zit: Heeft Benno aan Gerrit gevraagd of hij die betreffende informatie mocht doorspelen en heeft Gerrit daar toestemming voor geven. Of is het dat Gerrit opdracht heeft gegeven aan Benno om die betreffende informatie aan derden door te spelen. Volgens mij lijkt het het zelfde maar is dat duidelijk niet.
  Verder gaan wij even ervan uit dat Gerrit opdrachten kan geven aan onze veiligheidsdienst, maar daar heeft hij de authoriteit helemaal niet voor, zie de rechterlijke bevelen om Gumbs zijn werk te laten doen. Dat hij die rechterlijke bevelen naast zich neer kan leggen duidt op een dictatuur waar wij onder leven.

 6. @Edgar, daar is het probleem. Schotte geeft toestemming aan Benno. Nu heeft Benno de gegevens. Echter Schotte had Benno nooit toestemming moeten geven.

 7. @ Juny,

  Dat Schotte de opdrachtgever was dat was wel bekend. Maar het gaat om het andere punt, het in privé bezit hebben en houden (dus thuis) van geclassificeerde documenten zonder dat daarvoor toestemming is gegeven.

 8. De VDC dient gereorganiseerd te worden. Daar waar de minister-president een politici is dient hij niet over de VDC te beslissen. We zien hoe corrupt de politiek is op Curacao. VDC zou moeten vallen onder een onafhankelijke organisatie zonder enige invloed van de politiek. We zien niet voor niets dat in dictoriale landen de VDC worden gebruikt om tegenstanders op te sporen, te martlen en te laten verdwijnen (denk al aan de uitspraken van Monk). De VDC als persoonlijk doodseskader voor de president. Ik hoop dat we hier wat van leren anders krijgen we ook een killing fields op Curacao. en dan kunnen we niet zeggen ich habe es nichts gewusst.

 9. Waar rook is ,is vuur!!!

  Maaaarrrrrr!!!!, als er ook maar iets van waar is ,wat er hier in de aanhef wordt gesuggereerd dan dient de gehele Curacao,se regering op straat gezet te worden!!,,,,, zonder dat er enige aanspraak gemaakt kan worden op het begeerde wachtgeld !

 10. Kan de AIVD dan ook de screening van ministers doen?

 11. @Edgar, Stond zelfs in de krant en het verslag van de ombudsman. Opdrachtgever was Gerrit Schotte..

 12. niemand die schotte ter verantwoording roept.
  in opdracht van schotte informatie geven aan buitenlands geheime diensten??????????

  welke dingen gebeuren er nog meer in opdracht van Schotte??????

 13. @ Juny,

  Als je dat 100 % zeker weet behoor je naar de politie te gaan en aangifte te doen. Het in privé bezit hebben van geclassificeerde documenten is verboden en is gewoon een misdrijf.

 14. ik denk dat de terughoudendheid van nederland in deze heel verstandig is. mijn gevoel zegt dat de omvang van deze zaak (corruptie, lekken informatie, vriendjes politiek, drugs/wapen smokkel, witwassen, overheids n.v. enz) omvangrijker is dan wie dan ook denkt .er zijn al diverse zaken onderzocht en er zullen nog wel diverse onderzoeken lopen. ik heb ook begrepen dat de FBI, CIA en de DEA plotseling ook zeer grote interresse heeft in diverse personen op Curaçao. die zullen zich langzamerhand wel krabben waar ze geen jeuk hebben.

 15. Ik zou maar meteen Benno van Leeuwen ook onder toezicht stellen die heeft immers een volledige kopie.. Je weet nooit wat hij doet als hij in het weekend met spaanstalige dames staat te praten.

 16. wooot!!!!!!

 17. Eindelijk een positief geluid vanuit Nederland met dank aan vooral de tweede kamerleden.

  Dames en heren teken petitie24 ajb.
  http://www.petitions24.com/we_zijn_de_regering_en_criminaliteit_zat_op_curacao

 18. Zodra onze amerikaanse vrienden er achter komen dat kabouter schotte hun info heeft gegeven aan derden……..

 19. De eerste actie waar Spies niet onderuit kan.

 20. betekent het nu ook dat de screening door de aivd word uitgevoerd.
  ooops ome gerrit mag wel oppassen
  en de rest van de veertig rovers ook

 21. Alleen maar goed, want ook al is het misschien niet zo.. waar rook is is vuur en in dit soort gevallen mag het nog geen eens smeulen..