• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Elmer Wilsoe (Justitie) behandelde vandaag het onderwerp dat de gemoederen op Curaçao de laatste tijd bezighoudt: de toenemende criminaliteit. Tijdens de persconferentie van de ministerraad zei Wilsoe dat het volk meer preventieve fouilleeracties kan verwachten.

Volgens Heiko de Jong, Officier van Justitie, is de tijd aangebroken dat preventief fouilleren als wapen ingezet moet worden. “Preventief fouilleren is een instrument dat wij niet vaak uit de kast halen”, aldus De Jong. “Daarmee kan iemand gefouilleerd worden zonder dat deze persoon verdacht is, omdat de persoon zich in een bepaald gebied op een bepaalde tijd bevindt.”

Hoog risico
Dat gebied moet door de Officier van Justitie aangemerkt worden als veiligheidsrisicogebied, waar bijvoorbeeld veel schietincidenten voorkomen op een bepaalde tijd. Iedereen in dat gebied kan dan op straat of in de auto gecontroleerd worden op vuurwapens. “Dit mag alleen voor 00.00 uur in een specifiek aangewezen gebied. Het gebied kan in zijn geheel worden afgesloten”, zegt De Jong.

Folder
Preventief fouilleren is niet nieuw op Curaçao. Het Openbaar Ministerie (OM) doet dit al enige jaren tijdens de carnavalsperiode, omdat er dan veel schietincidenten voorkomen. “Die wapens willen we hebben om ze uit de roulatie te halen. In dit geval moet de burger een stapje terug doen als het gaat om integriteit, om de algemene veiligheid te waarborgen. Dat is veel gevraagd van een rechtsstaat, daarom treden wij er terughoudend mee op”, zegt De Jong. Om de bevolking te informeren over het preventief fouilleren wordt er binnenkort een folder met de titel: ‘Waarom nou ik?’ in drie talen uitgegeven.

Media
Ondanks het plan van aanpak en de extra maatregelen zei Wilsoe dat de criminaliteit helemaal niet erg gestegen is. Met een tabel wilde de minister laten zien dat het wel meevalt. Op de tabel is het aantal overvallen in de maanden januari,februari en maart van de afgelopen vier jaar naast elkaar gezet. Zo waren er in 2008 in het eerste kwartaal 113 overvallen, terwijl dit in 2009 160 waren. In 2012 waren dat er 117. In 2008 waren er in het eerste kwartaal vijf moorden, in 2012 waren dit er zes. Volgens de minister wordt er door de media een erger beeld geschetst van de criminaliteit op ons eiland, maar Wilsoe wil wel actie ondernemen om het volk een veilig gevoel te geven.

BOB-wet
Naast het preventief fouilleren, zullen de SKS VKS en politie nog nauwer gaan samenwerken. Agenten zullen met een persoon van de SKS of een persoon van VKS op stap gaan. Daarnaast wordt en zal er intensief gecontroleerd worden in de wijken. “Dit geldt voor alle wijken. Sommige wijken worden als gevaarlijjker gezien dan andere, maar we mogen geen wijken stigmatiseren”, aldus Wilsoe. Ook de onlangs aan genomen Bijzondere Opsporingsbevoegdheden (BOB)-wet, moet het OM de ruimte geven om met nieuwe technologie onderzoeken en controles uit te voeren.

NAPB
De Nederlands Antilliaanse Politiebond (NAPB) liet vandaag nog tegenover Versgeperst.com weten zich gepasseerd te voelen door het Ministerie van Justitie. “We hebben niet eens een kopie van het aanpaksplan voor de criminalieit gekregen”, zei vakbondsleider Ronaldo Abrahams. De vakbondsleider gaf ook aan te zien en te horen dat de criminaliteit op het eiland toeneemt.

17 reacties op “Regering grijpt naar preventief fouilleren”

 1. Maar ik en iedereen hier op het eiland kennen een paar wijken als je daar begint…?? Dan heb je het probleem van het illegaal wapenbezit voor 2/3 opgelost!!
  De regering en politie weten dat echter ook , maar hebben gewoon de durf en het lef niet om die wijken doelgericht te doorzoeken!!

 2. Mensen die met wapens op straat rondlopen is gewoon moord met voorbedachte rade. zo straffen dus.

 3. @ Abraham Mossel, ja ja. Dat weten we nu weer. En nu dobla warda den bo witte flanel blankoe steriel di waai-gatje.

 4. @ dwerg altijd zeker gauw op je teentjes getrapt, dus als je gaat stappen heb je een wapen op zak. Dus jij komt in gebieden waar de regering het nodig vind om preventief te controleren.
  rare plaats om een sport te bedrijven. Het is dan wel handig om te weten dat bepaalde mensen een wapenvergunning hebben met de motivatie ik bedrijf de schietsport maar deze niet alleen op de schietbaan gebruiken.
  was dat ook niet ergens in nederland waarbij iemand ook op een schietclub zat en deze wapens uitprobeerde in een winkelcentrum.
  Ik denk dat we buiten de verboden wapens ook de wapen vergunningen maar eens moeten na gaan kijken.

 5. Dit gebeurd toch al jaren,twee jaar geleden kwam ik een toko uit lopen stond even te praten met een bekende,komt een politie bus met 8 man erin en iedereen tegen de muur ook ik,had er geen probleem mee,die gene die iets in zijn zak had wat niet mocht ging met hun mee.

 6. Nog een note. Eigenlijk heb ik geschreven om het gehele volk ook in hun privacy thuis te fouilleren. Dat is ook weer niet de juiste manier want het volk moet zijn eigen domein kunnen beschermen tegen indringers, criminelen.Het volk heeft ook geen vertrouwen meer in de justiciabelen, de politie biedt niet de nodige bescherming meer. De criminelen hebben krachtiger wapens dan de politie. Als je geheel Curacao wil schoonvegen dan moet de regering, justiciabelen en de politici aparaat goed gaan functioneren. Sukses.

 7. Het beste wat justitie kan doen is het eiland eens een keertje hermetisch af te sluiten en bij iedereen thuis laten inspecteren door militairen dan doe ze pas iets goed. Want zomaar fouilleren is water naar zee dragen. Straks gaat iedereen de politie aanklagen wegen buiten porpocioneel geweld en dat moeten wij juist niet hebben, alhoewel ik voor honderd procent achter het idee van mr Heiko de Jong. Ik heb het idee dat preventief fouilleren al wordt toegpast sedert het regeer periode van PAR. Men moet eerst gaan kijken wat de effecten en resultaten zijn geweest van dat preventief fouilleren. Volgens mij heeft dat niet geholpen. Ook moet er gekeken worden naar de preventie wet van de PAR dat wanneer je wapen in je bezit heb 3 jaar de bak in. Heeft dat effect gehad. Dan pas kan mr Heiko de Jong gaan kijken naar anderen hardere maatregelen. V.B. nog extra fouilleren in bepaalde gebieden, het bezit van wapens verhogen naar 5 jaar en het aanpak van drugsrelatedcrime, het verhandelen en dealen harder aanpakken. Maar ja al deze dingen gaan duiten veel geld kosten wie gaat dit allemaal betalen. Een ding is wel zeker met dit regering valt niks te regelen want het zijn allemaal boeven en daar moet eerst beginnen de te boel te saneren. Dit regering is geen goede voorbeeld voor de rest van het Curacaosevolk. In ieder geval sukses met al deze ideeen.

 8. Karel, wij wisten al dat er enkele van jullie zieke mannen ook op curacao zijn geland.

 9. @henkie: dus ik die een sport bedrijf ben opeens een potentiële moordenaar of overvaller? Wel handig om te weten.

 10. Hier zat ik op te wachten swa. Vrijdag op salina al die dames fouilleren. Ook bij planeta en die eoigenaar ook.

 11. We kunnen beter beginnen met DE REGERING preventief te “fouilleren” cq screenen dan is het slechte voorbeeld ieder geval geëlimineerd!

 12. Beginnen in het weekend in Salina. iedereen op motoren, quads en autos met geblindeerde ramen.Ook jongeren die de hele dag onder een boom hangen maar wel op een dure motor rondrijden

 13. Nou, als het een beetje mooie dushi is mag ze best een keer in mijn broek voelen.

 14. And another fail….

 15. MET LEUGENACHTIGE REDEVOERINGEN BELAZEREN ZIJ HUN EIGEN VOLK.
  STOP CRIMINALIEIT,EN DIT KAN NIET MET EEN REGERING DIE ALLEEN MINISTERS zonder enige kwaliteiten bezit op plaatsen zet waar ze nog brood laat staan worst van hebben gegeten.

  22 april komt allen naar het waaigat en laat uw stem horen.

 16. ik heb begrepen dat zaterdag bij de centrale bank beginnen.
  Ook bodybags zijn verboden.
  iedereen die een wapen heeft gelijk vast zetten voor 5 jaar.
  als je eerlijk bent heb je niks te vrezen dus heb je ook geen wapens nodig geen gelul van wapen in beslag genomen en er is een procesverbaal opgenomen.
  Snelrecht en 5 jaar de bak in, over en uit. elk wapen bezitter is een een potentiële moordenaar of overvaller

 17. Mou dan mag dat wel voor het hele eiland gelden anders helpt het nog niet, heren kopstukken/adviseurs van deze regering?.