• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Nederland moet de Surinaamse zaakgelastigde Chantal Doekhie in Den Haag per direct het land uitwijzen. Dat vindt de PVV. Ook wil de partij een inreisverbod voor alle Surinaamse parlementariërs die voor de omstreden amnestiewet hebben gestemd.
De Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi, die door minister Rosenthal is teruggeroepen uit Paramaribo, moet niet terugkeren naar zijn post zolang Desi Bouterse president van Suriname is, aldus PVV-Kamerlid Louis Bontes.

Maatregelen
Het kabinet nam eerder maatregelen tegen Suriname, nadat het parlement daar de amnestiewet had aangenomen. Die wet zal ertoe leiden dat Bouterse – mocht hij veroordeeld worden voor de Decembermoorden in 1982 – toch vrijuit gaat. Zo is ontwikkelingshulp ter waarde van 20 miljoen euro opgeschort en mogen de verdachten van de Decembermoorden Nederland niet meer in. Verscheidene partijen wilden verdergaan, zo pleitten VVD en PvdA voor economische sancties. Maar die zijn volgens Rosenthal niet mogelijk.

Nederlandse ambassadeur
In antwoord op Bontes zei Rosenthal vanavond dat hij de zaakgelastigde niet wil uitzetten, omdat het nodig kan blijven dat de Nederlandse regering diplomaten van de Surinaamse ambassade kan aanspreken. Wanneer de Nederlandse ambassadeur weer terugkeert, hangt af van de ontwikkelingen. Zo besluit de krijgsraad in Paramaribo op 11 mei over de voortgang van het proces tegen Bouterse en de andere verdachten.

Democratisch proces
Rosenthal wilde ook niet meegaan in Bontes’ wens om Surinaamse parlementariërs de toegang tot Nederland te ontzeggen. Dat zou te veel een bemoeienis zijn met het democratische proces in Suriname, hoezeer de hele kwestie ‘mij ook tegen de borst stuit’, zei Rosenthal.

Geen Schengenvisum
Rosenthal vergadert maandag in Brussel met zijn Europese collega’s en zal dan Suriname ook expliciet aan de orde stellen. Hij wil dat de Surinaamse verdachten niet langer een Schengenvisum kunnen krijgen. Maar veel illusies maakt hij zich niet. “Vervelend is dat Suriname voor veel lidstaten van de EU een ver-van-mijn-bedshow is.”

(c) ANP

7 reacties op “‘Zet Surinaamse zaakgelastigde uit’”

 1. @aranf,

  Zo te zien is het discrimineren je met de paplepel ingegeven.!!
  Moeten de Surinamers die nu wonen op een eiland wat jij nog steeds in bruikleen hebt van Nederland, nu bang worden voor een aanstaande genocide van achterlijk denkende zielepootjes zoals jij??
  Man, laat je nakijken en ga je dan diep…. diep schamen…..of ben je daar moreel al te ver voor weggezakt!!

 2. @aranf, ben je nou zo dom of doe je maar alsof, zou als ik jou was mijn reacties nog maar eens lezen, misschien dat dan het kwartje bij jou valt, al heb ik daar mijn twijfels over.

 3. Helemaal met de PVV eens, met een regering die uit moordenaars bestaat of er mee heult, moet men geen zaken mee willen doen!!!! Dus de Surinaamse zaakgelastigde is daarmee dan ook totaal overbodig, zij spreekt namens en vertegenwoordigd een Surinaamse criminele politieke bende in Nederland…..en dat is gewoon een brug te ver.!!

 4. @Surinamer, net wat je zegt. Je denkt als een neger en verwacht als een neger behandeld te worden. Waarom kan Curacao wel goed opschieten met de landen in de regio?

  Als Europese landen helemaal naar Brazilië afreizen om zaken met dat land te doen waarom kan jij dat niet met het land die aan jou achtertuin grenst?

  Ik denk dat jij op het verkeerde forum zit. Wat zoekt een Surinamer op een forum van Curacao? Verblijfsvergunning???

 5. @M.Isenia, we hebben het hier over Suriname, voor het geval je dat nog niet begrepen had.

 6. Dan moet Spies ook niet meer Schotte aan tafel gaan. die is net zo corrupt als Bouterse

 7. “Vervelend is dat Suriname voor veel lidstaten van de EU een ver-van-mijn-bedshow is.” Ja, dat is hoe men in Europa over ons denkt. Dus de enige mogelijkheid voor ons is Zuid Amerika en daar hoeven wij als negers ook al niet veel van te verwachten. Het Caraïbisch gebied CARICOM ? Daar hebben ze zelf alleen maar droog brood te vreten. Ja wij isoleren ons zelf steeds meer.