• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het is morgen zeventig jaar geleden dat op Curaçao vijftien stakers van Shell werden doodgeschoten.  Dit jaar willigde de Raad van Ministers het verzoek van Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC) in om hen te erkennen als officiële oorlogsdoden van de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking van de vijftien Chinese oorlogsslachtoffer is morgen om 16.00 uur op de begraafplaats Kolebra Bèrdè, ook wel bekend als ‘het kerkhof van de schande’. Iedereen is uitgenodigd om de herdenking bij te wonen. “Verschillende sprekers zullen aan het woord komen, onder andere minister Carlos Monk van Cultuur”, vertelt bestuurslid Nizaar Makdoembaks van de stichting.

Geschiedenis
Op 20 april 1942 legden enkele honderden Chinese stokers op olietankers van de Curaçaosche Scheepvaart Maatschappij (Shell) hun werk neer. Ze eisten meer veiligheid en betere arbeidsomstandigheden. Aanleiding voor de staking was het oorlogsgeweld in de regio waarbij Duitse onderzeeërs de slecht bewapende en onderhouden olietankers beschoten. Toen de staking uit de hand begon te lopen schoten bewakers vijftien opstandelingen dood.

Doofpot
Volgens de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC) werden de vijftien vermoorde stakers op begraafplaats Kolebra Bèrdè, ook wel bekend als ‘het kerkhof van de schande’, anoniem begraven. “In augustus 1942 vond een kort en eenzijdig onderzoek naar de toedracht van deze gebeurtenissen plaats, uitgevoerd door de Commissie van Onderzoek van de Staten van Curaçao. Het rapport dat daaruit voortkwam werd begraven en de gebeurtenissen en hun slachtoffers werden doelbewust doodgezwegen door alle betrokken autoriteiten. Bij de parlementaire enquête over het Nederlands regeringsbeleid tijdens de Tweede Wereldoorlog (1948) werd deze gebeurtenis niet onderzocht”, aldus de website van Nationaal Monumenten Curaçao.

De Aprilmoorden
Makdoembaks heeft een boek geschreven over de aprilmoorden waarin in detail wordt ingegaan op de gebeurtenissen. “Morgenochtend zal ik het boek om 10.00 uur overhandigen aan minister Monk in het Nationaal Archeologisch Antropologisch Museum (NAAM).”

6 reacties op “Herdenking Aprilmoorden 1942”

 1. @Jan C, lijkt mij een prima idee voor onze bevolking om Nederland te isoleren. Kunnen ze alvast wennen aan hun onafhankelijkheid (en ik bedoel dus onze bevolking en niet Nederland, die zullen hun vlag, weet je wel het rood/wit/blaauw, direct uithangen).
  En dat zwarten/blanken verhaal getuigt van een diepgeworteld minderwaardigheids complex, ik heb daar toch wel overduidelijk weergegeven hoe ik erover denk, althans voor normaal denkende mensen, dacht ik zo.
  En of Nederland een ander standpunt moet innemen dan dat ze indertijd gedaan hebben, moet je aan Nederland vragen. Leg je vraag voor aan Osepa met het verzoek dit in de volgende Rijksministerraad op de agenda te zetten.

 2. verschil is decembermoorden werd gepleegd door een zwarten een de aprilmoorden door blanken. Ben jij daarom tegen dat de aprilmoorden meer aandacht krijgt?
  Is het gek als ik dat de regering van Curacao in dit geval Nederland moet isoleren?
  Vind je dat Nederland hierover een standpunt moet inmenen?

 3. @ jan c., zal je even voorlichten: de decembermoorden en ik ga er vanuit dat je de moorden in Suriname bedoelt, gepleegd door en in opdracht van Bouterse.
  De doodstraf die deze stakers kregen was een act tegen de oorlogsinspanningen van Nederland tegen Duitsland en werden aangemerkt als landverraad. En in oorlogstijd staat op landverraad de doodstraf.
  De indruk laat mij niet los dat dit hele spektakel door Makdoembaks wordt opgevoerd ter ondersteuning van de verkoop van een boek wat hij hierover geschreven heeft. Wellicht lopen er een tiental Curaçaoenaars rond die er een paar centen voor over hebben de andere 90 zijn bestemd om uit te delen aan b.v. Monk en misschien dat Gerrit er ook eentje krijgt maar dan alleen als er een foto bij de overhandiging gemaakt mag worden.

 4. @jan C< waarom ben jij voorstander voor een criminele regering? Waarom is een oplichter je held?

 5. Waarom krijgt dit in Nederland niet dezelfde aandacht als de december moorden?

 6. Het is heel erg wat er toen is voor gevallen,Wiels zal zeker ook aanwezig zijn als hij niet in Nederland zit !.
  Maar we leven nu in het heden.Ik ben bang dat er straks ook een herdenkings dag zal komen/zijn, waarbij wij de doden herdenken die gevalen zijn bij de volks opstand ano 2012 tegen de regering Shotte.