• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Terwijl er gisteren nog Kamervragen werden gesteld over de hoge inflatie op de BES-eilanden, stuurt de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) vandaag een persbericht met de cijfers van het eerste kwartaal van 2012. “Lagere inflatie op Caribisch Nederland in eerste kwartaal 2012”, zo luidt het persbericht.

“De inflatie op de eilanden van Caribisch Nederland is in het eerste kwartaal van 2012 een stuk lager dan in het voorgaande kwartaal. Dit komt doordat de prijzen in het eerste kwartaal van 2012 een stuk minder fors zijn gestegen dan in het eerste kwartaal van 2011”, meldt RCN. De inflatie was het hoogst op St. Eustatius (6,6 procent), het laagst op Bonaire (3,6 procent).

Bonaire
De inflatie Bonaire is lager door vervoer, kleding en horeca. Op Bonaire is de inflatie in het eerste kwartaal van 2012 uitgekomen op 3,6 procent, wat in het vierde kwartaal van 2011 was dit nog 6,3 procent. Vervoer was in het eerste kwartaal van 2012 2,6 procent duurder dan een jaar eerder. Het voorgaande kwartaal was dit nog 7,2 procent. Kleding was in het eerste kwartaal van 2012 2,2 procent duurder (10,4 procent in het vierde kwartaal van 2011). De prijzen van de horeca lagen in het eerste kwartaal 4,2 procent hoger dan een jaar eerder, tegen 11,4 procent in het laatste kwartaal van 2011.

Forse daling inflatie op St. Eustatius
De inflatie op St. Eustatius bedroeg in het eerste kwartaal van 2012 6,6 procent. In het vierde kwartaal van 2011 was de inflatie nog 10,9 procent. De daling van de inflatie werd voor het grootste deel veroorzaakt door de veel geringere stijging van de prijzen van vervoer, van de horeca en van voeding. De prijzen van energie hadden een verhogend effect op de inflatie. Energie was in het eerste kwartaal fors duurder dan een jaar eerder, vooral door hogere elektriciteitsprijzen.

Inflatie op Saba licht gedaald
De inflatie kwam op Saba in het eerste kwartaal van 2012 uit op 5,7 procent. In het vierde kwartaal was dit nog 7,4 procent. Net als op de andere twee eilanden was de daling van de inflatie in het eerste kwartaal van 2012 het gevolg van de minder sterke prijsstijging ten opzichte van het vierde kwartaal van 2011. De prijzen van horeca, voeding en vervoer lagen in het eerste kwartaal van 2012 nog wel hoger dan een jaar eerder. In het laatste kwartaal van 2011 waren de prijsstijgingen echter een stuk groter. Elektriciteit was in 2012 echter flink duurder dan een jaar eerder en had een verhogend effect op de inflatie.

Bijstelling
Enkele cijfers over het vierde kwartaal van 2011 zijn bijgesteld ten opzichte van de eerdere publicatie als gevolg van nagekomen informatie. Deze cijfers zijn nu definitief. De cijfers over het eerste kwartaal van 2012 zijn voorlopig en worden definitief vastgesteld bij de publicatie over het tweede kwartaal van 2012.

2 reacties op “‘Lagere inflatie op Caribisch Nederland’”

 1. Over 3 jaar zullen we nog eens kijken hoe de BES-eilanden er economisch bij staan….en dan vergelijken we dit meteen even met de situatie t.o.v Curacao en St Maarten!!
  Ik durf gerust een voorspelling te doen u ook ??

 2. Het is een bekende uitspraak dat je leugens hebt, erge leugens en statistieken.
  De kop van dit artikel is er zo een “‘Lagere inflatie op Caribisch Nederland”.
  Ga maar even na. De inflatie op Bonaire was het laagsts 3.6 procent.
  Hallo, 3.6 procent in een kwartaal. Dat is nogal mega. Tegenwoordig krijg je 1.5 % (per jaar!) op je spaargeld. Mensen die op Bonaire geld op de bank hebben staan zien de koopkracht van dat geld nogal mega achteruit gaan. De Nederlands regering moet er flink aan gaan trekken, want anders komen grote delen van de bevolking van de BES-eilanden onder de armoedegrens.