• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “De tijd van rapporten schrijven en het vormen van commissies is geweest. De bevolking wil nu dat er wat gebeurt en dat de criminaliteit op Curaçao serieus wordt aangepakt”, dat zegt partijleider Anthony Godett van de FOL. Reden voor de politicus om een spoedvergadering bijeen te roepen.

De fracties van de FOL, MFK en PAR hebben inmiddels een spoeddebat aangevraagd waar ook de ministers van Justitie, Onderwijs en Sociale Zaken een belangrijke rol in zullen spelen. “Dat debat moet deze week nog plaatsvinden” aldus Godett.

Aanpaksplan
Tien maanden geleden zou in de Staten al een plan van aanpak zijn gepresenteerd door het Ministerie van Justitie. Daarin zou omschreven staan hoe de criminaliteit op Curaçao aangepakt moet worden. Volgens Godett lag de nadruk daarin vooral op het tegengaan van overvallen en illegaal wapenbezit. “Vanuit het ministerie van Justitie zou er vervolgens een commissie in het leven worden geroepen die dat aanpaksplan in de samenleving moest integreren, maar dat is nog steeds niet gebeurd.”

Criminaliteit
Godett vertelt verder dat er maandelijks 342.000 gulden wordt geïnvesteerd in veiligheid en preventie van criminaliteit. “Maar het levert niet het gewenste resultaat op, de criminaliteit op Curaçao neemt alleen maar toe. Deze week bijvoorbeeld hebben we al drie moorden moeten contateren. De afgelopen tien maanden hebben we  dus 3,4 miljoen gulden besteed aan de aanpak van criminaliteit, maar naar mijn idee moet dat geld anders worden besteed om ons doel te bereiken.”

Oplossing
De partijleider van FOL meent dat criminaliteit moet worden aangepakt door te investeren in goed onderwijs en naschoolse opvang. “Als de kinderen na schooltijd activiteiten krijgen aangeboden, hangen ze niet op straat en kunnen nieuwe crimineeltjes worden voorkomen.” Verder is ook armoede een grote reden dat Curaçao last heeft van criminaliteit, volgens Godett. “Door jongeren nu goed onderwijs te geven, vergroten we hun kansen op een goede baan.”

Werkgelegenheid
Maar dan moeten er ook goede banen beschikbaar zijn voor hoger opgeleiden. Ook daar heeft Godett een antwoord op: “Als de economie op Curaçao goed draait, dan komen de investeerders vanzelf. Minister El Hakim van Economische Ontwikkeling is al goed bezig om investeerders naar ons eiland toe te trekken, dus op die wijze menen wij werkgelegenheid te kunnen scheppen.”

Besteding
Godett is van mening dat de 3,4 miljoen die de afgelopen tien maanden aan beveiliging en politie is besteed anders moet worden uitgegeven. “Dat geld is opgegaan aan overwerk, voedsel en benzine binnen de veiligheidsdiensten en politie. Het is beter om dat geld te besteden aan goed onderwijs en economische ontwikkeling, zodat we armoede en daarmee groeiende criminaliteit in de toekomst kunnen tegengaan.”

24 reacties op “‘Criminaliteit op Curaçao nú aanpakken’”

 1. De bron van het probleem is de (algemene) Curacaosche mentaliteit dat voornamelijk gericht is op (fysiek) uiterlijk vertoon, ‘machismo’, ‘darwinisme’ (= het recht van de sterkste), ‘navelstaren’ en een grote minderwaardigheidscomplex dat (over)gecompenseerd wordt met materieel bezit en/of met verdovende middelen. De uitingsvormen van de internationale ghetto cultuur (muziek, dans en media) versterken deze aspecten aanzienlijk.

  En… Kinderen die zelf kinderen krijgen kunnen niet worden geacht hun kinderen een goede opvoeding te geven. Het verheerlijken van sex op jonge leeftijd is ook een taboe die echt een keer doorbroken moet worden.

  En zo ook de verheerlijking van (zware) criminaliteit. Het is NIET stoer om te stelen, dealen en mensen te vermoorden. Vaak is weglopen de beste manier om een conflict op te lossen. Angst om gezichtsverlies te lijden is 1 van de grootste oorzaken voor de talloze mensen die aan hun verwondingen overlijden.

  De huidige problemen zullen niet worden verbetert zolang Curacaoenaars de oorzaken buiten zichzelf blijven zoeken. ‘Het is Gods Wil’, de geschiedenis (slavernij), de armoede, de slechte makambas, de drugshandel, de regering, etc. worden allemaal als (legitieme) redenen voor de meeste problemen aangegeven.

  Het wordt tijd dat de Curacaoenaars leren om ZELF de heft in eigen handen te nemen en de mouwen op te stropen i.p.v. met de middelvingers naar anderen te wijzen terwijl ze zelf hun hoofden in het zand (blijven) steken.

 2. volgens mij maakt het niets uit wie het doen of waar ze vandaan komen het moet gewoon stoppen het jaagt de toeristen weg en laat geen goed beeld achter als het inderdaad nederlanders zijn of wat dan ook gewoon het land uit en straf in eigen land dan kosten ze ook geen geld en een goede harde aanpak voor de criminelen

 3. dat is ook zo in de toekomst,,maar de hoge criminaliteit speelt in het heden..dagelijks zijn er overvallen, en wekelijks wel moorden..je wordt er voor een appel en een ei vermoord..,,3.4 mln gestoken in voedsel,benzine en overwerk,goed bezig,,ga vooral zo door,,ipv geld te pompen in een goed politie,en opsporings apperaat,meer agenten op straat,en en meer nieuwe agenten aannemen(werkgelegenheid),daarmee kun je de criminaliteit mee terugdringen…met zo’n hoge criminaliteit komt er geen 1 investeerder meer naar het eiland,als die ook nog eens tonnen moet investeren voor beveiliging,en dan hebben de kinderen ook geen toekomst meer,onderwijs of niet..en als de toeristen,om veiligheids redenen,alleen nog maar op hun beveiligd resort ,kunnen blijven,,blijven die dadelijk ook nog weg…en dan is de welvaart van heel het eiland in het geding,,kun je dadelijk helemaal niets meer investeren op het eiland,als investeerders en toeristen weg blijven…dus het heden speelt,en de toekomst komt erachter aan,als je niet te laat nebt..maar de regering kan lekker doorslapen in hun beveiligde huizen,maar de gewone man is de dupe,van een paar gewetenloze criminelen,die wekelijks wel een keer toeslaan,voor een appel en een ei…

 4. @peter, ja ik ben het met je eens. Zijn de makambas die hier op het eilanden bij mensen inbreken en mensen vermoorden. Dat weet iedereen. Bon Futuro zit er vol mee!

  Curacao is zo klein en iedereen kent elkaar dus lijkt me duidelijk dat de YDK dit niet doet.

 5. En de mensen blijven deze boeven regering steunen ondanks hun weerzinwekkende ideeën,dat komt omdat zij de zaken mooier voorstellen dan ze feitelijk zijn.

  MET LEUGENACHTIGE REDEVOERINGEN BELAZEREN ZIJ HUN EIGEN VOLK.

  22 APRIL; KOMT ALLEN NAAR HET WAAIGAT EN LAAT UW STEM HOREN.

 6. Dagelijks ondervind ik de praktijk van de gevolgen van de haatredes van Wiels. Het domme deel der bevolking is plotseling van mening dat ze alles mogen en alles kunnen zeggen. Respect voor anderen en de eigendommen van anderen zijn volgens Wiels niet meer nodig. Ouders voeden hun kinderen niet op en dan vinden we het raar dat de boel uit de hand loopt ?
  Reeds 25 jaar geleden was duidelijk dat dit onze toekomst was en sinds die tijd heeft de politiek alleen de ogen nog verder dicht gedaan.

  Er liggen meer dan genoeg rapporten op tafel waar exact wordt aangegeven wat de redenen zijn voor de criminaliteit en aangezien goed voorbeeld goed volgen doet hoeven we niet verbaasd te zijn dat de kinderen van criminelen nog zwaardere criminelen worden.
  Eind jaren 80 zaten we met de eerste generatie harde criminelen, hun kinderen houden nu huis op Curacao. Het zijn criminelen zonder geweten, zonder gevoelens, kunnen alleen primair reageren.
  Voor hen is er eigenlijk maar 1 oplossing: oppakken, vastzitten en sleutel weggooien.

  Daarna moet de overheid nu eens beginnen met het controleren van de opvoeding van de kinderen. Wie de jeugd heeft heeft de toekomst. Het heden kunnen we niet veranderen, maar de toekomst wel, de keuze is aan de ouders en overheid.

 7. Het is wachten op een politieke moord dan hebben wij alles gehad op Curacao. Het is gewoon triest en men blijven zeggen wij kunnen het zelf. Dus niet.

 8. het ontbreekt de regering aan beleid, visie en controle, ben erg benieuwd naar de verantwoording van minister wilsoe over het geld dat zou zijn ingezet om criminaliteit terug te dringen, je kunt als minister echt niet doen alsof je van niets wist. ik hoop dat hoe treurig het ook is dat de criminaliteit stijgt en er al veel te veel slachtoffers zijn gevallen, dit de mensen bindt om in opstand te komen tegen de regering. zonder visie ga je dit probleem echt niet oplossen, helaas is het denkniveau van deze regering zo laag dat je dat ook niet kunt verwachten…. die zitten met hun hoofd in de wolken hun centen te tellen…

 9. Tja misschien kan de regering meer tijd besteden aan bestrijding van de criminaliteit dan maar mensen op plaatsen zetten en een hetze te beginnen met Nederland en makambas.

 10. @ Ferd Jansen. Ik denk dat er veel te gemakkelijk naar de regering gewezen wordt, alsof die een kant en klare oplossing voor het probleem heeft

  Daar zijn ze voor ingehuurd en worden ze overbetaald n’importe of de schuld bij het volk ligt.

 11. @ Peter. Het lijkt wel of iedereen ervan uit gaat dat yu di korsou zich schuldig maken aan deze misdaden.

  Dat mag jij dan vinden, maar ik lees het niet. Uit welke doos je de Europese Nederlander tovert begrijp ik ook al niet.

 12. Laat ze beginnen bij deze regering. Die is het voorbeeld toch. Als je crimineel bent gaat het je goed en wordt je minister. Geen wonder dat ze zoveel stemmen hebben gekregen. Je stemt op iemand die je gedachten deelt.

 13. Waarom geen programma “opsporing verzocht”. Ze kunnen het zo overnemen van de US, Ned. Duitsland enz.

 14. Ik denk dat er veel te gemakkelijk naar de regering gewezen wordt, alsof die een kant en klare oplossing voor het probleem heeft terwijl de schuld voornamelijk bij het volk ligt dat hun kinderen niet opvoeden en het slechte voorbeeld geeft.

  Als de ouders er al zijn, want de vader is meestal voor de zwangerschapstest alweer met onbekende bestemming vertrokken.

 15. Lees met verbazing het artikel en de reacties. Het lijkt wel of iedereen ervan uit gaat dat yu di korsou zich schuldig maken aan deze misdaden.
  Ik maar denken dat de europese nederlanders de boosdoeners zijn op ons eiland.
  Jammer, want de oplossing was dan al uitgevonden.

 16. Veel van de harde criminaliteit is drugs gerelateerd. Voor een telefoontje en een lege portemonnee slaan ze iemand de hersens in. Gebruik van coke verhevigt het geweld.
  Volg de coke-lijn en je komt vanzelf bij (potentiële) daders.
  Maak mogelijk in preventief te fouilleren, preventieve huiszoekingen bij verslaafden / gebruikers. Speciale honden opleiden voor opsporing drugs en wapens.
  Breng die wereld in kaart en het aantal atrako’s zal direct verminderen.

 17. nou mijn mening is ten eerste pakt de ouders aan. vooral als die een uitkering heeft. je zoon pleeg misdaad of je dochter. uitkering omlaag of afpakken, tot dat ze hun kinder beter op gaan voeden. zo niet . nooit meer een uitkering. want opvoeding beging bij de ouders. desondanks pakt de boeven aan en laat ze al die paludi sumpinja afhakken langs de weg.ik ben zelf een jioe die corsow.

 18. Curacao kan je niet alleen door scholing de criminaliteit bestrijden. Wel door harder te gaan straffen v.b. 3 maal een overval levenslang, heb je een moord gepleegd een maximale straf van 10 tot 20 jaar opleggen tot levenslang een TBS kliniek laten bouwen op Curacao, want vaak moeten die mensen behandeld worden in een psychiatrische instelling, vooral voor sexuele misbruik van kinderen. Drugsdealen of verhandelen ook levenslang. Curacao een week hermetisch afsluiten en door miltairen geheel laten doorlichten op zoek naar wapens en drugs. Dat zijn de enige manieren om het kriminaliteit op Curacao te bestrijden. Maar denk jij dat Godett of Schotte in staat zullen zijn deze middelen in te zetten om de criminaliteit echt te bestrijden wanneer hun zelf in dat shitt zitten of in kontakt zijn gekomen met de justitie. Ik zal dat zeker betwijfelen. Jij niet? Onze politici zijn niet meer de goede voorbeelden voor de nieuwe generatie jongeren die straks het eiland moeten gaan regeren.

 19. Het wereldwonder “de veroordeelde” Godett heeft gesproken!.

  En de mensen blijven deze man steunen,ondanks zijn weerzinwekkende ideeën.dat komt óók omdat hij de zaken aan het eigen volk anders en mooier voorsteld dan ze feitelijk zijn.
  Met leugenachtige redevoeringen belazerd hij zijn eigen volk.
  KOMT ALLEN 22 APRIL NAAR HET WAAIGAT EN LAAT JE STEM HOREN.

 20. Het ene kraan dicht draaien en de andere open zetten schiet je niks mee op .

 21. Godett get real. Er is geen geld voor onderwijs, naschoolse opvang en armoedebestrijding. Die investeerders lopen alleen weg, want het politieke en economische klimaat is funest voor investeerders.

 22. IS NIET ZO VREEMD HE HET VOLK KRIJGT DE REGERING DIE ZE KIEST EN DE REGERING KRIJGT EEN VOLK DIE HAAR HEEFT GEKOZEN.

  Zolang er geen duidelijkheid is dat wat je niet heb kan regelen, pakken of kan dwingen blijven bepaalde figuren gewoon doen waar ze zin in hebben.

  Tijd voor een noodtoestand, controle posten op diverse wegen, vkc en cur-mil inzetten voor groot scheepse operaties. hulp van buitenaf politie , militairen die niet wonen op ons eiland en onafhankelijk kunnen optreden.
  Uitgaans verbod vanaf 01.00 voor mensen boven de 21 jaar en voor kinderen tot 21.00u
  meldingsplicht van alle winkels voor aankopen boven de 500 gulden, immers iemand die niks heeft te verbergen heeft ook niks te vrezen.
  Opkopers van gestolen artikelen, en verkopers van gestolen artikelen minimaal 5 jaar gevangenis straf. verboden wapenbezit gewoon 5 jaar gevangenis, alles moeten we ontmoedigen.

 23. Allemaal leuk en aardig om geld te besteden aan onderwijs en naschoolse opvang, en voor de toekomst zou het best wel werken. Maar daar schiet je NU niets mee op. De criminaliteit, (geweldadige) atakos en moorden vinden nu plaats daar moet iets aan gebeuren. Daar moet in geinvesteerd worden. Er zijn zoveel opsporingsdiensten op het eiland KPC,SKS,Marechaussee, VKC,RST laat die samenwerken en harder optreden tegen de criminaliteit. En daarna kan je gaan investeren in onderwijs en naschoolse opvang. En zolang de criminaliteiet zo hoog is kan je investeerders zoeken wat je wilt maar ik geloof nooit dat ze daar geld in gaan steken. Dus zorg voor een veilig eiland dan komt de rest vanzelf.

 24. Ik hoop echt dat er wat aan die criminele activiteiten gebeurd en dat dat veel minder word, ik ben erg blij dat meneer Godett dit zegt om ons eiland vooruit gang te geven !!! Heel goed menner Godett, master brother !!!!!