• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Sint Maarten heeft haar besluit al genomen: het eiland wil uit de monetaire unie met Curaçao stappen. Maar wat voor gevolgen heeft dit voor Curaçao en Sint Maarten? Versgeperst.com vroeg het econoom Arthur Hogesteger. “Een monetaire unie met Sint Maarten is niet altijd in ons voordeel.”

Volgens Hogesteger is het moeilijk te voorspellen wat voor gevolgen de beslissing van Sint Maarten precies zal hebben, omdat ‘alles is doorspekt met politiek en het niet op zich zelfstaande economische vraagstukken zijn’. De dollarisatie speelt volgens de Curaçaose econoom en leraar Economie ook een rol, de aanstelling van personen speelt een rol en het verstrekken van leningen in het verleden.

Alleen
“Voor Curaçao betekent het einde van de monetaire unie met Sint Maarten het een einde aan eindeloos overleg over randzaken en we kunnen ons meer richten op de toekomst”, aldus Hogesteger. “Op Sint Maarten is het slechter geregeld dan op Curaçao. Maar je staat er wel alleen voor. We kunnen sneller beslissingen maken en daadkracht tonen, maar we zijn maar klein”, geeft de econoom aan.

Dollar
De discussie over de dollar zal volgens Hogesteger opnieuw een rol spelen. Sint Maarten en Curaçao waren na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen overeengekomen om voor een gezamelijke munt, de Caribische gulden, te kiezen. Terwijl er ook uitgebreid gediscussieerd werd over de dollar. “Iedereen komt dan gelijk met voorbeelden van Bonaire waar alles erg duur is geworden, maar of dat de belangrijkste argumenten moeten zijn is maar de vraag”, vindt Hogesteger.

Opnieuw beginnen
Op de vraag of de beslissing een slimme zet is van Sint Maarten zegt Hogesteger: “Ik denk het niet. Ze zijn erg klein en kwetsbaar. Curaçao is economische sterker dan Sint Maarten.” Volgens de econoom is het wel jammer dat Curaçao twee jaar heeft verloren en opnieuw moet beginnen. “De regering zal opnieuw met de Centrale Bank zakelijk om de tafel moeten zitten en praten over een munteenheid en een onafhankelijke Curaçaose Centrale Bank. Dit kan wel problemen opleveren, omdat de relatie tussen de regering en de bank op gespannen voet staat.”

Economische groei
Maar kan Nederland roet in het eten gooien en de breuk van de monetaire unie tegenhouden?  “Dit is de belangrijkste vraag, er zijn afspraken gemaakt die Sint Maarten wil openbreken”, zegt Hogesteger. “Als Nederland het toestaat, dan is alles blijkbaar weer bespreekbaar, en daar zijn we goed in op Curaçao: het terugkomen op afspraken die allang vast liggen!” vindt de econoom. “Maar”, zegt hij, “hierdoor komen andere zaken ook weer in het daglicht te staan, die misschien wel de economische groei meer vertragen. De economische groei is voor Curaçao juist zo belangrijk op dit moment.”

9 reacties op “‘Einde monetaire unie schept voordelen’”

 1. @ styl’i se

  Goede punten allemaal maar vergeet niet het veel fundamenteler punt dat het in NL binnenkort veel slechter zal gaan. Ze zijn momenteel naarstig op zoek naar extra bezuinigingen om hun tekort terug te brengen van het huidige 4,5% van BBP naar de afgesproken 3,0% maximum van de EU/Maastricht-criteria.

  Het CBS heeft al becijferd dat dit tekort zonder aanpassingen volgend jaar zal groeien.
  Die bezuinigingen zullen er in gaan hakken met als gevolg minder vertrouwen door consumenten, minder bestedingen, minder economische groei.

  Komt nog bij dat er een gigantische bubbel op de huizenmarkt aan het barsten is, dus dat zal er óók voor zorgen dat huishoudens minder te besteden zullen hebben.
  En als klap op de vuurpijl is de kans groot dat NL zijn AAA-status bij minstens één van de rating agencies gaat verliezen (NL staat al op “credit watch negative” bij minstens één van ze),
  Een zgn. “downgrade” zal er weer voor zal zorgen dat rentebetalingen op de huidige publieke schuld met miljarden tegelijk omhoog schiet. Gevolg: nóg meer bezuinigingen nodig.

  Nee, op redding uit NL hoeven ze in de BES-sen niet te rekenen.

 2. @ Karel ik betwijfel dat de uitkering gelijk getrokken gaan worden met Nederland. Nederland is nu op alle manieren bezig om dat juist te weerhouden. Woonlandbeginsel is ingevoerd, ze wilden zelfs de grondwet aanpassen om de maatregelen extra kracht bij te zetten. Het kan ook haast niet gelijk getrokken worden want dan moet alles gelijk getrokken worden en dat betekent ook de belastingstelsel en de lonen. Want als de uitkering gelijk aan die van Nederland staat betekent dat de minimale loon ook omhoog moet want anders gaat iedereen in de bijstand omdat je dan meer inkomen hebt dan als je werkt. Wat er dan gebeurd is dat Bonaire te duur wordt voor investeerders, de bedrijven de mensen niet meer kunnen betalen, export nagenoeg niet meer mogelijk is, accijns en btw, met als gevolg dat alles duurder wordt dus ook minder toeristen etc etc.. Het is nog zo makkelijk niet.. en als de PVV een belangrijk spil in de politiek blijft zal het helemaal moeilijk worden..

 3. St maarten ziet de bui al hangen. Als het geld op is gaat schotte aan de deur kloppen bij banco central.

 4. @KosTaBaiDrecha
  Bonaire zit nu even in een overgang, maar het gaat daar op termijn veel beter zijn dan op Curacao. De voorzieningen, zorg, scholing, uitkeringen, pensioenen, e.d. gaan gelijk getrokken worden met NL.
  Mensen klagen altijd wel. Dat deed men ook toen de euro werd ingevoerd, maar men heeft het zelfs nu in de crisis _veel_ beter dan de mensen in de jaren 80.

 5. @ Christl: How is life in the Capriles clinic?

  Typisch geval van iemand die denkt dat er buiten Curacao niets is. En dat terwijl Curacao volledig afhankelijk is van de regio en met name van Nederland…

 6. “Iedereen komt dan gelijk met voorbeelden van Bonaire waar alles erg duur is geworden, maar of dat de belangrijkste argumenten moeten zijn is maar de vraag”

  Natuurlijk is dat een van de meest belangrijkste argumenten. Veel mensen kunnen op Curacao al amper rond komen. Als de dollar zou komen dan wordt dat een regelrechte ramp want ook al met al die zogenaamde controlle’s zal alles minstens 2x zo duur worden. En dat vindt Jan Modaal en iedereen onder dat grens 10x belangrijker..

 7. Curacao verliest toch al 2 jaar door deze regering. Geen enkel beleid. Alleen maar ruzie onder elkaar en een kruistocht naar PAR-istas. Niet voor niets wilde Aruba in de jaren 80 al niets meer met Curacao te maken hebben en nu hebben de andere eilanden daar ook voor gekozen en nu als laatst SXM. SXM gaat niet voor de wanorde van Curacao betalen!

 8. Tja, en niemand die er bij stil staat wat het voor de waarde van de gulden betekent als de deviezen inkomsten die SXM genereert wegvallen??

 9. We don’t need to be the mother island any longer. Let each island decide for themselves. Not one single island wants to be in union with Curacao, so why should we force the issue. We already know how “wonderful” the EU has turned out, and the Dollar is dead people wake up! We keep our currency, and buy more gold. Let St Marten go there own way. Ah! Also let them take there prisoners and crazy people, and the sick with them. We no longer want to take care of those bills. That goes for Aruba and the other islands too!