• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Sint Maarten wil niet langer een monetaire unie vormen met Curaçao. Dat bevestigde de minister van Financiën van Sint Maarten Hiro Shigemoto gisteren nogmaals. “Het werkt niet, dus kunnen we er maar beter mee stoppen”, aldus Shigemoto. “Ons besluit staat vast.”

 
Na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 hebben Curaçao en Sint Maarten een monetaire unie gevormd met een Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, de opvolger van de Centrale Bank van de Nederlandse Antillen.

‘Curaçao zeurt’
Sinds die tijd is er nog geen volledige raad van Commissarissen benoemd, is er niets gedaan aan de beloofde gemeenschappelijke munt in 2012 en verwijten Curaçaose politici de bankdirectie dat ze Sint Maarten ‘bevoordelen’ met een obligatielening. De Curaçaose regeringspartij Pueblo Soberano noemt de monetaire eenheid consequent ‘door Nederland opgedrongen’. Sintmaartense politici vinden dat Curaçao ‘zeurt’.

Principe-akkoord
Shigemoto wil eerst met zijn Curaçaose collega en de bankdirectie overleggen. Daarna zal ook Nederland meepraten, erkent Shigemoto. “Maar ons besluit staat vast. In de ministerraad hebben we er al eerder een principe-akkoord over gesloten. We moeten het op een waardige wijze doen, zonder dat het nadelig is voor het vertrouwen in de economie van beide landen.”

© ANP, alle rechten voorbehouden

4 reacties op “Sint Maarten: ‘monetaire unie werkt niet’”

 1. Curacao kan beter de gulden houden. Dan gaan ze gewoon ook extra biiljetten bijdrukken als er tekorten zijn. Betalen we een broodje met een duizend gulden biljet!

 2. SMX werkt de facto al met de dollar, dus dat kan geen probleem zijn. Curacao met een eigen munt is nog wel handig. Als straks de AOV en andere zaken te duur zijn geworden moet Curacao devalueren. Dat kan alleen met eigen munt. (is ook het advies van IMF). Nu dus nog even voor Sinterklaas spelen, later devalueren, dan is de koopkracht natuurlijk op Curacao naar de knoppen, maar de inkomsten uit toerisme worden relatief hoger. Samenwerken is geen sterk punt van Curacao!

 3. Ik geef ze groot gelijk. curacao maakt er een teringbende van en dan moet SXM daar zeker voor gaan betalen?

 4. Nee, ik zou ook geen monetaire unie met Curacao willen vormen. 🙂
  Een groot deel van het probleem is dat deze “landen” denken dat ze onafhankelijk kunnen zijn wat nooit kan. Ze zijn gewoon veel te klein. Daarom is het onafhankelijkheidsdenken zo idioot. Kijk naar landen zoals Luxemburg, Monaca, e.d. Zij kunnen ook alleen bestaan als een soort veredelde provincie van de omringende landen. En daar hoort ook geen eigen munt bij.
  Kleine stadjes als St Maarten en Curacao kunnen geen eigen centrale bank hebben. Iedereen weet dat. Het is maar een tijdelijke oplossing totdat ze zich aansluiten bij een andere munt.