• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Paus Benedictus XVI viert vandaag zijn 85e verjaardag. Daarmee behoort hij tot de oudste pausen in de 2000 jaar oude geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk. De Duitser is de oudste paus sinds Leo XIII, die in 1903 op 93-jarige leeftijd overleed.

 
Benedictus’ voorganger Johannes Paulus II overleed in 2005 op 84-jarige leeftijd.Volgens Radio Vaticaan zijn vandaag gelukwensen voor het jarige staatshoofd binnengekomen van president Giorgio Napolitano van buurland Italië en van andere politieke leiders in de hele wereld.

Missie
Benedictus droeg vanochtend samen met zijn 88-jarige broer Georg Ratzinger de mis op in een kapel van het Vaticaan. Gisteren had hij de gelovigen gevraagd voor hem te bidden. Hij vroeg om de nodige kracht om zijn missie te vervullen. Benedictus rust nog uit van de vermoeienissen van de Goede Week en Pasen en de reis kort daarvoor naar Mexico en Cuba.

Levenslicht
Joseph Ratzinger aanschouwde op 16 april 1927 het levenslicht in het dorp Marktl am Inn in het zuiden van Duitsland. De later befaamde theoloog werd in 1977 benoemd tot aartsbisschop van München en Freising. Datzelfde jaar benoemde paus Paulus VI hem tot kardinaal. Vijf jaar later werd Ratzinger prefect van de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer, die waakt over de zuiverheid van het rooms-katholieke geloof.

Conservatief leider
Na de dood van paus Johannes Paulus II op 2 april 2005 gold Ratzinger als de grootste favoriet voor diens opvolging. Inderdaad werd hij drie dagen na zijn 78e verjaardag door de kardinalen gekozen. Als paus heeft Benedictus zich doen kennen als een conservatief leider, die streng vasthoudt aan de kerkelijke leer. Zijn pontificaat is overschaduwd door de talrijke schandalen over seksueel misbruik in de kerk.

© ANP, alle rechten voorbehouden

2 reacties op “Paus viert 85ste verjaardag”

 1. Ik heb niets met de kerk en vind de bijbel het beste sprookjesboek ooit geschreven maar gun iedereen zijn religie.

  Het is wel vreemd dat de kerk voor deze paus heeft gekozen, die dezelfde chagrijnige uitstraling heeft als Amerigo Thode.

  Voor de vorige paus had je meteen sympathie,bij deze vraag je je toch af aan welke kant hij stond in de oorlog.

 2. Godett vroeg om een mis voor Chavéz aan de bischop,die kreeg hij terecht niet,nu kan hij er een aanvragen voor de verjaardag van de Paus,die krijgt hij natuurlijk wel,alleen doet Godett deze aanvraag niet omdat hij er niet $wijzer$ van kan worden