• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De stichting Stima Mi Stima Tur (Hou van mij Hou van allen) zamelt momenteel geld in voor Antilliaanse ouderen in Nederland die op hun Caribische geboorte-eiland van hun oude dag willen genieten. “Veel ouderen hebben geen geld om een ticket te betalen”, aldus woordvoerder Shourino Damatius.

Stima Mi Stima Tur is in 2011 op Curaçao opgericht. “Uit eigen omgeving kan ik vertellen dat veel oudere mensen na hun 60ste heimwee krijgen naar hun geboorteland en graag terug willen.” Volgens Damatius gaat het om honderden mensen afkomstig van Aruba, Bonaire, Curaçao, maar ook van de andere Caribische eilanden.

Tehuis in Curaçao
Op de website van de stichting kunnen mensen aangeven maandelijks één euro te doneren. Volgens Damatius is het doel van de stichting tweeledig. “Aan de ene kant zoeken wij sponsoren die de terugreis van deze ouderen willen meefinancieren, en aan de andere kant zamelen wij spullen in die we naar Curaçao gaan vervoeren voor ons zelf op te richten ouderentehuis. De donaties beginnen inmiddels goed te lopen. De zorg in Curaçao kan namelijk stukken worden verbeterd.”

Terug naar huis
Volgens Damatius gaat het om oudere mensen die terug willen naar hun geboorteland en daar al verzekerd zijn van onderdak. “Of ze kunnen terecht bij hun familie of ze hebben zelf nog een woning op het eiland staan.” Het gegeven dat sommigen een huis bezitten, betekent volgens Damatius niet dat de ouderen daarom zelf hun eigen ticket kunnen betalen. “Op Curaçao bezitten veel mensen huizen, maar dat staat niet gelijk aan het hebben van genoeg vermogen om de eigen terugkeer te betalen. We hopen binnenkort al tussen de vijf en tien mensen op het vliegtuig naar hun vaderland te zetten.”

Ouderentehuis
Damatius wil nog niet vertellen op welke locatie het ouderentehuis op Curaçao komt. “We willen alles eerst rond hebben voor we daar meer over kwijt willen. Het tehuis moet in ieder geval worden gezien als een woongemeenschap met activiteitenbegeleiding voor ongeveer tien à veertien ouderen die nog zelfstandig kunnen wonen, maar wel aan de bel kunnen trekken als ze verzorging nodig hebben.”

10 reacties op “‘Terug naar Curaçao voor oude dag’”

 1. @Manfredi, je beschrijft nu precies de situatie op Curacao. En dan is alles maar duurder geworden en er is geen gezondheidszorg.

  maar de PVV zal het wel met je eens zijn!

 2. @ manfedo. Dus van de regen in de drup.

 3. curacaoenaars allemaal terugkomen uit dat racistische land waar alle dagen oudere mensen overvallen worden e zelfs verkracht worden en vergeet niet aan je kleinkinderenI(pedofielen).

 4. @ Juny. Kost van leven is sinds anderhalf jaar ook erg duur geworden vooral de armen en ouderen hebben hier last van. Gezondheid wordt steeds slechter.. dus je kan beter maar in NL blijven.

  Het beste is om vanaf 65 jaar terug te komen met de AOW in euro. De gezondheidszorg in Nederland is ook een rommeltje. Voor 100 euro koop je in Nederland in de supermarkt meer dan hier met 100 gulden dus met een inkomen in euro is het leven hier echt nog goedkoper.

 5. @Corien,blijf jij nou maar lekker zitten waar je zit wand je loopt hier tegen de muur van Wiels 80/20% regeling.

 6. Ik zou maar oppassen het dievengilde heeft het juist op oudere en hulpeloze mensen gemunt.. zelfs in je eigen huis ben je niet veilig!

 7. Dank Versgeperst voor het plaatsen van dit bericht van deze Stichting.

  Ook de Knipsel Krant Curacao steund dit en schenkt de nodige aandacht aan deze Stichting.

  http://kkc.net16.net/?p=509

 8. ik woon in nederland en ben een nederlandse getrouwd met iemand van curacao .ik vind dit een goed plan en inderdaad kan daar nog heel veel gebeuren in de zorg voor ouderen mijn man en ik werken zelf met dementerende ouderen en zouden graag ons steentje op curacaowillen bijdragen en willen dan ook dit jaar gaan kijken voor een baan. veel mensen worden met een betere zorg goed op weg geholpen en in nederland zitten veel landgenoten m et een goede opleiding om te helpen

 9. Kost van leven is sinds anderhalf jaar ook erg duur geworden vooral de armen en ouderen hebben hier last van. Gezondheid wordt steeds slechter.. dus je kan beter maar in NL blijven

 10. ki ta para di esnan 45 plus ku tambe kier bai biba bek?
  ku a kansa di hulanda i kier bai bek i no por
  e kos ta e ticket i kas ta vervelend i majoria pa buska trabow of hana un trabow pe por biba na korsow.
  si gobiernu pone kas di fkp pa e hendenan ei sea ku tin trabow of ta den onderstand ora nan jega ta hopi bon
  sea pone un traject ora e hendenan jega pa nan drenta mes ora ku un uitkering despues pa bai richting werk i sali for di uitkering.
  tin hopi hende ta bai pero e sen ku nan tin di paga un apartement ta hopi karu
  no tin nada pa subsidianan pa un prijs normaal.
  tin hende kier keda i tin ta keda bai pariba bin pa bow sin por desidi unda keda.
  e fletnan di korsow ta karu i nan ta focus solamente riba turista of bo ta bin for di hulanda bo tin plaka pa paga
  asta e yuinan di tera no por huur un flet paso no ta keda nada di nan salaris.
  juda turista pero juda bo pueblooooooo ta masha importante mes

  lanta mensen union ta fortalese otro