• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Ongeveer een half miljoen gulden heeft kabinet Schotte uitgetrokken voor het corruptie-onderzoek dat internationaal onderzoeksbureau Transparency International (TI) op Curaçao gaat uitvoeren. Dat meldt TI-woordvoerder Zoe Reiter.

Bij het onderzoek zal het bedrijf met de belangrijkste personen van de overheid, de maatschappij en de privé-sector op Curaçao spreken. Ze bekijken de interne corruptierisico’s in deze gebieden en de toewijding aan het tegengaan van corruptie in de maatschappij.

Onpartijdig
Volgens Reiter is het onderzoeksbureau een onpartijdige organisatie zonder winstkenmerk. “Wij proberen de kosten zo laag mogelijk te houden, maar streven uiteraard de hoogste kwaliteit na. Hoeveel een dergelijk onderzoek kost, varieert van land tot land. In het geval van Curaçao moet worden opgemerkt dat de kosten wat hoger uitvallen, omdat we nog niet eerder een onderzoek op het eiland hebben uitgevoerd. We moeten eerst basiskennis opdoen voordat het echte veldwerk kan beginnen, en dat kost onze medewerkers net wat meer inspanning.”

Experts
Begin december wil TI de resultaten van het onderzoek presenteren. Reiter: “Op zeer korte termijn willen we een sterk team bestaande uit anti-corruptie-experts vormen, zodat het onderzoek zo snel mogelijk kan beginnen. We verwachten dat we één hoofdonderzoeker en hopelijk twee assistent-onderzoekers kunnen financieren die het veldonderzoek op Curaçao gaan doen. Na die tijd zullen zij samen met de rest van het team op ons kantoor in Berlijn een beoordelingsverslag opstellen. Dat verslag zal daarna nog door een onafhankelijke, externe partij worden beoordeeld voordat wij ons verslag openbaar maken.”

Onderzoek
In bijna 100 landen over de hele wereld heeft TI al hun corruptieonderzoek uitgevoerd. “Het doel van ons onderzoek is om de risico’s op corruptie voor de toekomst te verminderen. Om inzicht te krijgen in de situatie op Curaçao zullen de veldonderzoekers ook gesprekken aangaan met burgers, lokale aandeelhouders, mensen uit de media, particuliere sector en personen die op verschillende lagen voor de overheid werken.”

Invloed uitoefenen
Met de resultaten die TI in kaart brengt, wil het onderzoeksbureau de integriteit in landen bevorderen. “Wij hopen dat burgers zich gaan verdiepen in de onderzoeksuitkomsten en die vervolgens ook betrekken in hun keuze als ze hun stem uitbrengen in de verkiezingstijd.”

Risicofactoren beperken
Een goed voorbeeld is Hongarije volgens Reiter. “Uit ons onderzoek bleek dat de politieke financiën voor dat land de grootste risicofactor voor corruptie vormden. Het heeft er toe geleid dat de regeringspartijen samen met de oppositie om tafel zijn gegaan. Vervolgens hebben zij een verklaring ondertekend waarin zij politieke hervormingen beloofden. Burgers en media houden die toezeggingen nu nauwlettend in de gaten en kunnen op hun beurt helpen om corruptie te bestrijden.”

10 reacties op “‘Corruptieonderzoek kost half miljoen’”

 1. Ha ha als je van een regering af wil dan kijk je wat we in cuba deden met baptista.. wat ze in libie deden.. praten helpt niet

 2. Kost tot nu toe NAF 500.000,00 en dan nog wat erbij gaat komen. De teksten die de heren van TI uitspreken, spreken boekdelen. Het gaat een veelvoud van dit bedrag kosten, en dat allemaal van het belastinggeld.

  Een dergelijk onderzoek was in zijn geheel niet nodig geweest als de bevindingen van de veiligheidsdienst waren geimplementeerd. Dan waren deze criminele rovers niet aan het bewind geweest. Zijn absoluut NIET ministeriabel!!

  Overigens is er een hele verkeerde opdracht aan TI gegeven, laat dat duidelijk zijn.
  Het wordt een onderzoek met wat bevindingen die totaal niet van invloed zijn of het wel/niet handhaven van deze criminelen in de regering.

  Tegen de tijd dat het rapport gereed is, is Korsou al leeggeroofd door de nieuwe West Indisch Compagnie onder leiding van roverhoofdman Gerrit Schotte en zijn vazallen.

  Op Korsou is het een utopie dat regeringspartijen en oppositie met elkaar om tafel gaan zitten en politieke hervormingen beloven ha ha ha.

 3. Had Monk destijds naar aanleiding van het rapport van Rosenmöller niet gezegd dat de 40 personen die met de comissie hadden gesproken, gestraft moesten worden. Monk vond hen toch landverraders en meldde dat daar in andere landen de doodstraf op staat…
  Het is dus maar te hopen dat iedereen die informatie geeft aan Transparency International wordt vrijgesteld van rechtsvervolging en dat de onderzoekers zelf ook immuniteot hebben bedongen. Wil niet graag in een bodybag belanden. ..Een motie voor immuniteit voor iedereen die TI info heeft zou door de staten moeten worden aangenomen.

 4. Een 500 honderd duizend gulden lolly, zou Gerrit nou echt denken dat wij dit accepteren ? WIJ WILLEN HEM ONDERZOCHT HEBBEN !

 5. Schande dat is het,dit geld had beter besteed kunnen worden aan bijvoorbeeld,onderwijs of nog beter , eten voor kinderen die met honger naar de school moeten gaan,schaam je Shotte en co, dit alleen maar om het bedrog te verdoezelen,geen worden voor,waar blijven de oppositie partijen,zijn ze in slaap gevalen of vinden ze deze screening van TI ook wel het beste voor hun zelf???.

 6. Ik doe het voor 10,000 en kom met een rapport van aanbevelingen die het einde van Schotte, Jamaloodin, El Hakim, Constantia en Copper betekent. En een forse tik op de vingers van de Staten, die alles doen behalve wat ze moeten doen: de regering controleren.

  Nu betalen we 500,000 voor een rapport waarin alleen open deuren ingetrapt zullen worden.

 7. en aan wie vraag je al die vragen,
  wat als je baas weet als je vragen beantwoord.
  oke dus ze stellen vragen aan wie op welk niveau. Is er een onafhankelijke tolk aanwezig, wie notuleert onze landstaal zodat de antwoorden niet verdraait worden.

  HANG JE STRAKS NIET, ALS JE JE EIGEN MENING GAAT GEVEN.

 8. Ze zijn wel goedkoper dan Thierry Henriquez die vraagr veel meer.. wel raar dat hij geen raportjes meer maakt voor de regering.. of komt dat omdat die elke keer door de rechter van tafel werd geveegd als onzorgvuldig?

 9. zij doen het onderzoek op een professionele en onafhankelijke manier, maar
  A er wordt niet naar mensen of daden gekeken alleen processen
  B De regering, in welke nu weinig vertrouwen is, moet het vervolgens gaan implementeren

  wordt leuk, dan kunnen ze weer kiezen wat ze aanpakken en wat niet.

 10. “We verwachten dat we één hoofdonderzoeker en hopelijk twee assistent-onderzoekers kunnen financieren die het veldonderzoek op Curaçao gaan doen.”

  500.000 ANG ??????? voor werkzaamheden en rapportage in een periode van krap 7 maanden met een onderzoeksopdracht die NIET is waar we onderzoek naar zouden moeten doen !!!!
  Uitkomst op deze onderzoeksvraag kan ik u binnen een maand in netjes ingebonden verslag aanbieden voor een net prijsje van 50.000 (10% van het beschamende hoge bedrag dat Schotte hiervoor over heeft!!)

  $$$$$$$$$$$$$……………….SHAME on YU politicians …………………..$$$$$$$$$$$$$