• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Ingezonden brieven zijn bij Versgeperst.com welkom. Vandaag uit Philip Maaskant zijn zorgen over de hoge verdiensten van drugstransporten.

Naar aanleiding van het regelmatige nieuws over drugstransporten van Curacao naar Nederland heb ik me eens verdiept in de economie van deze handel. Dat het loont is duidelijk. Als ik jonge jongens zie rijden in veel te dure auto’s denk ik dat ze dat niet met hard werken in de bouw verdiend zullen hebben.. Nuttige informatie vond ik bij de uitspraken van de rechtbank (LJN BV8248, Gerechtshof Arnhem, 21-000308-07 Datum uitspraak: 15-02-2012 Datum publicatie: 08-03-2012.  Hoger beroep Zaaknummers: 21-000308-07). De zaak ik wat gedateerd, maar misschien kan ik wat actuele reacties krijgen via dit forum.

De rechter moest weten wat er netto verdiend was, omdat de winst uit criminele handelingen wordt teruggevorderd…. De rechter ging van de volgende premissen uit:
In iets meer dan 3 maanden tijd werd via moneytransfers naar Curaçao een bedrag van € 663.180,00 overgemaakt. (er gaan maanden voorbij dat ik dat niet verdien…), dus dat is de bruto omzet. De rechters snappen ook wel dat de drugshandel kosten heeft en het spul ook niet gratis is op Curaçao, maar naar zorgvuldig Nederlands gebruik wordt zelfs daar rekening mee gehouden. Om de kosten goed te kunnen berekenen moeten we dus weten om hoeveel kilo het ging.  De drugshandelaar had geen boekhouding (..) dus de rechters moesten dat even vaststellen. De verkoopprijs  blijkt te varieren tussen  €31.000/kilo voor de tussenhandel tot €40.000 voor de eindgebruikers. Nu doen rechters in Nederland niet kinderachtig en rekenen ook nog in het voordeel van de drugshandelaar, ze gaan uit van  €31.000/kilo

Zijn maatje in het proces heeft beter met justitie meegewerkt en daardoor weten we dat de inkoopprijs op Curaçao €4000/ kilo cocaïne was. Maar dat is niet alles. Het spul moet ook bewerkt en verpakt worden, dat kost €500/kilo. Per kilo cocaïne werd derhalve een brutowinst behaald van €31.000,000 minus €4.000,00 minus € 500,000 = € 26.500,00. Maar dan zijn we er nog niet, want ook de kosten van transport mogen niet worden vergeten en dat hangt weer af van het aantal transporten dat voor zo’n hoeveelheid nodig is. Onze drugshandelaren doen aan risicospreiding, zo bleek, en per transport gaat er maar een kilo op weg. Gezien de bedragen en de hoeveelheden rekenen de rechters uit dat er dus 25 transporten zijn geweest.

Nu nog de kosten per transport. De koerier krijgt €4.000,00 voor de klus plus €400,00 voor verblijfkosten in Nederland (sympathiek gebaar..) Verder kost de moneytransfer € 93,00  en moet er onderweg nog wat geschoven worden (€ 550,00) zodat het totaal van de transportkosten op  € 5.043,00 komt.  De kosten gemaakt voor 25 transporten komen op € 126.075,00! Het loopt toch nog aardig op. Gelet op het bovenstaande schat het hof het door de invoer en de daarop volgende verkoop van de cocaïne verkregen wederrechtelijk verkregen voordeel op €663.180,00 minus €126.075,00 = €537.105,00. Dat wordt dus teruggevorderd.

Je vraagt je wel af, hoe deze handelaar dat ooit gaat betalen als hij een brave burger wordt. Als bouwvakker gaat het niet lukken. Hij zal door moeten gaan met dezelfde handel denk ik. Meer dan €500.000 in 3 maanden verdienen (de rechters hebben het nog laag geschat) tja…

7 reacties op “Ingezonden: Drugswinsten”

 1. @obi, formeel rekenen de instanties alleen de legale economie, maar er zijn studies over het onderwerp waarbij de illegale economie soms belangrijk is en wellicht de enige verklaring dat een economie niet instort. Jaren terug heb ik zo`n studie over Curacao gelezen.

 2. Aha interessant. Dus de bron van alle ellende ligt in NL?? daar komen de euros vandaan die het allemaal financieren toch?

 3. @Henkie, nou ja neem mw Martis die dankzij Monk op schaal 15 is gezet en nu een ton moet krijgen voor werk dat ze nooit gedaan heeft..

 4. iemand die een mavo 3 diploma heeft kan nooit tonnen bezitten of hij moet zo goed zijn als onze Minister President.

 5. Neem nu maar van mij aan hr Maaskant dat de verkoop 65.000,00 naf eurotjes opbrengt en geen 40.000,00 en dat weten de rechters ook wel,het OM hanteert een zogenaamd % geld winst net zoals bij een bedrijf en dat is nu juist de fout van het OM.

 6. Als ze dit mee gaan reken in Bruto Nationaal Product loopt het al gauw op.. We rich bitches!! (Grapjeee)

 7. Voor drie maanden is dat nogal wat!

  En die meneer zou dit terug kunnen betlen door zijn auto(s en gadgets te verkopen, kleiner te gaan wonen en zijn minaressen hun eigen huur te laten betalen ofzo.

  Kijk dat is maar de winst van 3 maanden, maar hoe komt meneer aan die begininvestering? Gezien zijn kennis van het vak en zijn netwerk zou ik zeggen dat hij daar ook niet helemaal zuiveren aan is gekomen.

  er zijn duizenden mensen die hun levenstijl moeten aanpassen door baanverlies in de crisis, dus ik heb er echt geen medelijden mee als deze dader alles kwijtraakt!