• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – In de slavenhandel waarin Nederland in de zeventiende en achttiende eeuw actief was, ging meer geld om dan men dacht. Dat blijkt uit berekeningen van historici Karwan Fatah-Black (Universiteit Leiden) en Matthias van Rossum (Vrije Universiteit Amsterdam).

 
Volgens hen lag de opbrengst van de slavenhandel over de hele periode tussen de 63 en 79 miljoen gulden. Dat is omgerekend 700 miljoen euro. Men dacht eerst dat het minder was. De slavenschepen maakten zelf weinig winst, maar de slavernij was wel belangrijk voor de economie volgens de twee historici. Zo werd er in de scheepsbouw veel verdient. Van Rossum: “Zeggen dat de slavernij niet belangrijk was voor de vroegmoderne Nederlandse economie is hetzelfde als zeggen dat de banken nu niet belangrijk zijn voor de economie, alleen omdat ze tegenwoordig weinig winst maken.”

Slavenhandel Curaçao
De Hollanders verhandelde ook in Curaçao slaven in de zeventiende en achttiende eeuw. Door de natuurlijke haven van Curaçao werd het eiland de belangrijkste handelspost in het Caribisch gebied. Er werden slaven gekocht en verkocht aan de plantagehouders van de buurlanden. Er zijn in totaal 112.000 slaven verhandeld op Curaçao.

© ANP, alle rechten voorbehouden

30 reacties op “Winst slavenhandel hoger”

  1. @ Fred de Haas. Ze hadden eerst 250.000 euro uitgetrokken en hebben er 500.000 euro bij gedaan. Dat ga je natuurlijk voor de “viering” zelf gebruiken en niet in een bodemloze put stoppen. Zielige instanties moeten niet in stand gehouden worden.

  2. Omdat de winst van de slavenhandel kennelijk hoger is uitgevallen dan tot nu toe werd aangenomen stel ik voor dat de Gemeente Amsterdam de 750.000 euro die bestemd is voor het herdenken van het slavennijverleden te verhoogt met een bedrag van 250.000 euro tot 1 miljoen.
    Voor het overige ben ik van mening dat dit bedrag in zijn geheel moet gaan naar het noodlijdende NINSEE.

  3. @paulina, Ben je vergeten dat de afrikanen zelf eerst naar Europa gingen om blanke mensen te roven? om die als slaaf in afrika te gebruiken. daarnaast deden de arabieren ook mee met slavernij en was slavernij iets van eeuwen in Afrika. het is daar uitgevonden. Dus karma?

    Trouwens volgens mij zijn slaven niet in gaskamers gestopt en tot dood gewerkt. groot verschil dus! jammer dat je er zo weinig van afweet!

  4. Vraag creëert aanbod. Dus er waren meer betrokkenen. De aanbieders van de slaven (vaak lokale Afrikanen !). De transporteurs, de handelaren en de KOPERS maar ook enige lokale eilandbewoners…… Maar niet vergeten :wie te veel naar het verleden kijkt, heeft geen toekomst.

  5. @paulina
    erg kortzichtig om slavenhandel gelijk te stellen met jodenhaat en de concentratiekampen.

    laat ik beginnen met de opmerking dat slavenhandel hoe erg ook niet iets nieuws was.
    al eeuwen werd er slavenhandel gedaan in noordafrika en het midden oosten.

    ik keur het ook niet goed en vind ook dat je het niet mag vergeten maar dat je wel de rechten van elke mens moet respecteren.

    maar ik vind wel dat als je het echt zo erg vind waarom dan wel die haat en ellende gebruiken voor scheiding en nawijzen ipv gebruiken als een instrument om naar de toekomst te werken om een betere maatschappij te krijgen. samen zoals we nu leven.

    want dat is curacao altijd geweest voor iedereen maar de laatste tijd is het meer en meer
    denk zoals ons en wees welkom denk je anders rot je op!!!!!!

    en zo word het nooit wat, weer niet de juiste les geleerd uit het verleden.
    geen respect voor anderen is veroordelen of slaaf maken van anderen
    respect is samen opbouwen en doen

  6. Ze zeggen: Slachtoffer wordt dader.

    In dit geval zijn de rollen omgedraagid; daders worden nu slachtoffers!

    De Europeanen hebben eeuwenlang slavenhandel gedreven. Afrikanen, Indianen en Antilliannen waren toen slachtoffers. Ze werden als oud vuil behandeld en de Europeanen verdienden veel geld door hun op een beestachtige manier te behandelen. Beestachtige gedrag van Makamba’s in het bijzonder en Europeanen in het algemeen!

    Toen de WO II uitbrak, hebben de Europeanen toen kunnen ervaren en voelen, toen ze in de concentratiekampen zaten, wat gemarteld worden betekend. Toen hebben ze meegemaakt wat ze, eeuwenlang ,met anderen( Afrikanen, Indianen en Antillianen) hebben gedaan. Toen hebben ze gevoeld hoe het is om als oud vuil behandeld te worden.

    Daarom vind ik dat de Makamba’s die het slavenhandel bagataliseren en noem ‘t; “oude koeien uit de sloot halen” ook zo tegenaan moet kijken wat betreft WO II. DAN STAAT WO II GELIJK AAN: OUDE KOEIEN UIT DE SLOOT HALEN!

  7. De meeste mensen die hebben gereageerd zijn zeker Nederlanders en Surinamers!

  8. Koren op de molen van Curaçao, laat de regering hier eerst eens nadenken wat op dit moment goed is voor dit eiland. Alles wat hier zoden aan de dijk zet wordt afgebroken ten gunste van de bankrekeningen van de regering. Geen inhoud, geen vooruitziende blik, jammer… en een tekortkoming voor een mooi eiland als Curaçao. Maar de gevolgen overzien is moeilijk, want er wordt hier alleen maar aan eigenbelang gedacht, oftewel: zakken vullen!!!

  9. Ik betwijfel al de betrouwbaarheid van het onderzoek. Was de opbrengst bruto of netto? Wanneer komen de cijfers achter de komma? Maar wat hebben we er aan en wat moeten we er mee? Krijgen we nu een nieuw rekensommetje, dat Nederland zou moeten betalen en/of is het om de makambahaat verder aan te wakkeren, als dat nog kan.

  10. @Jan,

    “Wordt kotsmisselijk van altijd maar die ouwe koeien uit de sloot te halen, kom is een keertje met iets nieuws!!”

    Dit is iets nieuws… 😉

  11. Short expository documentary about the role of The Netherlands in the trans-Atlantic slave trade
    http://www.youtube.com/watch?v=Mea8v4ZRhyE

  12. @Kesi, je moet nou niet direct iedereen gaan vergelijken met Gerrit Schotte en die Constancia, die zelfs hun opleidingspapieren gefraudeerd hebben.

  13. Zonde van het geld dat deze studie heeft gekost. En het is weer koren op de molen voor de makamba haters. Wat een gepruts.

  14. Tja we kunnen het onderwerp ook verleggen naar Afrika. Daar was immers de slavernij ook belangrijk voor de economie. Bepaalde Afrikaanse stammen hadden hun weelde te danken aan de slavernij. Zij gingen juist slaven halen om deze te verkopen.
    Nederland was een zeevarende natie ook voor de slavernij. Dus deze was niet voor de slavernij opgericht of werkte voor de slavernij. Nederland maakte ook schepen voor andere landen dus daar werd de winst mee gehaald.

  15. Hoe kan een land verder komen als een groot deel van de bevolking alleen maar kan terug kijken op de slaven geschiedenis van het eiland. Het is natuurlijk heel erg wat er allemaal gebeurt is maar je doet er niets meer aan en van de mensen die nu leven is niemand daar verantwoordelijk voor! Natuurlijk moeten we de geschiedenis niet vergeten maar we moeten bij alle problemen ook niet terugvallen op het verleden!

  16. @Lucho, Mijn makamba opa is in NL in 1942 als slaaf afgevoerd naar Duistsland. Dat heette toen eufemistisch `arbeitseinsatz`. Verder werden er landgenoten in gaskamers gedood omdat ze niet van het arische ras waren. Dat is 70 jaar geleden en (zeker in Europa) waren er meer slachtoffers dan er ooit afrikaanse slaven op Curacao waren. Nederland heeft dus zijn portie gehad, maar is er niet in blijven hangen. Overigens, wat weinig het nieuws haalt…Tula heeft meer slaven dan makambas als slachtoffer gemaakt en -zeker in Suriname- hadden vrije afrikanen zelf ook slaven..Overigens vind ik de opbrengst zoals die gemeld wordt erg tegenvallen. Gezien de publiciteit rond het onderwerp had ik miljarden verwacht. Inmiddels kan NL aardig met de Duitsers onderweg en spreekt zelfs Wilders perfect Duits…

  17. Wordt kotsmisselijk van altijd maar die ouwe koeien uit de sloot te halen, kom is een keertje met iets nieuws!!
    Altijd maar hetzelfde gefrustreerde gezeik, over lijden onder het slavenjuk begint onderhand een behoorlijke lange baard te krijgen.!!
    Erg jammer dat het gebeurd is, maar de geschiedenis kun je helaas niet meer terug draaien om deze te veranderen!!
    Door tijd, inzicht en ontwikkelijng veranderd de gedachtengang van een mens gelukkig wel !!!
    Al de geleden slavenellende in het verleden, moet men echter wel willen plaatsen in de context van die tijd !!

  18. En hoe zit het met die lokale Afrikaanse koningen/krijgsheren die complete gezinnen aan de slavenhandelaren VERKOCHTEN? Eigen volk… de voc zag de slavenhandel puur als business (hoe fout dan ook).

  19. @kesi. Door google kunnen inderdaad mensen geleerd overkomen maar helaas zijn er nog veel mensen die ook dit medium niet gebruiken. Ik heb echter mijn titel gehaald na jaren van zwoegen en wetenschappelijk onderzoek. Maar ik heb zeer veel interesse in het daadwerkelijke onderzoek. Ik hoop dat dit beschikbaar is als de beide heren dat durven. Ik heb echter het idee dat beide heren het globale beeld zijn vergeten.

  20. @Geleerde, vind jij jezelf zo’n grote ”geleerde?”
    Laat de mensen toch zelf bepalen hoe en hoelang ze hun geschiedenis willen verwerken. De tijd van pseudo geleerden is uit de tijd. Geen mens neemt mensen die zichzelf geleerden noemen (koperen en plakken geleerden, plagiaat) meer serieus.
    De geschiedenis is geschreven zoals het deze gekke ”geleerden” uitkomen en dit systeem heerst er nog steeds. Maar er is hoop. “Geleerden” vallen de laatste tijd bij bosjes door de mand.
    Zeker heb jij ook zo’n ”geleerde” baard of lange krullende snor… (die indruk moet maken op domme en naïeve mensen).
    Google is your friend. Bye bye.

  21. Wat een typische NL’se reacties weer…. Zo zien we maar weer dat de Nederlanders (a la VVD, CDA en PVV) bij voorbaat al bullshit praten.

    Zo voorspelbaar en zo vermoeiend….

  22. Makambas vallen dood als hun kindje van de fiets afvalt maar,wij moeten vergeten dat onze voorouders en hun kinderen uit elkaar werden getrokken vermoord naar andere landen verscheept en tot slaven gemaakt verkoop en go zo maar door. Ik zou wel willen zien hoeveel zweepslagen de makambas aan kunnen voordat ze doodvallen. Wij hielden het best lang vol.

  23. De winsten uit de slavenhandel worden prima gecompenseerd door de verliezen in Nederland ten gevolge van de criminaliteit van Antillianen. Kijk Opsporing Verzocht van deze week maar eens terug, werkelijk alle daarin getoonde daders spraken Papiaments.

  24. Hmm in die tijd is Nederland lange tijd bezet geweest door Frankrijk en Spanje. Tevens was Nederland steeds in oorlog met Duitsland, Frankrijk, Engeland en Spanje (spaanse armada). dus niet raar dat men veel boten nodig hadden..

  25. Ja hoor daar zijn we weeeeeeeeeeeeeeeer : slaventijd. Zet daar eeeeeeeindelijk eens een dikke punt achter en leef in het NU!

  26. Gelukkig maar, anders was iedere soort van ontwikkelingshulp allang stopgezet.

  27. Ik denk dat WIELS gaat schreeuwen dat de vergoedingen vanuit Nederland omhoog moeten….

  28. Het succes in de scheepsbouw relateren met alleen slavenhandel lijkt me niet zo logisch. Er wordt toch van alles vervoerd in schepen? Enfin , we zullen zien hoe andere historici dit onderzoek zullen evalueren in hun recencies.

  29. Nederland stond bekend om haar schepen dus die werden zowiezo wel verkocht.. flutonderzoek dus.

  30. Ik denk dat hier de reacties zo weer binnen stromen, zoals gewoonlijk met deze topic. 🙂
    Laat ik hier dus maar niets zinnigs over zeggen.