• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Boa’s vangen en er ook nog geld mee verdienen? Het kan vanaf maandag op buureiland Aruba. “De boa vormt een ware plaag op ons eiland, daarom hebben we een ludieke actie op touw gezet om het dier aan te pakken” vertelt Jimmy Mijer van Arikok National Park Foundation (ANPF).

“Voor iedere levende boa die mensen vangen en bij ons inleveren, krijgen ze tien gulden”, aldus Mijer. “De boa komt oorspronkelijk niet op Aruba voor en is een serieuze bedreiging voor de Santa Nero slang en de Ratelslang die hun eten in dezelfde omgeving zoeken.”

Slangenplaag
Waarschijnlijk is de boa zo’n tien jaar geleden losgelaten op Aruba en heeft zich toen in snelvaart kunnen voortplanten. Mijer: “Boa’s leggen geen eieren, maar baren hun jongen. Per keer kunnen zo’n 40 tot 60 slangen worden gebaard. De boa rukt op het eiland dan ook enorm op. Behalve dat ze een bedreiging vormen voor de veiligheid van de mensen, tasten ze ook onze fauna aan. Boa’s eten hagedissen, vogels en zelfs geiten.”

Vang een boa
De actie ‘Gara boa’ (Vang een boa) wordt voor de tweede keer gehouden. “Vorig jaar werd het door de Boa Task Force op Aruba georganiseerd en werden er meer dan honderd boa’s gevangen. Dit jaar is de organisatie in handen van ANPF.” Hoeveel boa’s er precies zijn durft Mijer niet met zekerheid te zeggen. “Per jaar vangen we in ieder geval zo’n 600 slangen. In de periode vanaf januari hebben we al meer dan honderd gevangen. Hoofddoel van de actie is dat we mensen bewust maken van de omvang van dit probleem.”

Levende boa’s
“Het vangen van een boa is op eigen risico” benadrukt Mijer. “Mensen kunnen bij ANPF vragen hoe ze het dier kunnen vangen of het filmpje op onze Facebookpagina bekijken.”Mijer wil mensen op het eiland er op wijzen dat het ANPF alleen levende boa’s in ontvangst wil nemen. “De boa lijkt erg veel op de Santa Nero, de Arubaanse slang die we juist willen beschermen. Als er levende slangen worden ingeleverd, zorgen wij voor de verdere afhandeling.”

Spuitje of invriezen
Mijer legt uit dat de plaagdieren moeten worden aangepakt om zo de bedreigde slangsoorten in leven te houden. “Er zijn twee manieren om de boa af te maken. We kunnen de dieren met een spuitje laten inslapen of we leggen ze in de vriezer, zodat de boa door vrieskou het leven laat.” Volgens Mijer zijn er op Curaçao onlangs ook twee boa’s gesignaleerd. “Ik hoop echt dat de Curaçaose overheid het serieus neemt als er meer boa’s worden aangetroffen, want voor je het weet loopt het uit de hand en heb je een groeiende plaag zoals bij ons op Aruba.”

Deelnemen
Behalve dat slangenvangers geld kunnen krijgen, zijn er ook nog prijzen voor de twee personen die de meeste slangen hebben gevangen en is er een prijs voor degene die de grootste slang op zijn naam heeft staan. De actie loopt van 16 april tot en met 16 mei.

3 reacties op “Geld verdienen met slangen vangen”

 1. OMG, LATEN WE HOPEN DAT ZE UIT CURACAO BLIJVEN

 2. @ Jan:
  Lezen is een vak!

  “Boa’s leggen geen eieren, maar baren hun jongen. Per keer kunnen zo’n 40 tot 60 slangen worden gebaard”

  staat letterlijk in de tekst!

 3. Voordat men het weet word slangen voor geld kweken een rage. Heb begrepen dat zo’n slang honderden eitjes legt ofzo. Tel uit je winst.