• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Nasser el Hakim vierde gisteren dat zijn ministerie van Economische Ontwikkeling de Red Tape (bureaucratie) heeft geëlimineerd en deze heeft vervangen door een ‘VIP-behandeling voor elke investeerder die een zaak wil beginnen’. “Wij hebben ons doel bereikt!”, aldus Hakim.

“Wij hebben alle aanvragen voor een vergunning die wij hebben geregistreerd behandeld!”, zei Hakim gisteren enthousiast tijdens de viering.

Uitdaging
‘Red Tape’ betekent eigenlijk bureaucratie en regels, die processen om een eigen zaak op te richten, verstoren. “Op het moment dat ik de verantwoordelijkheid als minister van Economische Ontwikkeling op mij nam, heb ik mijn ministerie en mijzelf uitgedaagd om de Red Tape in de economische kolom te elimineren”, zei de minister tijdens het evenement ‘From Red Tape to Red Carpet Service’.

4000 aanvragen
“Ons systeem zelf verhinderde vooruitgang en zorgde dat de ondernemingsgeest onder Curaçaoënaars verminderde, omdat het frustrerend is om een vergunning te krijgen”, legde Hakim uit. Hij vervolgde door te zeggen dat vanaf 2006 er 4000 open aanvragen waren. “Vanaf vandaag kunnen alle aanvragen voor een vestigingsvergunning voor een offshore bedrijf binnen twee weken een vergunning krijgen en onshore bedrijven ontvangen deze in maximaal vier weken”, zei Hakim tijdens zijn speech.

13 reacties op “‘VIP-behandeling voor elke ondernemer’”

 1. Inmiddels 2 maanden, 3 telefoontjes en een email verder, maar nog steeds niets van een VIP-behandeling kunnen ontdekken.

 2. Heb zelf een keer een aanvraag gedaan en na lang wachten maar gebeld. Kreeg uiteindelijk te horen dat de aanvraag zoek was. Tweede aanvraag gedaan, weer gewacht, weer gebeld. Kreeg toen te horen dat er verwarring was omdat er twee aanvragen lagen!?# Hoe kun je iemand gek krijgen? m.i. is de oplossing dat de aanvragen die binnenkomen gewoon op internet worden gezet. Is er openheid en kan de voortgang worden gevolgd en hoe er niet gewacht, gebeld of gebeden te worden…

 3. @sranaman, idd met hard werken kom je er wel maar dat is iets wat de YDK niet graag doet..

 4. aha 4000 zaken erbij, dat zijn 4000 banen erbij goede zaak,eigenlijk ook nog hopen dat van de 4000 zaken er 1000 van buitenlanders zijn die moeten dan nog 4 YDK aannemen dat zijn er nog eens 4000 onderstand trekkers die aan het werk moeten per saldo door deze aktie 7000 mensen aan het werk.

 5. “Wij hebben alle aanvragen voor een vergunning die wij hebben geregistreerd behandeld”

  Wat bedoelt hij hiermee? Dit zijn vast en zeker niet die 4000 waar hij het ook over had….. Gewoon lekker vaag blijven, maar het klinkt heel mooi. Waarschijnlijk liegt hij niet eens, want misschien telt zijn registratie 2 aanvragen?

 6. trouwens er valt wel degelijk centjes te verdienen op curacao hoor.. als je de handen maar uit je mouwen steekt..

 7. hoe zit het dan met de vergunningsaanvragen van buitenlanders die wat willen beginnen op curacao?

  gaat dat ook even snel of juist trager ivm vergunningen van inlanders van cur?

 8. Wij hebben die aangevraagde vergunningen in ieder geval nog niet binnen. Als die met de “Nieuwe Post” zijn verstuurd, dan zou dat de verklaring kunnen zijn. Over twee weken zouden ze dan toch wel binnen moeten zijn. Ik ben benieuwd.

 9. Grappig, we zitten al een paar jaar vruchteloos op die vergunning te wachten en nu lezen we hier dat Hakim alles heeft opgelost. Stiekem toch nog wat van die tape blijven hangen kennelijk. Of zou Hakim weer niet goed weten wat er werkelijk aan de hand is?

 10. Effe snel een wasserij beginnen.

 11. Onderdeel van de snelle regeling is vrijstelling van de 80/20 regel? En ze hoeven ook niet meer langs de belastingdienst of de SVB om belasting en premies af te dragen. Als ze na een aantal jaren een aanslag krijgen, komt er wel een regeling. Die zal vermoedelijk niet het volle bedrag kosten. Hakim kan het weten, onze minister van financien ook en Schotte zal, als hij de opening verricht, de rest komen uitleggen. Verder is het een goed initiatief, nu nog een termijn afspreken waarin de vragen van Statenleden worden beantwoord, want daar is nog veel red tape kennelijk. De Staten wachten nog steeds op veel antwoorden. Ondernemers zijn belangrijker. Schaf de Saten toch af…

 12. Ondernemer El Hakim heeft zichzelf al jaranlang een VIP behandeling gegeven door een miljoen aan belastingen niet af te dragen.

 13. En in de praktijk ?