• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Nederland gaat de hulp aan Suriname opschorten. Dat maakte minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vandaag tijdens een overleg in de Tweede Kamer bekend. Het gaat om een bedrag van circa twintig miljoen euro.

 
Economische sancties zijn niet haalbaar ‘tot mijn droefenis’, aldus de minister.

Hulp
Hij gaat nog wel proberen of in EU-verband nog maatregelen mogelijk zijn. Ook zal gekeken worden of de twintig miljoen hulp, bestemd voor de Surinaamse overheid, kan worden gegeven aan andere organisaties in het land. De SP stelde voor om het geld in de zorg of het onderwijs te steken.

Harde veroordeling
De bewindsman wil in elk geval dat het overleg later dit jaar tussen de EU en de Caricom, de organisatie van Caribische landen, niet in Suriname zal plaatsvinden. Rosenthal zal doorgaan om de internationale druk op Suriname op te voeren. Kritiek was er ook op het optreden van EU-buitenlandchef Catherine Ashton. Onder meer de PvdA en de ChristenUnie toonden zich ontevreden over haar verklaringen. Beide partijen waren niet blij met haar oproep tot verzoening. De partijen hadden een harde veroordeling van de EU verwacht. Rosenthal beloofde de zaak met de EU-buitenlandchef op te nemen

Ambassadeur
De bewindsman liet verder weten dat de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo voorlopig niet terugkeert naar zijn post. Ambassadeur Aart Jacobi keerde al een dag na de aanname van de amnestiewet vorige week terug. Hij keert op ‘een nader te bepalen tijdstip’ terug. Verder gaat Rosenthal proberen de verdachten de toegang tot het hele Schengengebied te ontzeggen. Hij heeft hierover contact opgenomen met minister Gerd Leers.

Steun
Er was Kamerbrede steun voor de maatregelen van de regering. De maatregelen zijn een reactie op de amnestiewet die begin deze maand is aangenomen op Suriname. De wet zorgt ervoor dat de verdachte van de decembermoorden in 1982 niet vervolgd kunnen worden. De hoofdverdachte van de decembermoorden is de huidige president van Suriname, Desi Bouterse.

© ANP, alle rechten voorbehouden

1 reactie op “Rosenthal gaat hulp Suriname opschorten”

  1. Bravo…….., dit is tenminste daadkracht tonen!!!
    Een goede actie, waar het merendeel van de Nederlanders achter staat.