• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra heeft zich vanochtend een aardbeving met een kracht van 8,5 à 8,7 op de schaal van Richter voorgedaan. Deze zware aardbeving heeft geleid tot een tsunami-alarm dat voor de hele Indische Oceaan geldt. De beving is ook in Thailand en India gevoeld.

Volgens een deskundige van de Britse geologische dienst is het risico op een tsunami laag. De beving zorgde volgens hem niet voor een grote beweging van de zeebodem die tsunami’s veroorzaakt.

Paniek
De waarschuwing heeft wel voor de nodige paniek gezorgd in Indonesië. “Veel mensen springen op hun brommer of in de auto naar hoger gelegen gebieden, maar daardoor ontstaan weer veel ongelukken” zegt Ingeborg Ponne, hoofd van het kantoor van het Nederlandse Rode Kruis in Jakarta, Indonesië. Ook in delen van Thailand, India en Maleisië zijn mensen uitgeweken voor een mogelijke vloedgolf.

Geen doden
Ruim twee uur na de beving, die gevolgd werd door een zware naschok, waren er nog geen berichten of doden, schade of een tsunami. “Wij danken God”, aldus de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono. Het epicentrum lag volgens Indonesische en Amerikaanse seismologische instellingen ruim dertig kilometer onder de zeebodem, ongeveer 430 kilometer ten westen van het noordelijk deel van het eiland.

Weinig kans
Noordelijk Sumatra werd eind 2004 verwoest door een enorme tsunami die een gevolg was van een aardbeving onder de zeebodem ten westen van het eiland. Vloedgolven troffen toen zelfs de kust van Oost-Afrika. Het gevaar zou nu vele keren minder zijn door het soort aardbeving. De aarde beefde deze keer meer op en neer, dan heen en weer. Dit verkleint de kans op een vloedgolf.

Rode kruis
Ook al neemt bij de autoriteiten de vrees voor een tsunami weer af, het Rode Kruis heeft de hulpposten in het land wel opengesteld. De hulpverleners daar staan via de radio – een deel van het mobiele netwerk ligt eruit – in contact met het hoofdkantoor in Jakarta. ,,Zo kunnen we informatie inwinnen over wat er nodig is bij de hulpposten” aldus Ponne. De tsunami waarschuwing is reeds ingetrokken.

(c) ANP

www.versgeperst.com