CURAÇAO – Ongeveer 60 mensen kwamen vanavond af op de stille tocht tegen de amnestiewet in Suriname. De bijeenkomst liet bij verschillende betogers de tranen vloeien, zeker toen de dochter van een van de slachtoffers van de decembermoorden, Esmeralda Wijngaarde, haar verhaal vertelde.
Esmeralda blikte op het Wilhelminaplein emotioneel terug op 8 december 1982, toen haar vader Frank Wijngaarde afscheid van haar nam tijdens haar balletles. “Mijn vader wist dat het zijn laatste dag was op deze aarde, en ik ben blij dat ik mijn vader nog heb kunnen zien, vasthouden en ruiken.” Esmaralda was dertien jaar toen haar vader werd vermoord.
Pijnlijk
Zij vertelt verder dat ze haar ‘geliefde’ Suriname de afgelopen, ondanks vele bedreigingen, nooit de rug heeft toegekeerd. Tot nu toe. “Ik laat Suriname nu los. Ik laat alle herinneringen en emoties los, ik verbreek alle banden met Suriname. Het is te pijnlijk.” De emotionele toespraak van Esmaralda maakte bij veel betogers de tranen los.
Hechte gemeenschap
Maar ook veel mensen die geen directe band hadden met de slachtoffers, maar wel met Suriname, waren aanwezig. Lourens, geboren in Nederland maar opgegroeid in Suriname, is met de vlag van Suriname naar de stille tocht gekomen. “Ik zou niet weten waarom ik niet zou komen”, zegt hij. Zelf heeft hij geen familieband met een van de slachtoffers van de decembermoorden, maar zegt dat Suriname een hechte gemeenschap is. “We zijn een kleine gemeenschap dat met elkaar verbonden is, daarom ben ik hier.”
Afgrijselijk
Voor de vijftien slachtoffers werden vijftien witte duiven losgelaten. Ook Derek Durgaram van Akshon Dushi Kòrsou, Kenneth Valpoort, wijkvertegenwoordiger van Wishi/Marchena en Edgar leito van Movementu Solushon Isla kwamen de stille tocht ondersteunen. Durgaram is zelf nooit in Suriname geweest, maar is aanwezig om zijn steun te geven aan de betogers. “Het is afgrijselijk wat er nu gebeurd in Suriname.”
Faja Lobi
De namen van de slachtoffers waren prominent aanwezig op drie borden. Toen het begon te schemeren werden er kaarsen aangestoken. Saskia Fung Loij, een van de organisatoren van de stille tocht, wil met de bijeenkomst laten zien dat ook de Surinamers op Curaçao hun land steunen. “We hebben iedereen gevraagd om een Faja Lobi, een Surinaamse bloem, mee te nemen als teken van liefde, steun en vriendschap voor ons land. Voor de slachtoffers steken we kaarsen aan in hun nagedachtenis.”
Amnestiewet
De amnestiewet werd op 4 april aangenomen. Deze wet leidt er toe dat alle betrokkenen bij de decembermoorden in 1982 geen straf zullen krijgen. Dit geldt dan ook voor de hoofdverdachte van de moorden, Desi Bouterse, nu president van Suriname. In 1982 werden vijftien tegenstanders van het regime van Bouterse door militairen op het terrein van Fort Zeelandia in de hoofdstad Paramaribo gemarteld en doodgeschoten. Onder de slachtoffers waren advocaten, journalisten en militairen.
Jaja, de amnestiewet is erdoor en de goedgelovige kwaadaardigen van geest zijn blij ten opzichte van de verdeelde groep vrome huilers c.q. gelovigen, maar luister aandachtig naar de preek van een gewaardeerde sranangman (http://youtu.be/fFD2eKEAWLQ), en de Natuur is met hem derhalve kunnen God en de duivel niet tegen hem op noch kan iemand hem breken. Maar zij die zweren bij een God en bijbelse Jezus zal de tand des tijds niet doorstaan. Gelukkig zijn zij die verstandelijk denken, maar zij die het grootste leugenboek, d.i. de Bijbel, ondersteunen zullen eeuwig ongelukkig blijven, en hun God zal nimmer verschijnen noch iets van zich laten horen, want God is slechts illusie, een kwaadaardige verzinsel van de kwaadaardige mensheid met haar criminele organisatie die kerk wordt genoemd.Dit blijkt maar weer. Jammer genoeg heb ik als antilliaan bijna 30 jaar gelooft in het onzinverhaal van de kerk en dit resulteerde van pech naar pech, want god straft alleen hen die in hem geloven, als zijnde zijn idiote beproevingen.
@Esmeralda, laten we hopen dat de geschiedenis zich niet herhaalt op ons Dushi Korsou.
Er zullen nog meer tranen vloeien op Curaçao na de volks opstand ,want daar laat deze regering het op uit lopen,de staten hebben niets te vertellen net zoals in Suriname.
@roepie, Onze regering zit Bouterse als held..
@dochter, Ik geloof dat zij indirect ook een slachtoffer is.. haar vader is op beestachtige manier vermoord. Ze heeft nooit meer met haar vader kunnen zijn.
[…] slachtoffers van de decembermoorden, Esmaralda Wijngaarde, haar verhaal vertelde. De nieuwswebsite VersGeperst bericht hierover op woensdag 11 […]
Opvallend dat niemand van onze mafiosi regering aanwezig was. Ook geen enkel bericht van dit zooitje waarin deze schandalige wet met klem en afschuw wordt afgewezen.
Een veeg teken aan de wand wat Curacao nog staat te wachten?
Heel tragisch dat alle fatsoenlijke en goede Surinamers bijna allemaal buiten Suriname schijnen te wonen !!
Maar gezien de actuele situatie, heel begrijpelijk!!
Sterkte voor de toekomst !!