• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels wil dat leerkrachten als buitengewoon agenten te werk kunnen gaan omdat het geweld op school, met gebruik van vuurwapens en drugs, toeneemt. Versgeperst.com ging de straat op en vroeg voorbijgangers: is het een taak van docenten om agent te spelen?

De 45-jarige Mariëlla vindt dat een docent niet allebei kan doen. “Een docent moet de kinderen helpen met de les en niet nog eens opletten wat de kinderen buiten allemaal doen, dat gaat niet. De kinderen zullen de docenten niet meer respecteren als ze ook nog eens agent moeten zijn. Ik denk ook dat het de lessen zal beïnvloeden omdat ze dan minder tijd hebben. Een docent kan niet lesgeven en ook nog eens agent spelen.”

Brutaler
“In deze moderne tijd denk ik niet dat docenten daar iets aan kunnen doen”, zegt Mireille (42). “De kinderen van tegenwoordig en ook wel de ouders zijn veel brutaler. Je wordt er als docent tenslotte ook niet voor betaald.” Mireille vindt ook dat dit het onderwijs zou kunnen beïnvloeden. “Het kan zijn dat de docenten dan minder tijd overhouden om tijd te besteden aan waar ze voor worden betaald, kinderen onderwijzen. Misschien moeten ze bewakers aannemen, mensen die gespecialiseerd zijn op dit gebied.”

Harder aanpakken
Jannie (54) heeft een goeie vriend die docent is voor moeilijk opvoedbare kinderen in Seru Fortuna. “Deze docenten zijn toch al streng. Ik vind best dat ze streng mogen zijn en de kinderen harder mogen aanpakken. Van mij mogen ze de autoriteit krijgen. Vroeger was er meer discipline en ik denk dat daarvan nu heel veel ontbreekt.”

Ouders op school
“Het is geen taak van de docenten maar als ze mee kunnen helpen dan vind ik dat wel goed”, is Stanley (59) van mening. “Een docent is er om de kinderen te onderwijzen, dat is hun taak. Maar we zitten hier op Curaçao er als dit een manier is om criminaliteit te bestrijden, dan vind ik het in die zin wel goed.” De 65-jarige Mavis is het daar ook mee eens en roept ‘heel graag’. Mavis is een fanatieke aanhanger van de politiek partij Pueblo Soberano. “Docenten zijn de ouders op school en ze mogen best harder optreden.”

Geen cowboy
“Dit is absurd!”, vindt de 63-jarige Hayes. “Een leraar is geen cowboy. De overheid moet met een oplossing komen om dit soort problemen te verhelpen. En aan deze oplossing kun je merken dat ze radeloos zijn en niet weten wat ze moeten doen. Als je geen oplossing kunt vinden dan moet je maar opstappen. Buitenweg absurd!”

5 reacties op “‘Leraar is geen cowboy’”

 1. Wanneer we nu eerst de ouders eens gaan opvoeden dan zou dat al een eind schelen. Als ik af en toe de reacties van ouders zie dan snap ik heel goed dat kinderen opgroeien voor galg en rad.
  Veel ouders zijn niet veel beter dat het grootste uitschot wat je kunt verzinnen, dus wat denken we dan dat de kinderen gaan worden ? Modelburgers ?

 2. Zet maar bij elke school een gewapende politieagent als buitengewoon concierge neer, misschien is dat een oplossing?? Het geeft de poiltie tenminste een nuttige en opvoedende taak, anders staan ze hun kostbare tijd meestal toch maar bij een of andere snack te verdoen.!!

 3. Misschien handiger om precies te zeggen wat harder aanpakken betekent. Mag een docent bv zoals in Engeland met een zweep slaan?
  Mag een corrigerende tik wel en wat niet. Wat zijn de bevoegdheden?

 4. Goh meneer Wiels maakt meer zijn grote mond open. Als jij je veiligheid wil riskeren ga maar lekker agentje spelen meneer Wiels. Als leerkrachten agent wouden zijn hadden ze daarvoor een opleiding gevolgd!

 5. @ Mavis. Hoeveel je als ouder, onderwijzer en opvoeder harder mag optreden zal je op onaangename wijze gewaar kunnen worden, als je na een aanklacht voor de rechter moet verschijnen. Misschien mocht dat nog in de tijd van schooljongetje Wiels, maar dat heeft zoals we weten NIETS geholpen, integendeel. Tegenwoordig mag je als ouder bijna niets meer.