• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het ondernemerscentrum YES! Delft en de TU Delft lanceerde gisteren het project ‘The Curaçao Ecopark – OTEC’. Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC) maakt gebruik van thermische energie uit de oceanen en zet dit over in elektriciteit. Curaçao Airport Holding (CAH) wil de techniek toepassen op Hato Airport.

De oceanen strekken zich voor 70 procent uit over de wereldbol en zijn hiermee de grootste zonnecollectoren op aarde en potentiële verschaffers van schone en duurzame energie. OTEC is een initiatief dat in het leven geroepen is door het spin-off bedrijf ‘Bluerise’.

Warm zeewater
Het is 100 procent schone energie, die zonder tussenkomst van fossiele brandstoffen wordt opgewekt. OTEC is geschikt voor eilanden omringd door warm zeewater. De techniek is gebaseerd op de wisselwerking tussen koud diepzeewater (5º C) en het warme oppervlaktewater (27º C). Al bestaande projecten zijn het OTEC systeem voor airconditioning van het InterContinental Resort en Thalasso-Spa op Bora Bora en de OTEC pilot op Hawai.

Airco
De bijeenkomst begon met een introductie van Remi Blokker, hoofddirecteur en medeoprichter van Bluerise. Daarna volgden er verschillende presentaties onder andere door Simon Kloppenburg van CAH en Diego Acevedo, vicepresident ondernemingsstimulansen bij Bluerise. Kloppenburg lichtte de toekomstplannen van Curaçao Airport toe als hub tussen de Amerika’s en Europa, waarbij duurzaamheid centraal staat. Zo zullen de gebouwen van de airport worden gekoeld met airconditioning vanuit de oceaan met SWAC (Sea water airconditioning).

Opening
Vervolgens werden alle gasten met bussen vervoerd naar het TU Delft Process & Energy Laboratory waar de officiële opening van de OTEC plaatsvond. De openingsrede was in handen van Maurice Adriaens, directeur van Curaçao Airport Holding.

Curaçaose studenten
Ook Curaçaose studenten zijn betrokken bij dit project. Nathan Correa (27) student Luchtvaart Techniek op de TU Delft: ¨Dit is de toekomst van Curaçao, duurzame energie in plaats van fossiele energie¨. Benjamin Visser (26) die de opleiding Energy Science aan de Universiteit van Utrecht volgt is van mening dat ¨er veel (toekomstige) projecten op Curaçao zijn waar duurzaamheid van toepassing zou kunnen zijn¨. Beide studenten willen in de toekomst terug om mee te helpen aan de ontwikkeling van een duurzaam Curaçao.

4 reacties op “Ocean water omzetten in energie”

 1. A bridge far to far for Schotte & Co.

 2. Eindelijk gebruiken wij onze hersenen, t.a.v. de grote golf van gratis zeewater, om die zeewater milieu vriendelijk terugbrengen naar schone energie.

  Dit betekend ook het terugschroeven van de hoge energie prijzen, aan het consument. Daarnaast minder inkomsten bij de overheid aan energie. Een goede zet naar innovatie en duurzaam ontwikkelen van Curaçao.

  Alleen de mentaliteit van de burgers moeten nog veranderen.

 3. Zie geen Schotte op de foto was zeker niet de moeite waard om aan te doen, zoals Zorro als schrijft een directe concurrent voor EcoEnergy.

  Begin nu gewoon eerst bij de burgers door de zonnepanelen op de vrije markt te gooien en invoer rechten vrij te maken, las wel dat men kan terug leveren maar vergoeding was voor mij onduidelijk.

  Schotte zit toch in india dus onderhandel met wat zonnepaneel bouwers (als die daarzitten) India sponsort ook al Suriname met veel miljoenen/miljarden dus Curacao kan er prima bij.

 4. Een concurrent voor Schotte’s EcoEnergy. Hebben ze al een vergunning?