• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Oliehandelaar John Deuss (69) en zijn zus Tineke (66) moeten wegens illegale bankpraktijken worden veroordeeld tot achttien en vijftien maanden cel, waarvan een derde voorwaardelijk. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag geëist, naast boetes van 600.000 en 500.000 euro.

Tegen de First Curaçao International Bank (FCIB) van de familie eiste het OM drie miljoen euro boete. Het OM acht bewezen dat de verdachten met hun First Curaçao International Bank (FCIB) illegaal in Nederland bankierden zonder vergunning.

Carrouselfraude
Met de FCIB werd carrouselfraude mogelijk gemaakt: met snelle geldtransacties goederen rondpompen en steeds btw over de zogenaamde inkoop terugvragen. Volgens het OM vormden Deuss en zijn zus zo een criminele organisatie, samen met een Amerikaanse jurist, die de zaak voor 2,1 miljoen schikte.

Inval
Veel klanten van de FCIB kwamen voor in Brits onderzoek naar de genoemde carrouselfraude. De FIOD deed daarop in 2006 onderzoek naar het kasteeltje van Deuss in Berg en Dal bij Nijmegen, gevolgd door een inval. Daarbij werden ook opvallende transacties aan het licht gebracht, die gemeld hadden moeten worden volgens de wet.

Overboeking
Zoals een overboeking van negen miljoen dollar naar een bedrijf van de veroordeelde Russische oliemiljardair Boris Berezovsky, vanaf een rekening van diens dochter. Ook behoorde de vermeende wapenhandelaar John Bredenkamp tot de clientèle. Volgens het OM werd er duidelijk op het kasteel gebankierd, getuige hoe de telefoon er werd opgenomen, dat er rekeningen werden geopend en dat alle e-banking transacties via een banksysteem in Berg en Dal verliepen.

Uitspraak
Volgens de familie zat er in Berg en Dal alleen maar een administratiekantoor dat werk deed voor diverse bedrijven van de familie. Daarmee valt de bodem onder de hele zaak ook meteen weg, aldus de advocaten. De advocaten krijgen vanaf 17 april drie dagen gelegenheid voor pleidooi. De uitspraak wordt 24 mei verwacht.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com