• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin wil inzicht krijgen in de Nederlandse dossiers over de jaren ’80. Hij zal hiertoe binnenkort een verzoek indienen bij zijn collega Uri Rosenthal. Er zijn theorieën in omloop over Nederlandse betrokkenheid bij de staatsgreep in 1980.

Volgens Lackin is het ‘opvallend’ dat het huidige Nederlandse kabinet onlangs heeft besloten om het dossier voor 60 jaar te ‘bevriezen’.

Commissie
In de amnestiewet die het Surinaamse parlement woensdag heeft aangenomen, is toegevoegd dat de regering een waarheids- en verzoeningscommissie moet instellen om de werkelijke gebeurtenissen rond de Decembermoorden in 1982 boven water te krijgen. Volgens Lackin zijn de Nederlandse dossiers een belangrijke bron voor die waarheidsvinding.

Consequenties
Lackin verwacht niet dat Suriname internationale consequenties zal ondervinden door de amnestiewet. Dat Nederland zijn ambassadeur heeft teruggeroepen, is volgens hem een normaal diplomatiek gebruik en geen ‘zwaar ding’. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet vandaag weten het verzoek van Lackin af te zullen wachten.

Sancties
Nederland moet ‘geen enkele haast maken’ met het overdragen van dossiers over Suriname uit de jaren ’80. Dat vindt Tweede Kamerlid Han ten Broeke van de VVD. “Dit lijkt mij geen topprioriteit”, stelde hij vandaag. De regering kan zich veel beter eerst inzetten voor een internationale veroordeling van Suriname of voor sancties, vindt Ten Broeke.

Afleiding
Ook CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier, zelf geboren in Suriname, vindt het belangrijker om duidelijk te maken dat de gebeurtenissen onacceptabel zijn. Ze sprak van een afleiding door de Surinaamse overheid. “Laat de Nederlandse regering dit verzoek maar op zijn merites beoordelen”, stelde ze.

Betrokkenheid
SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt het wel van belang dat Paramaribo inzicht krijgt in de dossiers. “Dat is nodig om het plaatje compleet te maken”, stelt hij. Hij wil documenten van de militaire inlichtingendienst inzien evenals codeberichten die ten tijde van de coup in Suriname zijn verstuurd. Die moeten duidelijk maken of er sprake was van Nederlandse (militaire) betrokkenheid bij de staatsgreep in 1980.

Ontwikkelingshulp
De PVV wil dat Nederland stopt met het geven van ontwikkelingshulp aan Suriname. Staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingshulp) zou de geplande 20 miljoen voor Suriname niet over moeten maken, stelt Tweede Kamerlid Johan Driessen. “Hij zou alle hulp aan Suriname direct moeten stopzetten. Wat ons betreft geven we geen cent meer aan die bananenrepubliek”, aldus de PVV’er.

© ANP, alle rechten voorbehouden

8 reacties op “Suriname wil inzicht in Nederlandse dossiers”

 1. Vito, je gelooft in sprookjes. kom maar met feiten ipv oorlogsmidadigers, massamoordenaars en corrupte frauders te beschermen!

 2. Goed gesproken Vito! Grappig dat we hier geen reactie op terug zien van Jan!
  Kijk over wie je praat als je het hebt over een drugssyndicaat. De NL marine bijvoorbeeld.

  ZWARE NEDERLANDSE MARINE DRUGS-CRIMINELEN OPGEPAKT.
  http://www.suriname.nl/discus/messages/3709/6882.html?1090320999

  En deze tata’s komen weg met een waarschuwing? Je vraag je eigenlijk af wat voor vieze spelletjes er in NL worden gespeeld. En dan hebben ze het constant over Bouterse!

 3. nice Vito.
  Nederland doet moeilijk over die doden, niemand praat over de hulp die Nederland geboden heeft in 1980 voor de staatsgreep. Nederland heeft veel belangen in Suriname.
  Waarom worden Nederlandse piraten gezien als helden en niet als criminelen?

 4. @Vito, bedankt voor je bevestiging van mijn stelling, wist wel dat ik gelijk had, maar het is toch altijd leuk om dat bewaarheid te krijgen.

 5. +
  Wilders moet zijn mond maar dicht houden met zijn praatjes om Suriname te bestempelen als bananen republiek en ook die Jan moet ook ophouden met het bestempelen van de drugscyndicaat. Na de tweede wereldoorlog was Nederland de grootste drugcyndicaat met als centrum van fabricage Amsterdam. Na tweede wereld oorlog bloeide de handel in cocaine. De productie machines draaide op volle toeren om de soldaten die allemaal verslaaft waren aan drugs te voorzien van drugs. Nederland rekende zich rijk aan de verkoop van drugs. Ik probeer Bouterse niet in bescherming te nemen die moet gewoon gestraft worden voor zijn daden tegen de mensheid. Kijk Nederland heeft het altijd over de ontwikkelingshulp volgens mij kan dat hulp beter vertaald worden als genoegdoening uit een zwarte Nederlandse verleden hun koloniale verleden. Nederland is ook nooit veroordeeld voor hun verleden in die periodes. Bovendien geeft alle ontwikkelingen aan dat Nederland ook betrokken is geweest bij de coup in Suriname. Men heeft Bouterse toen de tijd ondersteund en later hem laten vallen. Daarom speeld de Nederlandse politici weer dat vieze vuile politieke spelletje waar Nederland goed in is. Ik vraag mezelf wel af of het wel zin heeft ieder keer weer sceptisch te zwaaien met de geldbuidel van ontwikkelingshulp terwijl men niet kijk naar de eigen betrokkenheid. Laten wij niet vergeten naar de wreedheden van Nederland in Indonesische koloniale periodes te hebben. Het is ook om je te schamen misschien kunnen jullie zeggen het waren mijn voorouders dat zegt al genoeg van je geschiedenis. M.a.w. eerst de vinger naar jezelf te wijzen eer je naar anderen wijst gelukkig zijn niet alle Nederlanders zoals jullie.

 6. Grappig en ik krijg het gevoel dat alle Surinamers jokers zijn, zij zorgen voor de vrolijke noot.

 7. Laat Bouterse maar naar Nederland gaan om de dossiers in te zien.

  Heeft nog 9 jaar tegoed, het is niet veel maar in elk geval een kleine genoegdoening.

 8. Lang leve de PVV !!!!
  En inderdaad geen ene rooie cent meer naar dat drugscyndicaat…wat zich