• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Ingezonden brieven zijn bij Versgeperst.com welkom.Vandaag Juliette Mendez van Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) aan het woord over de kortingscampagne op studieschuld.’

Met verbazing heeft Fundashon pa Finansiamentu di Estudio, Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) notie genomen van een persbericht van Marilyn Alcalá-Wallé, waarin zij ex-studenten en hun ouders waarschuwt voor de kortingscampagne op studieschulden die SSC nu voert. SSC begrijpt de bezorgdheid van mevrouw Alcalá-Wallé niet, aangezien het niet de eerste keer is dat SSC een dergelijke campagne voert en onder dezelfde voorwaarden en onder leiding van Marilyn Alcalá-Wallé als voorzitter van het bestuur van SSC.

Om te beginnen wil SSC zeggen dat het voor iedereen altijd goed en nodig is om voor welke regeling dan ook te treffen, zeker een betalingsregeling of lening, zich goed te laten informeren over de voorwaarden. Dus wat dat betreft deelt SSC het advies van de parlementariër. Wat betreft deze kortingscampagne is het uitgangspunt dat een persoon die een studieschuld heeft bij SSC, in aanmerking kan komen voor een substantiele korting als hij/zij de schuld in één keer afbetaalt. De cliënt krijgt twee procent korting voor elk jaar dat hij al heeft betaald en hier bovenop nog een korting van tien procent.

Hierdoor kan de korting variëren van tien procent voor een student die pas is afgestudeerd tot 30 procent voor iemand die al tien jaar heeft betaald. Met deze kortingen, wordt de schuld per saldo aanzienlijk lager. Hierop hoeven de cliënten een lagere rente te betalen bij de deelnemende banken dat zij op dit moment betalen bij SSC. Dus deze regeling brengt automatisch een financiële verlichting voor de cliënt.

Om een voorbeeld te geven een persoon die al vier jaar heeft betaald, krijgt een korting van 4 maal twee procent dat is acht procent. Daar bovenop komt nog een extra korting van tien procent. Dus in totaal krijgt de persoon een korting van achttien procent op zijn restschuld. Daarbij komt dat de cliënt voor dit saldo naar één van de deelnemende banken gaat en daar een lening krijgt tegen een lagere rente dat wat nu bij SSC betaalt wordt. Dus op alle manier wint de cliënt. De termijn om terug te betalen is een regeling tussen de cliënt en zijn bank.

Het is niet verplicht om een lening bij een bank te nemen. Het kan ook gebeuren dat bijvoorbeeld de ouders van de ex-student hun spaargeld willen gebruiken om de studieschuld van hun kind af te betalen. In dit geval komt de ex-student ook in aanmerking voor de speciale korting van deze campagne.

De laatste kortingscampagne die SSC heeft gehouden liep van oktober 2007 tot en met december 2007. Op dat moment was parlementariër Alcalá-Wallé de gedeputeerde van Onderwijs en in die hoedanigheid voorzitter van het bestuur van SSC. De kortingscampagne van 2007 was onder dezelfde voorwaarden als de huidige. Het verschil is dat voor de huidige meer promotie wordt gemaakt en de administratie van SSC beter onder controle is en een beter beeld geeft van hoeveel mensen in aanmerking komen.

De korting geldt voor de studieschuld die de ex-student heeft bij SSC. De regeling geldt niet voor de schuld bij IBG/DUO. Wat betreft de rente die SSC int op leningen, tot en met 2005 was dat tien procent in 2006 werd dit zes procent. Dit komt overeen met de rente op leningen op de lokale markt. SSC overweegt om deze rente te gaan innen op het moment dat de student niet meer studeert en niet zoals nu het geval is op het moment dat de lening begint te lopen. SSC doet een studie om de impact van dit besluit te meten voordat het wordt geïmplementeerd.

2 reacties op “Ingezonden: ‘Zorgen stufi onterecht’”

 1. Hoe kan SSC een rente van 10% verklaren die je bij studenten in rekening brengt. De IBG hanteert nu iets van 2,18%. En dat aan degene die in hun toekomst investeren.

  Over de voorlichting en de voorwaarden waarbij een student met een leeftijd van 17 – 19 zal ik kort zijn. Die is er niet geweest. Dus leuk om nu gezellig te vermelden dat men zich op de hoogte moet stellen van de voorwaarden van de lening voordat we deze aangaan.

  Waarom sturen ze 5 jaar na afstuderen pas bericht. IBG is duidelijk. Twee jaar na het beeindigen van je studie begin je met terugbetalen. SSC doet dit naar willekeur.

  Ik denk toch dat alle ex-studenten die zo’n brief ontvangen hebben samen een zaak aanspannen tegen SSC. We eisen dan specificaties en een verklaring voor de abnormale hoge interestpercentages, die je niet eens voor een hypotheek hoeft te betalen.

  Niet zo vriendelijke groet,

  Ans

 2. Complimenten voor deze heldere uiteenzetting.