CURAÇAO – Premier Gerrit Schotte heeft tijdens een kort werkbezoek aan Haïti een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de minister van Buitenlandse Zaken van Haïti, Laurent Lamothe, en de vicepresident van Colombia, Angelino Garzón. Dit gebeurde na een driezijdig overleg die afgelopen dinsdag plaatsvond in Haïti.
Het korte bezoek was een opvolger op het bezoek dat Schotte begin maart had gebracht aan Haïti. Tijdens de begroeting aan het begin van het overleg, gaf de premier aan dat hij ditmaal niet alleen was gekomen, maar de vicepresident van Colombia had meegenomen.
Duurzame energie
Dit omdat Colombia klaar staat om Haïti te helpen op het gebied van veiligheid en het planten van koffie. Premier Schotte wees op het belang van een land om over te gaan op duurzame energie, om op gegeven moment minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Hij nam als voorbeeld de conferentie over duurzame energie die vorige week op Curaçao heeft plaatsgevonden.
Koploper
Tijdens deze conferentie bleek Curaçao koploper te zijn op het gebied van duurzame energie en één van de weinige landen in de regio die het beleid op dit moment invoert. Op dit terrein kan Curaçao veel betekenen voor Haïti. Volgens Schotte kan Curaçao Haïti in de goede richting leiden. “Ik zou graag willen zien dat Haïti een duurzaam energiebeleid invoert omdat dit automatisch een duurzame economie met zich meebrengt”, aldus Schotte.
Vluchten
Een onderwerp van groot belang waarover ook is gediscussieerd is de mogelijkheid om Haïtiaanse handelaren een visum te geven waarmee zijn makkelijker handel kunnen bedrijven in onze vrije zone. Lamothe gaf te kennen dat er behoefte is aan frequentere vluchten tussen Haïti en Curaçao. Dit is ook één van de punten die in de samenwerkingsverklaring is opgenomen.
Visum
Andere discussiepunten waren om de mogelijkheid te bestuderen om Haïtianen met een Amerikaanse, Canadeze of Schengen visum makkelijker toe te laten tot Curaçao. Ook moet de mogelijkheid worden bestudeerd om een programma in elkaar te zetten waarbij de Haïtianen die legaal in Curaçao verblijven terug kunnen keren naar hun land en meteen een baan vinden.
Software
Wat betreft het Plan Nashonal pa Desaroyá Bario, gaf Garzon aan dat Colombia Curaçao gaat helpen met de software om alle data die het programmabureau in Scharloo heeft verzameld in de afgelopen achttien maanden in te stoppen. Aan het eind van de vergadering herhaalde Schotte de woorden van de Colombiaanse vice-president: “If Haiti is good, the whole region will be fine”.
Foto’s: Ramsay Soemanta
Plaatje van de verpersoonlijking van de Tonton macoute, de FARC en Baby Gerrit, daar wil je mee op de foto en kan je mee thuiskomen.
Schotte had beter naar Jamaloodin kunnen zoeken.
Dan zal daar eerst de overheid drastisch moeten veranderen, want dat het geld van de hulporganisaties nog niet is besteed komt allemaal door vergunningsproblemen en zijn er alleen nog maar tenten na de afgelopen jaren.
Laat Schotte maar eerst Curacao helpen want binnenkort moet Haiti Curacao gaan helepn want dan is Curacao straatarm en zijn de politci weggevlucht met het geld
Dit is een mooi gebaar van Curacao. Chapeau!
Haïti kan alle hulp dat geboden wordt gebruiken. Het begin is er, EINDELIJK.
Op dit terrein kan Curaçao veel betekenen voor Haïti.
Curacao natuurlijk niet, maar hij moet bedoelen zijn EcoEnergy.
Geweldig, het hele drugskartel bijelkaar……snuiven maar!!!!!!
Schotte gebruikt zijn (hopelijk beperkte) tijd als minister president prima. Het gaat niet om Curacao, het gaat om het opbouwen van een persoonlijk netwerk van relaties. Dat is nuttig voor zijn ondernemingen als hij is afgetreden. Het lijkt wel of hij met een loopbaan coach heeft gesproken. Een (in het bedrijfsleven internationaal) bekende manier om mensen van hun plek te krijgen is hen te nomineren voor een functie elders. Dus Schotte als secretaris generaal van de OAS, of iets binnen de VN. Met zo`n netwerk van kennissen op top posities moet dat lukken. Schotte blij, Curacao blij. Even lobbyen met zijn allen. Anders moeten de Staten maar eens vragen hoe dit allemaal past in de lijst van zaken die NODIG zijn voor Curacao.
Bijzonder belangrijk allemaal. Maar de half miljoen mensen die al anderhalf jaar in kampen wonen en proberen de cholera te overleven, hebben weinig besef van die pakkenmannen en hun fotografen, die over dingen praten waar ze geen verstand van hebben. Who cares?
Was het weer van het eiland af?