• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Nabestaanden van de Decembermoorden zeggen dat ze nooit zullen berusten in de gisteren in Suriname aangenomen amnestiewet. Het besluit van minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) om de Nederlandse ambassadeur terug te roepen, krijgt in Nederland alom steun.

Het aannemen van de wet, die bestraffing van de Decembermoorden van 1982 moet voorkomen, roept veel emoties op, behalve bij nabestaanden ook bij belangenclubs en mensenrechtengroeperingen. “Vandaag zijn de vijftien slachtoffers opnieuw vermoord”, zegt Romeo Hoost van het Comité Slachtoffers Suriname.

Belediging
“Een belediging voor diegenen die zijn vermoord in december 1982 en hun families”, aldus Human Rights Watch. Vicevoorzitter Henk Lalji van de Verenigde Hindoestaanse Partij in Nederland: “Dit is een zwarte dag voor de nabestaanden en het rechtsgevoel van mensen in Suriname en in het buitenland.”

Overleg
De Nederlandse regering heeft bij monde van ambassadeur Aart Jacobi direct afkeurend gereageerd op de wet. Premier Mark Rutte waarschuwde dat Suriname de gevolgen van het aannemen van de wet zal gaan merken. Rosenthal riep de Nederlandse ambassadeur in Suriname voor overleg terug naar Nederland. Die stap kreeg in Nederland alom steun, zowel van nabestaanden en belangengroepen als vanuit de politiek. Ook zei Rosenthal dat Bouterse alleen nog welkom is in Nederland als hij zijn straf komt uitzitten.

Reisverbod
De Tweede Kamer steunt het besluit van Rosenthal. De fracties noemden het terughalen van de ambassadeur onder meer verstandig, terecht en een belangrijk signaal. Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier (CDA), zelf geboren in Suriname, pleitte voor een internationaal reisverbod tegen de verdachten als zij niet worden berecht.

Krijgsraad
Advocaat Gerard Spong vindt dat het proces tegen de verdachten van de Decembermoorden moet doorgaan, ondanks het feit dat het Surinaamse parlement de wet heeft aangenomen waardoor deze mensen, onder wie president Desi Bouterse, hun straf kunnen ontlopen. “We moeten onze hoop vestigen op de krijgsraad, want die kan de wet onverbindend verklaren. Alles moet doorgaan.”

© ANP, alle rechten voorbehouden

25 reacties op “Nederland boos over amnestiewet”

  1. @Kausari en sentinel Soberano well spoken!

  2. @Jan: heeft toch geen nut in een bananenrepubliek.

  3. Iemand en solar,

    Als jullie inhoudelijk zo goed geinformeerd zijn, en belangrijke getuigenzijn van de criminele handelingen / wandaden van Bouterse en zijn medecompanen in crime !!
    Leg dan liever hierover een officiele getuigenis af bij justitie !!
    Ze zullen het je beide in dank afnemen.
    Een commando, die ook nog eens veilig in het buitenland woont, hoeft toch geen last van een angstkeutel te hebben…..toch ??

  4. Rupert Laurence Christopher (Guyana, 2 februari 1956 – Paramaribo, 15 maart 2007) was een Surinaams militair, politicus en diplomaat.Christopher heeft in Brazilië aan het instituut Rio Branco een opleiding gevolgd. Verder was hij hoofd van de militaire inlichtingendienst en daarna directeur van het kabinet van het militair gezag.
    Na de telefooncoup van 1990 was hij enige tijd de minister van Defensie namens de aan Bouterse gelieerde Nationale Democratische Partij (NDP). De benoeming van deze officier was destijds omstreden. Op 26 maart 1990 zou hij samen met Melvin Linscheer betrokken zijn geweest bij de moord op twee lijfwachten van Junglecommando-leider Ronnie Brunswijk. http://nl.wikipedia.org/wiki/Rupert_Christopher

    Herman Gooding, een inspecteur van de Surinaamse politie, heeft nog een tijdje onderzoek gedaan naar die moordpartij in Moiwana en ook naar drugsgerelateerde zaken van de militairen. Drie verdachten van de slachting had hij al getraceerd. Geheel tegen de zin van de – militaire – autoriteiten in Suriname, en in augustus 1990 werd Gooding na een bezoek aan Fort Zeelandia, na een stevig onderhoud met Bouterse’s militaire politie, met kogels in het hoofd teruggevonden. Dader(s) onbekend???De daders : Linscheer, Gangpat, Kassels en anderen.

    Melvin Linscheer jarenlang als trouwe en koele ‘uitvoerder’ al het vuile werk voor Desi Bouterse heeft opgeknapt, de militaire commandant die tijdens de binnenlandse oorlog indianen zo maar liet verdwijnen, de man ook die als ‘ijzeren hand’ van het Suri-kartel is opgetreden en die volgens zeggen ook de moord op politie-inspecteur Gooding op zijn geweten heeft?

  5. Die 15 indianen onderleiding van pico sabajo zijn in opdracht van bouterse door commando’s neergechoten 7 van die jongens zijn 100 meter voorbij afslag matta rechterkant van de weg 13 meter in die savana begraven 4 zijn doodgeschoten op piking saron over de brug verbrand tot as en in apoera 4 met een ketingzaag vermoord niet in een daf truck maar in een blauwe een ton pickup.waarom zo precies ik was ook daar in rang van sergant en ook commando maar nu woon ik lekker in het buitenland.

  6. Publicatiedatum: 13 augustus 1999
    “Plan voor moord op Docters van Leeuwen”
    Bouterse zou af willen van snuffelaars drugszaak
    PARAMARIBO – De voorzitter van het actiecomité Schoon schip Suriname in Nederland, Evert Tjon, zegt in het recente verleden benaderd te zijn met de vraag of het mogelijk zou zijn om hoofdofficier van justitie Evert Harderwijk, die het drugsonderzoek tegen de Surinaamse ex-dictator Desi Bouterse heeft geleid, te vermoorden.
    Van onze correspondent
    “Mocht dat niet lukken, dan zouden voormalig procureur-generaal Arthur Docters-van Leeuwen of VVD-kamerlid Weisglas omgebracht worden.” Tjon, jarenlang een van de vertrouwelingen van Bouterse, onthulde dit in een interview met Sranan Koranti TV, een lokale televisiezender in Amsterdam. Zijn organisatie komt voort uit het comité Handen af van Suriname, waarvan de Nederlandse tak zich vorige maand tegen Bouterse keerde na de veroordeling van de ex-legerleider door de Haagse rechtbank. Tjon gaf zijn club toen de naam: comité Schoon schip Suriname.

    Verzinsels

    Bouterse zou volgens Tjon ook de hand hebben gehad in de moord op Roy Tolud, een van de militairen die samen met de ex-dictator op 25 februari 1980 een geslaagde staatsgreep pleegden. Tolud is sinds enkele jaren vermist en algemeen wordt aangenomen dat hij niet meer in leven is. Tucajana-guerrilla’s die in de binnenlandse oorlog aan de zijde van Bouterse vochten, zouden hem in opdracht van de voormalige bevelhebber kogels door het hoofd hebben gejaagd. Aanleiding was een kleine drugsoorlo g, waarbij Tolud vijf bendeleden van Bouterse zou hebben vermoord.

    “Tolud was gaan vissen in de vijver van Bouterse en is daarvoor afgestraft”, aldus Tjon. Hij zegt ook over de namen te beschikken van daders van de moord op politie-inspecteur Herman Gooding, die in Suriname zijn tanden had gezet in het drugsonderzoek tegen Bouterse. Melvin Linscheer, hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst in Suriname en rechterhand van Bouterse, noemt Tjon een joker. Volgens hem zijn de beweringen volledig uit de duim gezogen. “Hij is gek en moet zich laten onderzoeken. Als hij over bewijzen beschikt, moet hij deze openbaar maken, waarna er een onderzoek kan worden ingesteld. Ieder willekeurig persoon kan dit soort uitspraken doen. Iemand die niet goed bij zijn verstand is, kan je zijn uitspraken niet kwalijk nemen.”

    Bouterse zelf heeft nog niet op de beschuldigingen van Tjon gereageerd.

  7. rechterhand van bouterse, melvin linscheer had idd een paar rebellerende indianen in opdracht van bouterse in het geheim gevangen genomen en in stukjes gezaagd/gekapt/gesneden en aan de piranhas in een van de kreken in de binnenlanden van suriname gevoerd. dit zeg ik niet maar een pastoor die zendelingenwerk voor de binnenlandbewoners deed. deze indianen behoorden tot de rebellengroep tucajana amazona’s, inheemse opstandelingen die geld en wapens van bouterse kregen om de tegenhanger van ronny brunswijks groep te vormen. toen een groepje (pico en consorten) niet meer naar de bevelen van hun godfather (bouterse) wilden luisteren, heeft bouterse ze om zeep laten helpen. true story.

  8. jammer dat Nederland zich er mee bemoeit, ik heb liever dat ze de druk niet opvoeren.
    vooral omdat als hier straks wat gebeurt ze er ook een mening over hebben.
    wanneer hier een correctie word gedaan in ons staatsbestuur en elementen die schadelijk zijn voor de staat zijn verwijderd hoop ik toch dat de gelden voor ons volk blijven komen.
    als de regering geen stelling neemt tegen de regeling in suriname geeft het een vrijbrief voor elementen hier op ons eiland.

  9. Als Nederland zich hier niet mee mag bemoeien wie dan wel. Bouterse moet ook nog 7 jaar brommen in Nederland. Wat was de nationaliteit van de vermoorden en wat is de nationaliteit van de nabestaanden? Nederland zou zich moeten schamen als ze hiertegen geen actie onderneemt en Suriname hoeft niet te vrezen, dat landen in Z-Amerika of in de wereld zich niet met de zaak zullen bemoeien zoals ze zich bemoeien als er “onrecht” is in vele andere landen. Het is zelfs toegestaan.

  10. @Solar,

    Zo te merken ken jij de geschiedenis niet volledig. Maar ik zal kort op je reactie ingaan:

    – Dus jij beweert dat gedurende de Nederlandse onderdrukking er altijd een oorlog heerste? Dus alle moorden die gepleegd waren, was te wijten aan oorlog? Zelfs als de wapenfeiten van slechts een kant (NL) kwam?
    – De Indonesiers/ Javanen vermoorden tot op de dag van vandaag diverse inheemse volkeren, zoals die van uit West Papua en op de Molukken. Daarnaast houden zij over het algemeen haar “eigen” inwoners dom, maar veelal gaat het om mensen buiten Java.
    – Chinezen vermoorden zij niet, want zij zijn de economische ruggegraat van de Indonesche economie. Zelfs als Christen genieten zij een bepaalde status in Indonesie.
    – Indonesie is de Neo-Kolonisator en wilt door angst cultuur te creeeren de zogenaamde eenheidsstaat waarborgen.
    Maar zoals je zelf al zei, niemand hoor je daarover. Dit heeft te maken met de hypocriete houding van alle (westerse)landen, waar Nederland met haar geschiedenis het ergste aandeel in heeft.

    Nederland heeft West Papua en de Molukken een onafhankelijke staat beloofd, maar bij gesprekken met de VN en Amerika hebben zij nooit gestreden om dit waar te maken. Dat maakt Nederland medeplichtig aan alle moorden die na het vertrek van NL hebben plaatsgevonden (naar schatting alleen al in West-Papua 400,000). En dan heb ik het nog niet eens over de wapens die verkocht worden aan Indonesie door Nederland.

    Hoe erg ik tegen zo’n amnestiewet ben, kan je toch wel toegeven dat je in Suriname in iedergeval weet waar je aantoe bent? De boeven krijgen amnestie, maar in Nederland negeren en ontkennen zij dit soort zwarte pagina’s in haar lange geschiedenis. Wat maakt volgens jou (naar aanleiding van het bovenstaande) een Nederland of Indonesie beter dan Suriname? Naar mijn weten vindt er op dit moment in Suriname geen dagelijkse moordpartijen plaats, georganiseerd door de regering. In Indonesie is dat aan de orde van de dag, zelfs met wapens geleverd door Nederland.

    En wil je weten waarom Nederland en Amerika tegen een onafhankelijkheid was van o.a. een West Papua? Google Timika+Freeport en je zult het antwoord vinden. En nog een gegeven voor je. Around 2/3 of the Indonesian military budget comes from various businesses. These include security contracts with private companies and illegal extortion. ‘There is a documented history of TNI extortion of “protection money” from Freeport’. (http://aangirfan.blogspot.com/2005/02/indonesian-army-murdered-two-americans.html & University of Leiden).

    Maar goed we moeten on-topic blijven. Nogmaals NL is hypocriet door de amnestiewet te veroordelen ivm haar verleden en tegenwoordige praktijken, los gezien van dat veroordeel ik de amnestiewet ook.

    Wat betreft de andere moorden onder het bewind van Bouterse, daar kan ik op reageren zoals een van Leerdam, maar dat zal mijn geloofwaardigheid aantasten ;). Mijn kennis rijkt helaas niet ver genoeg om daar een mening over te geven. Het enige wat ik kan zeggen is dat deze discussie over de amnestiewet omstreden werd bevonden juist vanwege de decembermoorden met Bouterse als hoofdverdachte. Wellicht ontkent NL de andere moorden onder het bewind van Bouterse net zoals NL al haar moorden ontkent en negeert.

  11. @Kausari, Er zijn meer mensen vermoord onder bewind Bouterse.. Verschillende mensen zijn verdwenen en ben je bv Hawker, Horb, Ormskerk, Gooding en dan hebben we het niet eens over Moi Wana.. Ook mocht rechterhand Melvin Linscheer met een zaag indianen in stukjes zagen. Dus ga jij maar aub tellen!
    In Indonesie was een oorlog aan de gang. Niet om goed te plaatsen maar de indonesiers zelf moorden ook duizenden indo’s, chinezen, edelen en mensen van andere stammen uit. Daar hoor je niets over!

    En waarom is NL medeschudlig aan Papua Guinee? Nederland was voor zelfstandigheid en werd door de VN!! (ja de VN) gedwongen om er weg te gaan dus als je iemand wil schuldig verklaren doe je dat aan de VN!

  12. sentinel Soberano, alleen dit nog, het moment dat je commetaar geeft op iets betekend dat je jer ermee bezich houd en dus mee bemoied. verder heb je recht op je eigen mening en ik op de mijne

  13. sentinel Soberano, Nederland neemt aktie omdat het hier gaat over het schenden van internationale verdragen die ook door Suriname zijn medeondertekend, het ondermijnen van de rechtsgang, de rechten van de mens enz er zijn tal van buitenlandse regeringen en organisaties die zich hierover heben uitgesproken en tegen waren en zijn vraag het aan elke Surinamer die zal je zeggen dat ze de bemoeizucht op dit moment wel waarderen en verwelkomen op andere momenten waarschienlijk minder maar nu heeft Suriname en haar bevolking alle hulp nodig in deze donkere tijden. Als je Surinaamse zaken niet als de louwe beschoud hoef je er dus niets over te zeggen en te plubliceren en helemaal gemening over te hebben want die willen wij toch niet horen en/of lezen

  14. @Ricardo,
    je hebt voor je beurt gesproken. heb je mij ergens met Suriname zien bemoeien? heb je dan mijn reacties niet gelezen of kunnen Surinamers niet begrijpend lezen na 130 jaar krom nederlands? wat een domme arrogantie zeg, wel, ik heb nog nooit een Surinamer ontmoet die mij iets kon leren. en stel je niet aan, vergelijk jezelf niet met een nederlander, want een Surinamer is geen nederlander, al ga je een uur op je kop staan!! je kunt voor mijn part van hier tot Paramaribo jumpen, maar kom hier niet de superieure Surinamer uithangen, want superieur ben jij absoluut niet! bo ta dal bo dede hopi duru swa! je bent niets meer dan gewoon maar een Surinamer die meer hecht aan de taal van z’n mishandelaar! en dan bij ons een beetje de makaak komt uithangen. ja?

  15. Kasuari je hebt groot gelijk dit soort mistanden door wie dan ook gepleegd zijn niet goed te praten of te verdedigen geukkig leven we in een tijdperk waar men dit soort zaken probeerd te berechten en openbaar te maken maar gelijkheid en rechtvaardigheid geld nog steeds niet voor een ieder bv soldaten van de USA kunnen en worden nergens anders berecht dan in de USA en alleen als de media wereldwijd er aandacht aan besteed en er beelden van hun misdrijf zijn en openbaar zijn gemaakt zodat de USA niet om een berechting heen kan. dus laten strijden en vechten dat zoveel van dit soort misdrijven wel onder de rechter worden gebracht zodat de daders gestraft kunnen worden

  16. @sentinel Soberano, als je je gal over Nederland wilt spuigen mij best maar doe het over zaken die Curacao aangaan en laat Suriname er buiten want net als de partij die jij aanhangt kraai je als een kip zonder kop want, als een geboren en getogen Surinamer die de december moorden van dichtbij heb mee gemaakt zeg ik jou dat jij minder dan minder het recht van spreken over de relatie Suriname Nederland. Want jullie schelden wel op Nederland maar gaan wel bedelen in Den Haag als het geld op Curacao op is wij Surinamers hoefen dat niet. Anders dan jullie hebben deSurinaamse en Nederlandse bevolking meer begrip en respekt voor elkaar en daar kunnen jullie nog veel van leren

  17. @Serka di bo,
    ik ga er niet inhoudelijk op in omdat ik de Surinaamse zaken niet als de mijne beschouw. vandaar mijn opmerking, als je goed leest; ‘al is het niet mijn zaak, want ik ben Curasoleño’..
    snap je? ik bemoei me niet met de Surinaamse politiek, dat is aan de Surinamers. ik bedoel maar, ik heb er geen gevoelens bij. ik kijk wel uit om zijnde Kurazoleño een beetje over Surinaamse politici mijn mening te ventileren ofwel kritiek te leveren op Surinaamse politici enof presidenten. ik schreef al; het is niet mijn zaak, ik heb met mijn eigen politici van Curacao te maken. ik steek mijn Kurazoleño neus niet in andermans zaken. als het over Latino America gaat of zo, dan wel. maar niet in Surinaamse zaken. ik hoop dat je mij begrijpt en niet meteen aan het schelden gaan…

    het gaat mij enkel om de pathetisch aandoende nederlandse bemoeizucht als het over voormalige kolonies gaat. ze lijken er maar niet van af te willen dat het allemaal tot “oude vergane glorie” behoord.. dat is zielig, vandaar ook onze zoektocht naar een helende vaccin voor de nederlandse ziekte…

  18. @Solar,

    Waar zeg ik dat Bouterse vrijpleit? Nederland moet niet zo hypocriet doen, dat was mijn message, dus reageer daar ajb op.

    Met alle respect voor de 15 doden, maar het zijn geen tientallen zoals jij aangeeft…. In Indonesische zijn er duizenden vermoord door Nederland door meerdere individuen… En dan hebben we het nog niet over de naar schatting 400,000 doden onder de inheemse bevolking van West Papua waar Nederland mede schuldig aan is.

    Dus nogmaals, beter houdt hypocriet Nederland gewoon haar mond….

  19. @kasuari, Dat neemt nog steeds niet weg dat er tientallen mensen zijn vermoord door de heer Bouterse.. en deze meneer gaat vrijuit?

  20. Beter dat Nederland gewoon niks zegt:

    Het bloedbad van Rawagede vond plaats op 9 december 1947 in het dorp Rawagede, het huidige Balongsari (West-Java), op zo’n 100 kilometer ten oosten van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Op die dag is bijna de gehele mannelijke bevolking, 431 mannen, vermoord door Nederlandse militairen die in het dorp op zoek waren naar een onafhankelijkheidsstrijder. Aan het hoofd van de operatie stond majoor Alphons Wijnen. In 1947 is besloten om de daders van deze oorlogsmisdaad niet te vervolgen, ondanks de aanbeveling van generaal Spoor aan procureur-generaal Felderhof om de verantwoordelijke majoor te vervolgen.

    Nederlandse troepen waren sinds 21 juli van dat jaar in Indonesië aanwezig in het kader van de zogenaamde Eerste Politionele Actie. Volgens de Nederlandse Excessennota, uit 1969, werden ‘ongeveer 20’ mensen geëxecuteerd. Volgens het Stichting Comité Nederlandse Ereschulden ging het om 431 mensen.[1] Een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties oordeelde op 12 januari 1948 dat het militaire optreden opzettelijk en meedogenloos was.

  21. @sentinentel, Waarom ga je niet inhoudelijk in op de zaak? Vind je het goed dat een massamoordenaar niet naar de cel moet? waarom hij niet en andere moordenaars wel.

    Dit gedrag zie ik ook bij mbt corrupte ministers. Omdat ze zgn niet pro nederlands zijn heb je er geen problemen mee. maar over de feiten horen we je niet.. zwak hoor..

  22. ha ha ha, wat grappig.. Nederland boos op Suriname???? pluk dan maar lekker een roos Nederland. je bent volgens mijn info allang niet meer de baas in Suriname, al is het niet mijn zaak, want ik ben Curasoleño. ik vraag me alleen maar af…wat stellen die Hollanders zich eigenlijk voor? ik denk serieus dat Nederland last heeft van aanvallen die zeer waarschijnlijk veroorzaakt worden door de “kolonisella bacterie”. ook wij van Korsoú ondervinden het sinds 5 jaar in verhevigde vorm. maar ondanks alles zijn we druk bezig, zeg maar naarstig op zoek, naar een vaccin om zo de Nederlandse ziekte binnen de kortste keren effectief te bestrijden. 😆

  23. Het is misschien beter als de rechtszaak in Suriname niet doorgaat. Daar kan Bouterse worden veroordeeld of vrijgesproken, en met de amnestiewet maakt dat dus ter plaatse niets uit. Iets anders is wellicht het Internationaal Strafhof..Die kan mogelijk de zaak overnemen, maar dat kan alleen als de betrokkenen in eigen land niet worden vervolgd ! De rechtzaak stoppen biedt dus meer kansen.

  24. @Jan, als je hersens hebt ga ze eens gebruiken…..

  25. Dit is zoooo typisch Surinaams, vals als de pest. Van je eigen mensen moet je het hebben, bahhh