• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO –  Frente Sivil hield gisteravond op het Wilhelminaplein een manifestatie. Wat wil de organisatie precies en hoe gaan ze hun doelen bereiken? Versgeperst.com ging in gesprek met Derek Durgaram, één van de woordvoerders.

 
Afgelopen maandag overhandigde Frente Sivil op verzoek van de Staten het dossier met ‘bewijsmateriaal’ waar de organisatie haar bezorgdheid over kabinet Schotte op baseert. Tijdens de openbare vergadering gisteravond wilde Frente Sivil de bevolking van de laatste gang van zaken op de hoogte stellen.

Frente Sivil had een openbare vergadering aangekondigd, maar het leek gisteravond meer op een protest. Wat was nu precies de bedoeling?
Durgaram: “De bijeenkomst van gisteravond had eigenlijk twee gezichten. Aan de ene kant wilden we de mensen informeren over de stand van zaken, bijvoorbeeld over de inhoud van het dossier dat we afgelopen maandag aan de Staten hebben aangeboden. We hebben toegelicht om wat voor stukken het gaat, want de gemiddelde Curaçaoënaar heeft geen flauw benul wat onze ministers op hun kerfstok hebben. Aan de andere kant wilden we ons ongenoegen uiten om duidelijk te maken dat we niet tevreden zijn met ons huidige kabinet.”

De protestborden die mensen gisteravond op het Wilhelminaplein ophielden, kregen ze uitgedeeld door Frente Sivil. Het protest van gisteravond was in scène gezet en bedoeld om via de media een vertekend beeld te geven?
Durgaram: “Zo moet je dat niet zien. Op onze eerste openbare vergadering hadden we blanco protestborden uitgedeeld, waar mensen hun ongenoegen op mochten zetten. Die borden waren eerder dus al door het publiek zelf gemaakt. Wij hebben de borden niet weggegooid, maar ze weer meegenomen naar onze samenkomst. Dit is wat er onder de bevolking leeft en niet alleen bij Frente Sivil”

Frente Sivil zegt bezorgd te zijn over het huidige politieke klimaat op basis van geruchten in de samenleving. Jullie willen een eerlijk onderzoek naar de ministers, maar Frente Sivil heeft blijkbaar al een oordeel geveld aan de uitgedeelde pamfletten te zien?
“Wij als Frente Sivil hebben een dossier vol met verzamelde vonnissen en andere bewijsstukken waaruit blijkt dat enkele van onze ministers niets ministeriabel zijn. Ons oordeel staat inderdaad al vast. Wij zijn al overtuigd dat het huidige kabinet niet op de juiste plek zit, maar nu moeten de Statenleden dat nog inzien. Zij zullen tot dezelfde conclusie komen als zij op basis van die documenten een eerlijk onderzoek laten uitvoeren. Het gaat uiteindelijk om het oordeel van de rechterlijke macht en niet van Frente Sivil.”

Sommige aanwezigen zeiden gisteravond tegen Versgeperst.com dat Frente Sivil goed bezig is, maar dat het soms ontbreekt aan organisatie en concrete actie. Wat vindt u daarvan?
“Frente Sivil bestaat uit burgers die hun bezorgdheid willen uiten, maar wij hebben ook onze dagelijkse werkzaamheden als werk, kinderen en familie waar we onze dag mee vullen. Frente Sivil is belangrijk voor ons, maar het wordt uiteindelijk wel door vrijwilligers gerund en niet door professionele actievoerders. Wij willen een bron van inspiratie zijn voor eilandbewoners om in hun privéleven de integriteit van onze ministers te bespreken. Iedereen moet zijn eigen kleine acties leveren.”

Frente Sivil is dus niet van de radicale acties, maar gaat beetje bij beetje te werk. Kan Curaçao dan niet gewoon de verkiezingen van 2014 afwachten en dan haar stem laten horen?
“Nee, we mogen niet bij de pakken neer gaan zitten en tot 2014 wachten op een nieuw kabinet. Op Curaçao hebben we veel respect voor autoriteit, maar je hoeft niet alles te pikken. Er moet wat gebeuren , maar we kunnen moeilijk met 500 of duizend man het parlement binnenstormen. Iedereen op Curaçao moet zijn steentje en niet alleen Frente Sivil.“

6 reacties op “‘Vergadering had twee gezichten’”

 1. Frente Sivil Dushi Korsou Grupo 13 30 32 36 38 39 40 42 Durgaram van Hoop R Suriel zijn allemaal grote leugenaar nog in de parlement zijde ze dat niks met elkaar temaken hebben,niet eens 5 min daarna was Rubin Suriël de vragen voor hun aan het beantwoorden. Swa bosnan tur bai laba tu hende P boso a kere Ta biba aki!

 2. Frente Sivil in coma!
  Oordeel van de rechterlijke macht en niet van Frente Sivil. Dit zegt Derek Durgaram.
  Wat zoekt Frente Sivil dan bij het Parlement? Moest Frente Sivil met het dossier dan niet bij de gerechterlijke macht zijn?
  Een rechterlijke macht, die nota bene zelf de vonissen had uitgesproken, die Frente Sivil als vuile “was” op straat rondstrooide, om nu via het Parlement terug te keren naar dezelfde Gerechterlijke macht om Ministers te screenen! Als Frente Sivil zelf ‘de botte bijl’ niet wil herkennen is omdat men nog steeds de illusie koestert de inzet en belangen nog te kunnen redden!
  Frente Sivil was reeds bij de geboorte ziek, stierf een stille dood, waarvan nu het lijk verwarmd wordt, omdat er geen terugweg is!
  Wat Frente Sivil met zijn actie precies had willen bereiken, is het omgekeerde geworden: Wie komt er nu als de sterkste man uit de bus en wie de vuilik?
  Wie achterbaks en smerig om een koe pleit, betaalt er 5 erbij!

 3. Dit soort bijeenkomsten is mooi, maar weinig effectief. Ook al door de mixed messages die worden verkondigd
  Maak een website, waarop alle informatie is te vinden.
  Gebruik facebook en twitter om je mening te delen en meetings en flashmobs te organiseren.
  Dat zal in het compacte Curacao effectiever kunnen zijn bij het organiseren van verzet.

 4. @ Phillipe Maaskant, op zich een goede wijze van organiseren maar helaas zijn de betreffende partijen op Curacao (MFK, MAN en PS) enkel om 1 persoon heen gebouwd (Schotte, Cooper en Wiels) die als enige hun partijen leiden en zij alleen de koers bepalen.

  In een volwaardige democratie zou dit wel een goede oplossing kunnen zijn om dergelijke criminelen uit te schakelen.

 5. Betje raar vraag dat Frente Sivil al een oordeel heeft over de ministers.. Coalitiegenoot Wiels heeft al zelf gezegd dat de MFK corrupt zijn. Twee ministers hadden gigabelastingschulden en hebben daar nu pas een deal mee gemaakt met belasting dat zijn de feiten dus die niet eens hoeven te worden onderzocht!

 6. Ik heb eens een actiegroep gekend die dit soort zaken via de politiek zelf aanpakte. Ze werden met tientallen lid van verschillende politieke coalitie partijen. (Natuurlijk niet dezelfde mensen in meerdere partijen…) Binnen elke partij begonnen ze toen aan te dringen op de gewenste verandering. Toen dat gelukt was, vierden ze hun feestje en zegden hun lidmaatschappen op… Het is maar een idee…