• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het analysebureau Transparancy International (TI) zal een National Integrity System assessment onderzoek uitvoeren op Curaçao. Dat maakt het bureau vandaag bekend, dat het onderzoek al in honderd landen heeft toegepast sinds 2001. Premier Gerrit Schotte heeft het onderzoek aangevraagd.

Bij het onderzoek zal het bedrijf met de belangrijkste personen van de overheid, de maatschappij en de privé-sector op Curaçao spreken. Ze bekijken de interne corruptierisico’s in deze gebieden en de toewijding aan het tegengaan van corruptie in de maatschappij.

Dialoog
“National Integrity System assessments zijn een uitstekende kans voor een open politieke en technisch dialoog over ‘good governance’ en tranparantie in een land”, aldus Alejandro Salas, Transparency International’s regionale directeur voor Noord en Zuid-Amerika. “Het doel van het onderzoek is om een fundering te creëren dat moet leiden tot beter politiek handelen en meer efficiente acties.”

Rapport
Het rapport van het onderzoek, dat onafhankelijk wordt gepubliceerd door Transparancy International, zal bewijzen en uitkomsten bevatten die gebaseerd zijn op de input van het politieke, sociale en economische spectrum. Het rapport zal ook aanbevelingen, die corruptie moeten tegengaan, bevatten.

Screening
Premier Schotte vroeg het onderzoek bij TI zelf aan, om de zorgen rondom de screening van zijn kabinet te sussen. Verschillende pressiegroepen op het eiland eisen al enige tijd een nieuwe screening en verschillende documenten over de screening die wel is uitgevoerd zijn de afgelopen tijd naar buiten gelekt. Ook de Tweede Kamer in Nederland maakt zich zorgen over de integriteit van de regering op Curaçao, maar minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) wil het TI-onderzoek afwachten.

Schema van de basis van het onderzoek van Transparancy International

5 reacties op “TI gaat onderzoek uitvoeren op Curaçao”

 1. De tijd dat de ”screening”” klaar is, zitten ze al 4 jaar. Hebben ze een pensioentje en zijn schatrijk. Wedden dat onderweg enige problemen ontstaan zodat ze een ander moeten gaan “zoeken”. Jullie laten je voor de gek houden.

 2. En met dit gegeven in de hand , kunnen alle verzoeken om nader onderzoek naar de integriteit van ministers eindeloos worden opgerekt. Gewoon, tot de volgende verkiezingen voor de deur staan. Dat geeft Schotte c.s. mooi de gelegenheid om in alle rust hun geweldloze staatsgreep verder te voltooien. Hierdoor zal ,ook nadat er nieuwe verkiezingen zijn gehouden, ongeacht de uitslag, het graaien gewoon kunnen doorgaan.
  Pas over een jaar of vijf zal echt blijken, hoe diep Curacao in de greep van misdadige bestuurders is gekomen. En Nederland zal nooit ingrijpen, want alles ziet er zo goed uit.
  Arm volk , wat dit met zichzelf laat gebeuren.

 3. Het onderzoek gaat niet over personen maar over de instituten van het land. De uitkomst is voorspelbaar.. Er is op meedere punten veel te verbeteren. De vraag is, `en dan?`. Dan komt er een commissie om de aanbevelingen te bestuderen en advies uit te brengen, en daarna komt er een volgende commissie die concrete voorstellen moet uitwerken, daarna wordt het stil en zijn er verkiezingen…Het onderwerp van integriteit van ministers, hun strafblad, hun MOT zaken, hun belastingschulden, hun vervalste diploma`s, hun sympathie voor Hezbollah en Farc…het zal allemaal niet aan de orde komen en dus blijven slepen.

 4. Laffe afleidingsmanoeuvre en weer de strategie om te vertragen en te omzeilen waar het werkelijk om moet gaan:

  ???? Zijn onze ministers en statenleden voldoende gescreend en op welke criteria ????

  Gewoon duidelijk onderzoek en de utkomsten respecteren en conclusies trekken!
  Zal er waarschijnlijk op neer komen dat groot deel moet opstappen DUS begin verkiezingsprotocol maar vast uit de kast te halen !!

 5. Een rapportage die de belastingbetaler een hoop geld gaat kosten, waarvan de uitkomst eigenlijk al vaststaat vwb een hoop van de te onderzoeken onderwerpen.
  Verder is dit een duur, erg duur rookgordijn om te verhullen waar het dus wel omgaat. Om je kapot te schamen dat onze eigen PM dit in Berlijn is gaan bespreken.

  Dit staat op hetzelfde niveau als het monddood maken van Gumbs en alle ontwijkende zaken die daarna volgden.Bah! Geen greintje eergevoel aanwezig bij de lieden die het voor ons allemaal uitmaken, maar dat wisten we al gezien het onfrisse verleden. Over de rug van de belastingbetaler de aandacht afleiden is dit, meer niet.