CURAÇAO – Het Surinaamse parlement heeft gisteravond de omstreden amnestiewet aangenomen die bestraffing van de decembermoorden van 1982 moet voorkomen. Na drie dagen vergaderen werd de wet aangenomen met 28 stemmen voor en 12 tegen. In de aanloop naar de stemming liepen de emoties soms hoog op.
Op verzoek van de oppositie werd er hoofdelijk gestemd. Onder anderen oud-president Venetiaan had hierom gevraagd, zodat volkomen duidelijk zou zijn welke parlementariërs voor en tegen de wet hebben gestemd.
Vrijspraak
De amnestiewet zorgt ervoor dat de betrokkenen bij de decembermoorden van 1982 niet worden gestraft. Het is echter nog onduidelijk wat er nu gaat gebeuren met het al lopende proces tegen Desi Bouterse. De huidige president is de belangrijkste verdachte van de moorden op vijftien tegenstanders van het militaire regime. Zijn advocaat liet eerder weten geen beroep te willen doen op de amnestiewet. Zijn inzet is vrijspraak.
Reisverbod
De Nederlandse regering heeft bij monde van ambassadeur Aart Jacobi direct afkeurend gereageerd op de wet. Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier (CDA), zelf geboren in Suriname, wil dat er een internationaal reisverbod wordt ingesteld tegen de verdachten als zij niet worden berecht. “De oproep aan onze minister is duidelijk: verleen ze geen toegang.”
Stille tocht
De Surinaamse politica Ruth Wijdenbosch van oppositiepartij Nieuw Front verontschuldigde zich gisteravond tegenover alle slachtoffers en nabestaanden van de decembermoorden voor het aannemen van de wet. Diverse tegenstanders riepen het Surinaamse volk op om volgende week dinsdag uit protest mee te lopen in een stille tocht.
Moiwana-vonnis
Vlak voor de stemming dienden de initiatiefnemers van de wet nog een wijzigingsvoorstel in, waardoor duidelijk werd dat het zogeheten Moiwana-vonnis niet onder de amnestiewet valt. Coalitiepartner Ronnie Brunswijk had dit als voorwaarde gesteld om voor de wet te stemmen. Het bewuste vonnis van het Inter-Amerikaans Hof van de Rechten van de Mens draagt Suriname op de daders te berechten van de moord op ongeveer 50 mensen in het dorp Moiwana in 1986 tijdens de binnenlandse oorlog.
© ANP, alle rechten voorbehouden
@Xandera:
Kijk maar hier:
http://i43.tinypic.com/2qwki88.jpg
[img]http://i43.tinypic.com/2qwki88.jpg[/img]
Nou ja misschien worden bananen nou nog goedkoper uit Suriname, nu ze zichzelf officieel tot Bananenrepubliek hebben uitgeroepen.
Moordernaars!!
@Ger, Kaboela heeft wel een punt hoor..parliament van Curacao en van Suriname zit beide vol met corrupte lui.. Daarnaast hebben we beide een president om je voor te schamen.
Kaboela, ik heb je duizenden keren verteld; ‘CURACAO IS GEEN SURINAME”.
Vergelijk A.U.B. Curacao niet met Suriname. Surinamers zijn anders dan Curacaoenaren, zij hebben verschillende mentaliteit, cultuur, taal enz…enz.
Vergelijk Curacaose polici niet met Surinaamse politici.
Vergelijk de Curacaose Democratie niet met de Surinaamse Fort Zeelandia.
Weet je wat betekent; ‘DECEMBERMOORDEN’?
Wat kan het ons schelen met Suriname? we hebben aan onze eigen Curacaouse problemen meer dan genoeg! Denken jullie dat ze in Suriname om ons malen? Hun problemen zijn niet onze problemen, dus Suriname interesseert mij geen bal. Ik wil ook niks horen van de Surinamers op mijn eiland. blijven jullie toch lekker in eigen land! :angry:
@montreux, Waarom? Waarom werken deze partijen samen met een massamoordenaar? de andere politci zijn net zo corrupt of crimineel. Net als in Curacao zijn aleen corrupte en criminelem mensen politici. Wijdenbosch is corrupt.. Bouterse corrupt en massamoordenaar.. Somo is een oplicht en kleine meiden aanrander. Jammer dat Suriname en Curacao niet zelf hun politici gaan zuiveren..
Triest.
Ik snap het niet:
Maar de meerderheid van het parlement stemt voor. waarom?
Waarom stemt Wijdenbosch voor en verontschuldigd hij zich daarna? of staat het er verkeerd en verontschuldigd hij zich ervoor dat de meeste parlementariers vor stemde en niet voor zichzelf?
Veel Surinamers zijn voor de amnestiewet. Waarom? Waarom vindt je dat moordenaars niet veroordeeld hoeven te worden? Ik kan me dat niet inbeelden wat er in hun gedachte omgaat..
Suriname heeft zich hiermee gedegradeerd tot een paria van de international rechtsorde. Een gepaste reactie zou zijn om alle diplomatieke en economische banden met dat land te verbreken.
Dit zou het volk dichter bij elkaar moeten brengen?? Suriname staat nu verder van alles af dan ooit te voren, hoe dom kun je zijn om 15 moorden goed te praten.
schande……, maar een bananen republiek waardig
Bouterse zal een gevangene in eigen land blijven, want dan kan hij nooit meer het land uit zonder opgepakt te worden. In Nederland is hij van harte welkom om zijn straf uit te zitten.