• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

curaçao nieuws helmin wielsCURAÇAO – Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels wil dat leerkrachten als buitengewoon agenten te werk kunnen gaan. Wiels komt met het voorstel omdat het geweld op scholen, met gebruik van vuurwapens en drugs, toeneemt. Pueblo Soberano had deze maatregel al in 2003 voorgesteld.

“Het fenomeen van geweld op scholen vereist een snelle en effectieve benadering en met medewerking van alle actoren in het onderwijs”, aldus Wiels. “Om dit te bereiken moet hypocrisie en verdoezelen van dingen opzij worden geschoven.”

Werkgroep
Volgens de Pueblo Soberano-leider is vanaf 2001 het geweld tegen leerlingen en leerkrachten, gebruik van drugs, vuurwapens en pornografisch materiaal op scholen, zorgwekkend en is de zogenaamde werkgroep veilige scholen opgericht. De werkgroep bestond uit deelnemers uit alle sectoren die te maken hebben met onderwijs, veiligheid en zorg in het onderwijs. “Maar de werkgroep was al snel in slaap gesukkeld, zoals altijd op Curaçao.”

Geheimhouding
“Daarbij komt dat verschillende schoolbesturen de zogenaamde geheimhoudingsdiscipline hanteren om de naam van de school niet te schaden”, aldus Wiels. Dit heeft gezorgd voor grote ontevredenheid onder de leerkrachten die bang zijn om te praten over wat er echt gebeurt op hun scholen.”

Schooldetective
Daarom wil de politicus dat leerkrachten buitengewone agenten worden, wat inhoud dat de leerkrachten de autoriteit hebben om op (vuur)wapens en drugs te controleren en om leerlingen te vragen om zich de identificeren. Daanaast pleit Wiels voor een schooldetective, een ombudsman voor het onderwijs en een meldingsplicht voor alle leerkrachten.

Ouders
Wiels ziet daarnaast ook metaaldetectors en legitimatieplicht van kinderen vanaf twaalf jaar wel zitten. “Maak ouders juridisch en strafrechtelijk verantwoordelijk voor overtredingen van de wet en schade aan derden en eigendommen door hun kinderen”, zegt Wiels. “En sta toe dat politie op elk tijdstip ongevraagd in onderwijsinstellingen binnen mag komen om te controleren.”

Afname
“Als deze maatregelen worden geïntroduceerd samen met de wet voor het verantwoordelijk maken van ouders, zullen wij zeker in een schooljaar een significante afname van geweld op scholen zien”, zegt de politicus. “In plaats van ons zorgen te maken over het probleem, laten wij ons bezig houden met het probleem!”

10 reacties op “‘Maak van leerkrachten buitengewone agenten’”

 1. Om nou een leerkracht daarvoor te gaan gebruiken ,is geen GOED IDEE meneer Wiels!!!!
  Een leraar is er om de kinderen iets te leren,les te geven,moet een vertrouwens persoon zijn waar je ook bij terecht kan met je (prive)problemen,,niet de “”Boeman,die je wapens afpakt enz,,een Leraar is geen Politieagent,is geen beveiliger,enz,,,,,,,,,metaal poortjes is wel een goed idee,ID laten zien ook,maar zet dat speciaal opgeleide mensen daarbij,En zodra er wapens,drugs gevonden worden,gelijk gesprekken met de ouders voeren,(het kind erbij) en het kind ook “”straffen..eerst met taakstraf en bij de 2ekeer celstraf en ouders boetes opleggen en op een opvoedcursus plaatsen! Maar laat de leraar de leraar blijven!….

 2. Het volgende voorstel van Wiels is wapens voor leerkrachten om de orde te handhaven op school. Triest

 3. heer Wiels, er is nu al geen geld voor het doodgewone dagelijkse onderwijs zei de vorige minister van onderwijs.
  Waar denkt deze ”meneer” het geld dan vandaan te halen om dit plan te gaan uitvoeren, of is het de bedoeling dat het ”por nada” wordt gedaan?

 4. De maatschappij volgens Wiels. De opbouw van het nieuwe Curacao in volle gang. Kinderen opvoeden door politieagenten op school te zetten. Hou ze niet alleen dom, maar hou ze ook onder de knoet. Jong beginnen liefst.
  Vorige week in Jamaica heb ik gewoon op straat gesproken met schoolkinderen van een jaar of 10, die perfect Engels spreken. Ook in Belize en Rohatan is dat het geval. Daar leren kinderen al op jonge leeftijd Engels. Dat is ongetwijfeld beter voor hun toekomst dan politie in de klas.

 5. Vanuit welke opvoedkundige principes is meneer Wiels tot deze lumineuze opvoedkundige preventieve ideeen gekomen? Hij is toch social worker van oorsprong? Dan verwacht ik wel een iets verantwoorder voorstel voor deze problematiek

 6. Die Wiels moet echt opgesloten worden en daar is juridisch alle reden voor: een gevaar voor zichzelf en voor anderen.

 7. Die leerlingen hebben schotte en MFK als voorbeeld.

 8. Hier is maar 1 woord voor en dat is” triest”.

 9. Hoe zit het op geweld op de RK scholen en de scholen met Nederlandstalig onderwijs?

 10. En maak van onopgeleide prutsers ministers…oh shit, dat heb je al gedaan.