• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Mochten de verdachten van de Decembermoorden in Suriname worden veroordeeld, dan moet minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) aan de slag om ervoor te zorgen dat de betrokkenen geen visa meer krijgen voor Europese landen. Dat stellen de politieke partijen VVD en het CDA vandaag.

De coalitiepartijen zeggen zich ernstig zorgen te maken over de eventuele aanpassing van de Surinaamse amnestiewet, die ertoe zal leiden dat de verdachten van de in 1982 gepleegde moorden niet worden vervolgd. Desi Bouterse, de president van Suriname, is één van de 22 verdachten.

Geen toegang
“Wij willen duidelijk maken dat zodra en indien er een vonnis wordt gewezen, de veroordeelden niet meer naar Nederland en andere Europese of Schengenlanden (landen waartussen geen grenscontrole voor personen plaatsvindt) kunnen reizen”, aldus VVD’er Han ten Broeke. En CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier: “Het verleden kan alleen worden verwerkt als het recht zijn beloop heeft gehad.”

Verstandig
Overigens stellen de VVD en het CDA dat het verstandig is van Nederland om zich in te zetten voor een internationale veroordeling van de amnestiewet. “Door de internationale weg te bewandelen voorkomt Nederland dat Bouterse ruimte krijgt de reflexmatige reactie van koloniale bemoeienis van Nederland te geven”, stelt Ten Broeke.

Stemming
Vandaag wordt voor de derde keer in het Surinaamse parlement over de kwestie gesproken. Het is nog onzeker of het tot een stemming komt, maar het lijkt erop dat een meerderheid van de parlementariërs voor de amnestiewet is. De partij van Bouterse heeft het initiatief genomen voor de regeling.

© ANP, alle rechten voorbehouden

4 reacties op “‘Geen visa na veroordeling Decembermoorden’”

 1. PM Israeliers die veroordeeld zijn in hun land of het internationale hof krijgen al geen visum. Het is dus alleen maar eerlijk dat Surinamers die in hun eigen land veroordeeld zijn dat ook niet meer krijgen dan. ter vergelijking om hier (Curacao) een verblijfsvergunning of Van rechtswege toelating te krijgen mag je ook geen strafblad hebben in je eigen land.

 2. Prima idee van Rosenthal. Moeten we op Curacao ook toepassen. Voor mijn part doen we de grenzen potdicht voor Surinamers die zich bij ons komen aanstellen alsof ze heel wat zijn. Er zijn er al te veel, wij gaan ons toch ook niet in Parimaibo vestigen?

 3. @Phillipe, NL kan beter stoppen met steunen van Palestijnse organisaties die bommen ontploffen bij scholen, winkelcentra en bushaltes en afschieten van rakketten op burgers.
  Israel wil vrede en de arabieren willen alle joden uitmoorden..

 4. Laat Rosenthal er maar voor zorgen dat de Israeliers die wandaden in Palestina doen geen visum krijgen voor Europa. Hij en Wilders steunen Israel blind, (en blokkeren een gezamenlijk europees standpunt) ondanks alles wat daar gebeurt, maar de rest van de wereld moet zich wel gedragen… walgelijk die hypocriete houding.