• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De MFK-fractie heeft notie genomen van de twee brieven die Statenvoorzitter Ivar Asjes maandag heeft verstuurd naar minister Jacinta Scoop-Constancia (Gezondheid). Dat meldt de fractievoorzitter van de partij, Dean Rozier. “Deze brieven zijn onacceptabel en wij verwerpen ze.”

Volgens de MFK treedt Asjes vaak naar buiten namens het parlement zonder dit vooraf te hebben besproken. Rozier kaart een voorbeeld aan van een brief die premier Gerrit Schotte op 23 maart heeft gestuurd naar het parlement met het onderwerp: procudure verstrekking informatie aan de Staten door overheids entiteiten op grond van statutaire en wettelijke bepalingen. “Toen Asjes deze brief ontving heeft hij de inhoud niet gedeeld met de overige parlementsleden. Maar hij heeft in zijn eentje besloten hoe hij namens het parlement een antwoord gaat formuleren en versturen. En zo kan ik meer voorbeelden noemen”, aldus Rozier.

Lef
Rozier geeft aan dat Asjes doet alsof hij autoriteit heeft om minister Scoop-Constancia’s aandacht te vragen voor het feit dat het parlement niet waardeert dat de minister heeft getracht om de voortzetting van de vergadering met de directie van de SVB te verhinderen. “Onze fractie veroordeelt het feit dat de voorzitter het lef heeft om de minister te beschuldigen van obstructie van de voortzetting van de vergadering. Blijkbaar baseert de voorzitter zich op de verkeerde veronderstelling dat de directie van de SVB in opdracht van de minister het parlementsgebouw had verlaten.”

Uitnodiging
Volgens Rozier heeft de directeur verklaringen in de media afgelegd die het woord van Asjes tegenspreekt en niet overeenkomt met de waarheid. Daarnaast kaart Rozier aan dat Asjes gelijk heeft wat betreft artikel 25: reglement van orde dat het parlement het recht geeft om personen of instantie uit te nodigen om informatie te komen geven voor het werk van het parlement en haar commissies. “Ook is het correct dat uitnodigingen rechtstreeks gestuurd kunnen worden naar iedereen die het parlement wil spreken zonder dat dit via een ander persoon of minister hoeft te gaan.”

Beschuldiging
“In de tweede brief beschuldigt Asjes de minister van een flagrante leugen. Waarop is deze belachelijkheid gebaseerd? Omdat de minister in haar brief aan Asjes heeft geschreven dat zij in de vergadering wilde aangeven de beschikbaarheid van zichzelf en de SVB om informatie aan het parlement te geven en dat het enige dat zij aan het begin heeft gedaan was om het woord vragen om een vraag te stellen, wat haar ronduit is geweigerd door uw persoon”, gaat Rozier verder. Rozier vindt dat de Asjes eerst naar Scoop-Constancia had moeten luisteren zodat de minister een verklaring kon geven. “Een dag later geeft Asjes Scoop-Constancia de gelegenheid om het woord te voeren terwijl de beraadslagingen al afgesloten waren.”

Eisen van Asjes
Tot slot geeft Roier aan dat Asjes gelijk heeft over het recht dat ministers hebben om vergaderingen van het parlement bij te wonen maar niet kunnen deelnemen aan de beraadslagingen zonder dat de Statenvoorzitter hen het woord geeft. “Dit is allemaal conform artikel 58 lid 1 van de Staatsregeling. Wij zijn het hiermee eens. Zonder deze regel kan de vergadering vertraagd of in de war worden geschopt. Het enige dat in gevaar was, is de manier waarop Asjes denkt dat wanneer hij iets vraagt, iedereen verplicht is om hem de geëiste informatie te geven”. aldus Rozier.

De gehele brief van Dean Rozier is hieronder te lezen (Papiamentstalig)
[scribd id=87999488 key=key-mgxoowlkbiwjaptzqb4 mode=list]

7 reacties op “MFK boos over reacties van Asjes”

 1. @ Philippe. Asjes is democraat in hart en nieren.

  Een democrator zal je bedoelen.

 2. Ach stelltje huilenbalken en mietjes.. Als het allemaal zo erg is dan stap je uit de regering.. alleen maar toneel!

 3. Asjes is democraat in hart en nieren…Doet me denken aan Oost Europa toen dat nog communistisch was. Toen sprak het parlement ook `eenstemmig`… dwz dat maar een man een stem had. Zou deze coalitie nog lekker bezig zijn met elkaar?

 4. Eindelijk. De haantjes zijn aan het vechten. Beter nieuws kunnen we niet krijgen. 🙂

 5. Men zou misschien even de relatie moeten nagaan van de directeur van SVB met sommige leden van de MFK, dan begrijpt men de reactie van Rozier beter.

 6. Ik zou dit niet nemen Ivar. Wie denkt Rozier wel niet dat hij is…8)

 7. and it has begon… 😀