• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Minister van JustitieCURAÇAO – De wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden of BOB-wet, is gisteren met elf stemmen voor en twee stemmen tegen aangenomen. De wet is een voorstel van minister Elmer Wilsoe (Justitie). Maar regeringspartij MFK is niet te spreken over de wet. Gilmar Pisas (MFK) noemt de wet zelfs ‘de gevaarlijkste die er bestaat.’

De BOB is een wet die de politie en het Openbaar Ministerie aanvullende instrumenten zal moeten geven zoals de faciliteit om telefoon gesprekken te onderscheppen, mensen en voertuigen te volgen in hun bewegingen en meer. Dit alles om de criminaliteit efficiënter en effectiever te bestrijden, in het bijzonder de grensoverschrijdende criminaliteit. Minister Wilsoe heeft vanaf het moment dat hij aantrad voor deze wet gestreden.

Macht
“Maar wij van de MFK-fractie wilden niet deelnemen aan het feestje van een minister die heeft aangetoond dat hij nog geen controle heeft op het gebied van criminaliteitbestrijding”, zegt Rozier. Hij stemde gisteren tegen de wet. Vijf Statenleden waren afwezig bij de stemming. De MFK-fractie is kritisch over deze wet, omdat de fractie niet overtuigd is dat het nodig is om het juridisch apparaat meer macht te geven. “Ook is de MFK er niet van overtuigd dat deze macht in handen zal zijn van lokaal gecontroleerde instanties en niet opdrachten opvolgt van buiten onze grenzen.”

Criminaliteitsgolf
Terwijl regeringspartij MFK eerst meewerkte aan het in werking treden van de wet, ontstond er de laatste tijd ontevredenheid binnen de fractie. “Curaçao maakt een criminaliteitsgolf mee die wij niet eerder gekend hebben in onze geschiedenis. Overvallen zijn aan de orde van de dag. Woningen die een veilige en vredige thuishaven moeten zijn, zijn plekken geworden waar je net zo bang moet zijn als in een donkere steeg aangezien je ook thuis kunt worden overvallen, mishandeld en zelfs vermoord”, aldus Rozier.

Rustig slapen
Volgens Rozier neemt minister Wilsoe een houding aan van ‘niets aan de hand’, terwijl ‘heel Curaçao zich afvraagt waar het eiland heengaat’. “Volgens hem is de criminaliteit niet toegenomen, overdrijven wij allemaal en moeten wij rustig gaan slapen.”

Gele kaart
“Daarom willen wij de minister een signaal geven, een gele kaart, een waarschuwing, dat hij nu wel moet beginnen te bewegen want het kan zo niet verder”, claimt Rozier. “Als loyale partner van de coalitie wilden wij eigenlijk niet tegen de wet BOB stemmen maar vonden het zo dringend om onze ontevredenheid te demonstreren dat wij tegen hebben gestemd. Wij hopen dat minister Wilsoe de boodschap begrijpt en dat wij binnenkort een verandering in zijn beleid zullen zien.”

De Statenvergadering over de BOB-wet is hier terug te kijken.

18 reacties op “BOB-wet zorgt voor onrust”

  1. Rozier komt betrouwbaar over? met zijn smerige flauwe actie om fantasie belastingschulden voor te lezen to “proof’ his point?! En ook hij had toch zo’n dubieus verleden : iets met een seksschandaal in NL.

  2. BOB; Beschonken Onbewuste Bestuurder;
    Niet alleen als bestuurder van een voertuig, ook als bestuurders van dit Land…

  3. nu alle landen in het koninkrijk der Nederlanden BOB hebben goed gekeurd hebben de lokale overheden er geen greep meer op.
    Als MFK er zal ik me inderdaad zorgen maken, je weet maar nooit waar nu de inkijk operaties zijn.
    Ook lijkt het me niet handig om de lokale politie er mee te belasten , het RST is de juiste organisatie daarvoor. Anders kan het inderdaad zo zijn dat de middelen zoals al aangegeven door de minister president voor prive gebruik worden gebruikt. zie de uitspraak van Gerrit Schotte over het plaatsen van afluisteren bij tegenstanders van de regering. Dat was grapje van hem

  4. Juist hele goede wet, nu hebben de debetreffende opsporings beambten een goede ”stok” in handen om hard op te treden. De hedendaagse criminaliteit heeft zeker hardere maatregelen nodig, het loopt nu de spuigaten uit.

    Trouwens als men tegen had gestemd zou men het verdomd moeilijk hebben gehad om de zaak recht te praten tegenover Aruba en Sint Maarten die allang deze wet hadden geaccepteerd.
    Waar is trouwens die Rozier bang van? Binnen zijn gelederen boeven te bespeuren?

    Als je niks te verbergen hebt hoef je ook nergens bang voor te zijn met deze wet.

  5. Prima toch.. we zien nu precies welke politici blijkbaar bang worden voor deze regeling en wat te verbergen hebben.

  6. Dat heb je nou met criminelen, zij weten hoe het werkt. Zij natuurlijk bang dat deze bijzondere opsporingsmethodes binnenkort tegen henzelf worden ingezet. Dan zou ik ook tegenstemmen of zorgen dat ik afwezig ben ha ha ha.

  7. men is bang om tegen de lamp te lopen… dit is een wet die voorziet in opsporingsmethoden waar het gros van de boeven hier geen enkele ervaring mee heeft… hierdoor kunnen koppen gaan rollen

  8. Het gedrag van sommige MFKers begint zelfs Wiels de keel uit te hangen. Rozier komt betrouwbaar over, maar nu begint mensen af te vragen of hij echt betrouwbaar is.. Waarom verzet hij hij zich zo tegen de BOB wet? Drie colegas waren wel voor de wet. Met die wet in de hand krijgt Wilsoe juist de handen vrij om de misdaad harder aan te pakken, domme Rozier. Ai joe, deze regering is toch al een duivelspact. Wiels trek de stekker uit.

  9. rare reactie van de mfk , helemaal niet, de ministers van Malafide Fraktie Korsou, zijn namelijk zelf erg grensoverschrijdend bezig.

  10. Ze moeten die criminelen veel harden straffen gewoon dood schieten.
    Elke huishouden en winkeliers een pistool laten houden komt er een overvaller gelijk schieten.
    Ook een goed bewapende eenheid op Curacao samen stellen om de harde boeven aan te pakken.

  11. @ rene. als ik me niet vergis ook een of 2 Paristas.

    Even meetellen: de PAR heeft 8 zetels en 7 stemden voor en Dennis Jackson was niet aanwezig. Ergo conclusio: geen enkele Parista stemde tegen.

  12. @rene, het rommelt als sinds 10-10.. maarja ze weten ook dat ze geen andere keuze hebben.. zakkenvullen zal niet gaan met een andere coalitie.

  13. Ik heb Wiels op de radio horen zeggen dat Rozier niet luistert naar goede raad van deskundigen. Maar ook Godett heeft tegen gestemd, als ik me niet vergis ook een of 2 Paristas. De MFK lijkt verdeeld, even voor de stemming liepen 3 MFKers die pro zijn uit de parlementszaal om Rozier niet in de wielen te lopen. Wiels had ook zeer grote kritiek op het plezier reisje van Schotte, die met zijn zijn hoffotograaf en 2 bodyguards voor een bruiloft naar India reist. Wiels vind dat Schotte een slecht signaal afgeeft naar het volk. Hij vindt het niet kunnen dat de reis met belastinggeld betaalt wordt. Hij had het over bijna 100,000florin belastinggeld die verpatst word aan de India reis. PS-Minister Wilsoe gaat op uitnodiging met echtgenote ook naar de bruiloft in India, maar heeft de reis wel zelf betaalt.
    Het rommelt in het kabinet.

  14. Ze praten als oppositie en dat terwijl zij in de coalitie zitten…. wat een politiek klimaat heerst er hier zeg.. stelletje amateurs!

  15. Opvallend dat alleen de MFK deze wet niet wil, je zou er bijna wat van denken.En natuurlijk verkopen ze het als “signaal”.

  16. “Maar wij van de MFK-fractie wilden niet deelnemen aan het feestje van een minister die heeft aangetoond dat hij nog geen controle heeft op het gebied van criminaliteitbestrijding”, zegt Rozier.

    Is dat niet een goed argument VOOR de BOB wet. vanaf het begin wilde Wilsoe deze wet invoeren en het helpt hem juist om controle te krijgen op criminaliteit. Wat een drogreden van Rozier. En leuk die bangmakerij erbij trouwens.

  17. Tja en de MFK is zelf debet aan dat Curacao onveilig is geworden (opvallend dat de soberanos hier altijd beweren van niet!).

    Maarja de MFK is natuurlijk bang voor zichzelf aangezien hun eigen premier en ministers zelf zo crimineel zijn en tevens de geldschieters..

  18. Ook deze onenigheid is goed voor de continuiteit.