CURAÇAO – Twee leden van de Surinaamse coalitiepartij Broederschap en Eenheid in de politiek (BEP) zijn tegen de amnestiewet die verdachten van de Decembermoorden vrijwaart van straf. Dat zei fractievoorzitter Ronny Asabina vandaag tijdens de parlementaire behandeling van de amnestiewet.
De partij is niet tegen het verlenen van amnestie, maar wil niet dat het nu lopende strafproces tegen de verdachten van de Decembermoorden gestopt wordt. BEP vertegenwoordigt vooral inwoners uit het binnenland van Suriname. Volgens Asabina gaat het bij het ingediende voorstel om gelegenheidswetgeving met als enig doel te voorkomen dat Desi Bouterse schuldig wordt bevonden aan betrokkenheid bij de Decembermoorden.
Gratie
“We zijn tegen amnestie in deze fase van het proces. Aanname van de wet is niet goed voor de rechtsstaat”, vindt Asabina. “Als de rechter gesproken heeft, kunnen we overwegen gratie te geven. Maar we moeten niet doen alsof er niks gebeurd is. Dus niet eerst amnestie en dan waarheidsvinding.”
Emotioneel betoog
Asabina zit met zijn standpunt op dezelfde lijn als de oppositie. Namens de oppositie was ex-president Ronald Venetiaan één van de woordvoerders. Hij hield een emotioneel betoog en pleitte voor hoofdelijke stemming, zodat voor iedereen duidelijk wordt welke parlementariërs voor deze omstreden wet zullen stemmen.
Moiwana-vonnis
Tijdens het debat was er veel discussie over de vraag of het Moiwana-vonnis wel of niet onder de amnestiewet valt. Dit vonnis, uitgesproken door het Inter-Amerikaans Hof van de Rechten van de Mens, draagt Suriname op de daders te berechten van een moordpartij op ongeveer 50 mensen in het dorp Moiwana. Dit gebeurde in 1986 tijdens de binnenlandse oorlog.
© ANP, alle rechten voorbehouden
De wereld verandert in meer dictators,kijk om je heen. Crissis noemen ze dat,maar zo lang de lepel in de brij pot staat ? zing veder zelf coalitie.