• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het geven van amnestie aan de betrokkenen van de Decembermoorden via de amnestiewet is niet anders dan het formaliseren van de wil van het volk. Het is het gevolg van de verkiezingsuitslag van mei 2010. Dat zei Paul Somohardjo van coalitiepartij Pertjaha  Luhur (PL) vandaag.

Al voor de behandeling van de wet was bekend dat Somohardjo en zijn partij voor de omstreden amnestiewet zouden stemmen. Toch was dat besluit niet makkelijk voor de PL-leider, zei hij in zijn betoog tijdens de behandeling van de amnestiewet. Hij stond zelf ook op de lijst van mensen die in december 1982 gedood moesten worden door het toenmalige militaire bewind. Door een samenloop van omstandigheden is hij echter de dans ontsprongen, vertelde hij.

Vergeven
“Ik was ook slachtoffer. Daarom ben ik toen naar Nederland gevlucht. Daar gingen de aanslagen door en zijn er vijf onschuldige mensen vermoord. Het is voor mij dan ook heel moeilijk hier een besluit over te nemen. Maar ik ben vergevingsgezind. Alle religieuze boeken leren ons om te vergeven, daarom ben ik voor amnestie”, aldus Somohardjo. Tijdens het betoog van Somohardjo liepen de emoties bij zowel coalitie-als oppositieleden hoog op.

Tegen amnestiewet
Ook oud-minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie van oppositiepartij Nieuw Front kwam vandaag aan het woord. Hij benadrukte opnieuw dat het aannemen van de amnestiewet in strijd is met diverse nationale en internationale verdragen en dat Suriname dus in conflict komt met de internationale rechtsorde. Hij pleitte daarom voor het niet aannemen van de wet.

© ANP, alle rechten voorbehouden

5 reacties op “Somahardjo: amnestie is wil van het volk”

 1. maar er is ook iets positief aan deze zaak, als het volk wil dat ze straks wel vervolgd worden , wat wij straks ook willen met deze regering dan kan het dus ook.

 2. @ Juny,
  precies, pas veregeven als er om vergeving gevraagd wordt.
  eerst schuld bekennen en dan verder kijken….
  en er waren geen 5 slachtoffers, maar 15 slachtoffers.

 3. Je kan merken dat hij van Javaanse komaf is….

 4. Wie is deze man eigenlijk..

  in 1995 al falliet verklaard in Nederland. In Suriname kwam hij in opspraak door gelden die waren verdwenen en het eisen van steekpenningen.. Hij heeft jonge meiden aangerand tijdens Miss verkiezingen..Ook heeft hij samen met Brunswijk een andere parlementatier in elkaar geslagen..

  Een fris persoon!

 5. Tja je kan pas vergeven als iemand heeft toegegeven toch?

  Trouwens wanneer politici zgn voor het VOLK spreken dan weet je wel al hoe laat het is!