• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Meteorologische Dienst Curaçao is deze week gastheer van de 7e Intergouvernementele Conferentie voor de coördinatie van mogelijke gevolgen voor de kust in geval van een tsunami in het Caribisch gebied. De opening was in handen van Albert Martis, directeur van de Meteorologische Dienst.

Nadat Martis iedereen welkom had geheten herinnerde hij de aanwezigen er aan hoe, na de vernietigende Tsunami in 2004 in de Indische Oceaan, diverse van dergelijke commissies zijn opgericht door de UNESCO. Deze commissie verlenen assistentie om het risico te verkleinen voor lidlanden in het Caribisch Gebied en omgeving.

Deskundigen
Verder legde Martis uit dat hij zich vereerd voelde om omringd te zijn door een aantal deskundigen, seismologen, oceanografen, meteorologen en deskundigen op het gebied van risicomanagement.  Daarna was de beurt aan Bernardo Aliaga, van het secretariaat van ICG Caribisch Gebied. Hij richtte zich in het Engels, Frans en Spaans naar de aanwezigen en merkte op hoe snel de Dominicaanse Republiek en Haïti zich hebben ingelijfd in deze commissie.

Voorlichting
De voorzitter van de commissie Lorna Innis uit Barbados was van mening dat wij in de fase van herziening van het Early Warning System zijn, het systeem dat vroegtijdig moet waarschuwen voor een Tsunami en dat voorlichting aan het publiek één van onze prioriteiten moet zijn. Zij herinnerde eraan hoe tevreden zij vorig jaar was na de succesvolle oefening waarbij een Tsunami was gesimuleerd.

Voorbereiding
Tot slot zei zij dat het Caribisch Gebied trots mag zijn op het niveau van voorbereiding dat het heeft bereikt. Minister Hensley Koeiman die waarneemt voor minister Charles Cooper, stond stil bij diverse van de natuurfenomenen die vanaf 2004 hebben plaatsgevonden in de Indische Oceaan. Zoals de tsunami’s in 2006 bij Indonesië, 2008 bij de Solomon eilanden, 2009 bij Samoa, 2010 bij de kust van Chili en in 2011 bij Japan.

Aardbeving
Volgens minister Koeiman werden al deze tsunami’s opgewekt door een aardbeving van de kracht van 7 tot 9 op de schaal van Richter.  De genodigden nogmaals welkom hetend, verklaarde de minister de conferentie voor geopend.

1 reactie op “Meteo gastheer Tsunami-conferentie”

  1. En waarom combineren we deze conferentie niet met de conferentie op Barbados………over hetzelfde onderwerp en ……………….ook deze week ?