• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Vliegtuigen tussen Venezuela en de ABC-eilanden vlogen afgelopen weekend af en aan. “Die vliegdrukte is niet uitzonderlijk tijdens de Paasdrukte, maar het leidde wel tot overbelasting”, aldus persvoorlichter Giovanni Atalita van Netherlands Antilles Air Traffic Control (NAATC).

“Het is niet ongewoon dat er in de ‘Semana Santa’ een groter aanbod dan normaal is van vliegbewegingen tussen Venezuela en Aruba, Bonaire en Curaçao. NAATC op Mahuma was daarop voorbereid, maar een constant probleem vormt dat veel privévliegtuigen wel een vluchtplan indienen, maar zich niet altijd houden aan de daarin vermelde tijden”, vertelt Atalita.

Ingrijpen
Met name afgelopen zaterdag constateerde NAATC een piek in de overbelasting van het luchtruim en luchthavens. “Daarom waren er momenten dat de luchtverkeersleiding van NAATC op Mahuma naar aanleiding van ontstane situaties op Aruba en Maiquetia (Caracas) op deze route vluchten heeft moeten reguleren.”

Verantwoordelijk
Atalita legt uit dat het uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de luchthaven zelf is. “Een probleem dat telkens de kop opsteekt is de beperkte capaciteit op vliegvelden bij drukte. Zo liet het Arubaanse Beatrix vliegveld op vrijdag en zaterdag aan NAATC weten niet meer capaciteit te hebben om vooral privévluchten op te vangen. Datzelfde gold zaterdag voor de luchtverkeersleiding Maiquetia bij Caracas. Dat geeft op zich al aan hoe intens het vliegverkeer was op piekmomenten het afgelopen weekeinde. In beginsel is dit een kwestie die de luchthavens zelf moeten oplossen.”

Onenigheid
Door de overbelasting besloot de directie van het Beatrix Airport om het luchtruim te sluiten voor privévluchten. Atalita: “In tegenspraak tot wat de Arubaanse minister Otmar Oduber van toerisme aan Arubaanse media heeft verklaard, heeft NAATC het luchtruim boven dat eiland niet tijdelijk gesloten. NAATC heeft zaterdag het verkeer moeten reguleren onder andere nadat Aruba en Maiquetia zelf hadden aangegeven geen capaciteit meer te hebben om deze vliegtuigen te accommoderen. Het is erg gemakkelijk en politiek opportunistisch om vanuit Oranjestad de gevolgen van deze overbelasting af te schuiven op NAATC op Curaçao.”

4 reacties op “‘Privévliegers volgen eigen schema’”

 1. @ Chupacabra

  Geloof me, voordat je deze ramp vol hebt ben je wel even bezig. Ik ken St Maarten zeer goed, hadden ze nog niet eens 1/4 van de ruimte alhier en stonden ze vliegtuigen met de hand te parkeren.
  Kan me niet voorstellen dat er hier ineens 200 vliegtuigen stonden.

 2. En dan klagen wij over het verlies van onze cat. 1 status, willen aan ruimtevaart gaan doen en dan kunnen we dit niet aan? Prioriteiten stellen mensen!

 3. @ Edgar
  Het gaat hier voornamenlijk ook om platform/afhandeling capaciteit, hetzelfde speelde een paar jaar terug op StMaarten ook, deze hebben toen drastisch uitgebreid, en men kon het weer aan.

 4. Wat een kolder.
  Komen ze IFR dan kan de verkeersleiding ze gewoon in de holding schoppen totdat er ruimte is voor een approach.
  Komen ze VFR ook dan kan de toren hen vrolijk vertellen dat ze nog niet mogen landen. Hou je ze gewoon buiten de CTR en ben je klaar.

  Dit is weer zo’n verzonnen probleem vanwege het feit dat de verkeersleiding hier nog nooit met ECHT verkeersaanbod te maken heeft gehad.
  Ze zouden voor de gein eens moeten gaan kijken in de VS of in Europa, praten we dan nog wel een keer.