• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Ingezonden brieven zijn bij Versgeperst.com welkom. Vandaag het woord aan  politiek leider van de PAR Emily de Jongh-Elhage over gebrek aan degelijkheid in bestuur.

Gebrek aan degelijkheid in bestuur

Met ingang van april moesten verschillende wetsvoorstellen om de uitgaven op het gebied van onder meer openbare gezondheidszorg, pensioen, import van medicijnen en personeelzaken worden ingediend door Kabinet Schotte en goedgekeurd door het parlement. Dit was nodig vanwege de begrotingsmiddelen die hiervoor beschikbaar hadden moeten worden gesteld om projecten te financieren in het belang van de samenleving zoals de bouw van het nieuwe ziekenhuis, onderhoud van scholen en geld voor sport.

In de maand december vorig jaar heeft de fractie van de PAR de regering tijdens de begrotingsbehandelingen in het parlement gezegd dat de beloften die het had gedaan aan het College Financieel Toezicht (CFT) onrealistisch waren. Ook het CFT heeft gezegd dat het traject ambitieus was.

Kabinet Schotte heeft op zijn belofte gestaan zodat zij een positief advies van CFT kon krijgen.Nu is het resultaat dat de regering het CFT foutief heeft geïnformeerd. Dit maakt de geloofwaardigheid van de regering weer eens twijfelachtig. De begroting van 2012 krijgt grote gevaarlijke financiële gaten voor de uitvoering van het beleid op verschillende bestuursgebieden. Bijvoorbeeld de bouw van het nieuwe ziekenhuis (de bouw staat niet opgenomen in de begroting van 2012), onderhoud van scholen en geld voor sport.

Nu de regering zich niet aan zijn afspraak heeft gehouden zal de werkelijkheid worden dat de begroting 2012 een groot financieel tekort zal kennen. De fractie van de PAR betreurt dat het uiteindelijk gelijk heeft gekregen. Het volk van Curaçao verdient dit onverantwoordelijk gedrag van zijn bestuurders niet. Curaçao verdient beter.

14 reacties op “Ingezonden: ‘Gebrek aan bestuur’”

 1. Mi tin gana di sa ki diA E PUEBLO AKI TA KUMINSA KWE RIENDA BEK DEN NAN MAN. Gruponan di akshon a papia hopi. Awor mester stop di papia y hasi. Ora tin 4 minister den exterior incluso Schotte,hasi dam sera Aero Puerto di Korsou laganan keda pafo. Declara nan personan non- grata meskos ku Wilson Godett a hasi e tempu aya. Mi no ta mira boso problema. Mantene nan pafo hinka tur kos den man di gobernador lage skirbi fecha pa eleshon nobo. Despues manda e gobernador tambe kas paobra nos tin un gobernador ku no tin poder. Mester di un yu di tera legitimo pa bira gobernador di Korsou. Si bosonan no tin idea kon tin ku manda un gobiernu kas anto bai buska tip serka nos lidernan bieu ku ekspernsha. Stop di grita y tuma akshon awor.
  Shon nan forsa.

 2. ZINLOZE PRIETPRAAT VAN EMILY DE JONG-ELHAGE.
  R.Willems 4 april 2012.

  Vóór 10/10/10 was er sprake van een gezonde financiële toestand, dankzij de tussenkomst van Nederland. Het blijkt uit niets, dat de toenmalige elite regering het beter had gedaan, dan wat nu het geval is. In tegendeel de graaicultuur bereikte toen zijn allerhoogste piek! M.a.w. gebrek aan bestuur is zinloze prietpraat en ken uw eigen bestuur! Indien men nu beweert dat er geen graai-corruptie was geweest, dan is het een pure leugen!
  Dhr. Gonet, die van uit de grond gestampte Frente Sivil stelt, “If you can’t stand the heat, leave the kitchen”. Een smartelijke penibele kreet door kortzichtigheid. Immers wie staat er eigenlijk in de ‘kitchen’? Frente Sivil of de Ministers? Zonder meer Frente Sivil zelf, als één van de zoveelste wegwerp-pressie-groepering zonder inhoud! Maar dan wel onbewust! En dat maakt heel de actie van Frente Sivil erg zielig en meelijwekkend!
  Alle feiten zijn reeds bekend bij alle regeringen en hadden nagenoeg alle revues van hoog tot laag gepasseerd, achtereenvolgens van alle kanten bekeken en beoordeeld om vervolgens aan kritische beschouwingen te onderwerpen. Alles bij elkaar opgeteld té licht bevonden voor diepgaande ingrijpen of met gezag en kracht tussenbeide te komen om er een einde aan te maken! Alleen PAR en frère-compagnon Frente Sivil hebben de behoefte om eindeloos verder met de grote botte bijl er op in te blijven hakken voor eigen belang! Kennelijk zelfs ook, nadat dit kabinet zijn mandaat uitgezeten heeft. Zuiver speculatieve krachtmeting voor een eventuele turn-over naar een politieke partij van Nederlandssprekende elites. Een doel dat overigens wel voorbij gestreden is, in afwachting dat Suriname over stag zal gaan.
  Frente Sivil, duidelijk met een dubbele agenda, krijgt er geen genoeg van: Wij Frente Sivil, wij zullen het zelf moeten doen door zelf niet integer te zijn om ruimte te krijgen “de vuile was van anderen op straat te kunnen zetten”, wat deontologisch dubbel zo zwaar weegt dan alle misstappen van alle Ministers samen! Dit is bewust negeren van goed fatsoen en de beroepscode wat onherstelbare provocatie is! Een duidelijk bewijs van proletige filisters, die op avontuur uit zijn, onder de mom van bezorgde burgers om te kunnen snoezen.
  Deze wijze van handelen kan niets meer te maken hebben met ‘bezorgde burgers of met algemeen belang’, maar is duidelijk eigen belang en honger naar politieke macht om eigen visies en eisen op het volk te kunnen leggen.
  Wanneer nu Frente Sivil zichzelf tot laag aan de grond vernedert, door ‘integriteit’ te willen prediken en
  “to show others dirty linnen in public” dan geeft Frente Sivil blijk, van niets beter te kunnen zijn dan anderen. En dit impliceert dan “als de vos de passie preekt, let dan op jouw kippen”. Symptomen van onrijpheid, amateurisme en gebrek aan ervaring, een mentaliteit die noodgedwongen ook gescreend dient te worden al was het maar voor de goede orde.
  Frente Sivil demonstrated being most corrupted and obviously self over powered by the heat of the kitchen, but still laying it on by the blunt hachet!

 3. @ seniel boberano. hoe komt het dan dat er een schuld overgebleven is van 1.8miljard guldens?

  Dat kan ik je wel eventjes vertellen. Dat hebben we te danken aan de MAN, want Nederland was ook bereid om 100% schuldsanering te leveren onder voorwaarden en dat wilde de MAN niet. Hoe het komt, dat de schuld zo groot was en groter werd? Eerstens door de lijken tot ca. 20 miljoen, die de PAR in de kast vond toen ze voor het eerst aantrad en dan kom je in een vicieuze cirkel terecht om toch het land te moeten regeren zonder geld en schuiven met geld van de ene naar de andere pot, maar de hoge rente bleef en moest betaald worden dus werden de schulden alleen maar groter.

 4. @sentinentel, Ik woon hier en betaal wel mijn belastingen en die schulden hebben dus invloed op mij ook. En ik denk dat Nederland al genoeg van JOUW schulden heeft betaald wees blij.. denk maar niet dat elk ander land zo gek is. Trouwens regeringschotte was tegen tegen sanering dus ze mogen maar al te blij zijn met 1.8 miljard. Voor deze regering zaten er ook MAN PNP FOL NPA etc in de regering en mensen als constancia schotte en asjes dus die mag je er op aanspreken van de schulden.. denk je dat die maatpakken van asjes niets kosten.. en dank de PLKP maar voor het failliet gaan van de ALM!

 5. @Jelle, ff bemoeien..
  wat zeg je? ONZE SCHULDEN???? ik kan niet voor Chichi spreken, maar ik had geen schulden!? hoezo ONZE?? ik ben Curasoleño, en jij? nee, niks ervan, niks geen ‘onze’!
  kom nou niet de gewone Curasoleños een door de PAR-regeringen gemaakte schuld in de maag splitsen.

  trouwens, als jouw/jullie schuld van 4.7 miljard guldens door het o zo goede menslievende nederland betaald is geworden, hoe komt het dan dat er een schuld overgebleven is van 1.8miljard guldens?
  Waarom moest “regering Schotte 1” dan met een schuld van 1.8 miljard haar regeringsperiode beginnen? vind jij dat zo gunstig? ik niet, absoluut niet! de schuld waarmee de vorige regering met Emely Elhage als eerste minister haar regeringsperiode begon bedroeg 1.5 miljard, overigens een schuld die door haar eigen Par-regeringen gemaakt is en op het end bijna 5 miljard bedroeg, wauw! iig veel minder dan de schuld van 1.8 miljard waarmee reg.Schotte mee belast is geworden op dd.10-10-’10!

  het is nogal makkelijk om het volk zo’n schuld in de maag te splitsen terwijl wij er geen part noch deel aan hadden.

 6. @Chichi, in ieder geval beter dan nu.. Nu wordt het eiland bestolen en zij heeft geregeld dat Nederland onze miljarden schuld heeft betaald..

 7. zooo, de voormalige onderwijzeres Emiky Elhage, die vroeger nauwelijks Nederlands kon praten, laatstaan verstaan, heeft een brief geschreven. Ja, in het Nederlands! Was er dan sprake van goed bestuur tijdens haar bewind? Ja, Hulanda stima nos, Hulandes stima nos, turtur amora di nos.

 8. @emily. Formeel heb je gelijk, maar ik denk dat deze regering ook geld zal uitgeven zonder begroting of zonder goedkeuring van de Staten. Ze noemen dat tegenwoordig democatuur. Dat is doen als je democratisch bent met een parlement en zo, maar feitelijk het land bestuurt als dictatuur. Curacao gaat daar trekjes van vertonen, incl de angstcultuur die opgeroepen wordt. Wie kan er nog kritisch zijn? Als je als topambtenaat voor deze regering moet werken, zul je op je tellen passen. De oppositie wordt in een democratuur niet gehoord. Op argumenten wordt in de Staten niet gediscussieerd omdat agendapunten van de oppositie niet eens worden behandeld. Naar de Raad van Advies wordt niet geluisterd (hun reacties op regeringsvoorstellen zijn zakelijk, grondig en van hoge kwaliteit; een ondergewaardeerd instituut). Blijft dus over de CFT als onafhankelijk kritisch orgaan, en die wordt om de tuin geleid..Het is ook in organisaties meestal zo dat zwakke leiders geen sterke adviseurs of ondergeschikten dulden. Zitten met dus met Schotte, waarvan het kennisniveau hier breed is besproken, dus laat zich raden dat hij zich niet door hoogleraren laat adviseren…Dat durven ze niet aan. Idem voor arme Constancia….

 9. Vandaag 3 April naar Haiti Woensdag 4 April terug,4 April naar india,Qater en VN bijeenkomst Rio+20 in Juni,is er niet één van de opositie die kan nagaan wat dit allemaal kost!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. Viola, een kopieer en plak briefje. Er wordt nu hard aan de fragiele trekpop getrokken.

 11. Hoera !!!!! , eindelijk revolutionaire Taal…..het heeft lang genoeg geduurd met het gedogen van dit stelletje dieven !!!

 12. Hier moeten we STOP! roepeen volk. Dit kan zo niet verder, Schotte is zijn zakken aan het vullen en dubieuze vriendjes aan het maken. Hij promoot zijn eigen bedrijven met staatsgeld. Hoe kan dit verder, wat moet er nog gebeuren voordat wij opstaan en hun doen ophoepelen?

  Unda nos ta bai?

 13. Ik zeg mijn lidmaatschap op ik kan niet anders,met zulke slappen verhalen,doe een stap terug en laat Leeflang de kolen uit uit vuur halen,lijkt me beter of NIET!

 14. Word het geen tijd voor een volksopstand !nu zijn er deze week toch drie a vier ministers in India,hebben we al een probleem met Jeroeneke.