• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Als het aan André Bosman (VVD) ligt, dan wordt het voor bewoners van de Caribische eilanden moeilijker gemaakt om zich in Europees Nederland te vestigen. Versgeperst.com vroeg aan voorbijgangers wat zij van het wetsvoorstel vinden.

Door nieuwe eisen te stellen hoopt Bosman de stroom ‘gelukzoekers’ in te dammen. Voorwaarden om in Nederland te kunnen komen, zijn het hebben van werk en inkomen. Verder wordt verwacht dat mensen de Nederlandse taal voldoende beheersen en geen strafblad hebben. Mensen die daar niet aan kunnen voldoen, kunnen zich niet in Nederland inschrijven en hebben daarmee ook geen recht op sociale uitkeringen.

Respect
Wigna (67) heeft geen problemen met het wetsvoorstel van Bosman. “Als mensen hier van Curaçao naar Nederland gaan, dan moeten ze zich aanpassen aan de regels die dat land heeft. Ieder land heeft politieke regels en als die regels streng zijn, dan moet je die maar gewoon respecteren en je daar aan aanpassen.”

Uitkering
Obrgien (22) vindt het wel een goed idee als er voorwaarden worden gesteld als eilandbewoners zich in Europees Nederland willen gaan vestigen. “Veel mensen gaan naar Nederland en denken dat ze wel een uitkering kunnen krijgen, want dan hoeven ze niet meer te werken. Als je iets wilt, dan moet je er voor werken. Niet gewoon zitten en maar wachten tot het bij jou komt. Ik vind het daarom goed dat de overheid in Nederland eisen stelt aan mensen die daar willen gaan wonen.”

Discriminatie
Erwin (65) kan zich absoluut niet vinden in het initiatiefwetsvoorstel van Bosman en vind het kortzichtig. “Ik ben Curaçaoënaar, maar ik heb de Nederlandse nationaliteit. Ik voel me gediscrimineerd en voel me als een allochtoon benaderd als ik in een ander deel van het Koninkrijk zou willen wonen. Dan moeten ze het ook invoeren voor een Groninger of een Zeeuw als die naar Amsterdam gaat.”

Radicaal
Op zich kan Wim (63) zich wel vinden in de politieke opvatting van Bosman, maar hij vindt het standpunt net iets ‘te radicaal’. “Ik vind dat er wel eisen gesteld mogen worden, net zoals er eisen aan Nederlanders worden gesteld als ze hier op het eiland willen komen. Maar het blijven wel allemaal inwoners binnen het Koninkrijk natuurlijk. Toch mag je heus eisen stellen. De taal kennen is een must en het is natuurlijk niet goed wanneer iemand van alles op zijn kerfstok heeft en dan zomaar in Nederland kan komen.”

Voorbereiding
Volgens Maureen (39) hoeft Nederland ‘niet zulke strenge voorwaarden’ te stellen, maar is het wel nodig dat mensen zich zelf goed voorbereiden op hun vertrek. “Er zijn veel mensen die naar Nederland komen, maar het is belangrijk dat ze daar onderdeel van de samenleving gaan worden. Ze moeten de taal dus goed leren en natuurlijk mag de overheid eisen stellen wat iemands strafblad betreft.”

43 reacties op “‘Aanpassen aan de regels van Nederland’”

 1. Ik heb de eer binnenkort weer eens met vakantie te gaan naar curacao en ga dan ook met veel plezier. Ik ben een echte nederlander maar respecteer iedere kleur en of afkomst. Korsou is een mooi eiland, helaas met veel ontevreden inwoners. In Nederland is het ook allemaal niet zo geweldig, alleen is het jammer dat bezoekers aan Nederland alleen maar mooie dingen vertellen en niet de hele waarheid. Armoede komt hier ook voor. Jullie omgeving en karakter is zo mooi dat ik niet kan begrijpen wat jullie in Nederland willen komen doen buiten vakantie e.d. . Dit gebeurt helaas ook door de noord afrikanen en oost europeanen. Het is niet alles koek en ei hier, ook de maatschappij hangt van leningen aan elkaar.

  Ik zou zeggen wees trots op jullie eiland en bevolking en leef in harmonie. De nederlanders laten veel geld achter op Curacao om te mogen genieten van jullie gastvrijheid en cultuur. Bouw er jullie mooie eiland mee op.

  Ik zeg tot ziens in juni 2012

 2. De idioot die een nauwere samenwerking met Duitsland voor staat moet zich eens verdiepen in de Duitse annexatie van Mallorca. Ja dat is een Spaans eiland (één van de Balearen). Persoonlijk ben ik er wel voorstander van, want als zij het hier overnemen weet ik tenminste zeker dat volgens Duitse grundigkeit alles uiteindelijk toch in orde komt.

 3. @PS:

  Jij laat precies de Curacao’se instelling zien waar de problemen mee beginnen. (Lekker he..niets doen)
  Ik wilde ook in Curacao gaan wonen. Heb daar familie. Maar ja, dan moest ik wel een baan e.d. hebben. Dus is het er niet van gekomen.
  Andersom zegt Ned. nu; je moet een inkomen e.d. hebben. Wat is hier slecht aan? Het is toch allang een feit dat in Nederland grote groepen zijn gaan wonen….niet werken…maar wel uitkeringen eisen??(omdat iedereen daar in Ned. recht op hoort te hebben??)
  Behalve de regering is iedereen hier dat soort zaken zat. Dus vandaar die regel. (Niet om Curacaoenaren te pesten.. maar geldt voor iedereen die in Nederland wil wonen.

  Curacao gaat dan opeens roepen; Maar ik heb toch hetzelfde paspoort?…voor hetzelfde geld reis ik toch van Amsterdam naar Utrecht?’…
  De Ned echter moeten WEL aan eisen voldoen voordat ze op het eiland worden toegelaten. Hebben toch ook hetzelfde paspoort?
  Enfin, Zo te horen wil Curacao wel van Ned. af. Best vreemd, aangezien Ned in de jaren 70 al van het eiland afwilde. Ook vreemd dat Curacao van Ned af wil (roepen ze)…maar blijkbaar wel vast willen houden aan dat paspoort.

  De grootte van het eiland? Willen van alle Makamba’s af? Ze moeten terug?
  Tsja, misschien hebben jullie gelijk en moet dat maar. Dan alle Curacaenaren ook maar vanuit Ned terug naar Curacao. Benieuwd of er dan wel ruimte genoeg is op het eiland.

  Curacao moet meer westerse banden aanhalen. Duitsland? Ja, als je niet veel van politiek weet..kan je zoiets antwoorden. Duitsland en Ned weer in de clinch…vast. Hopen dat ze geen muur gaan vormen tussen het eiland en Europa.

  De regel om dan Ned in te komen is eenzelfde….zo niet minder moeilijke regel dan wanneer een Nederlander op Curacao wil gaan wonen. Niets oneerlijk aan.

  Probeer zelf de boel daar in Curacao eens op te lossen met elkaar. Zorg dat je een samenwerking met Ned overhoudt..ipv afhankelijk te zijn van…

 4. Volgens mij heeft het merendeel hier echt enkel en alleen een cursusje loi met bijles gevolgd. Skreeuwen en onbeskoft zou Judeska zeggen. Hopi tristu figuren hier.

 5. @BErthold, ha ha dat is nu het verschil.. wij zitten lekker in de overheid nu dankzij de PS en MFK. en we zitten lekker op schaal 14.. hiervoor was ik bode voor makambas..alleen maar werken.. en nu kan ik de hele dag op internet zitten om mijn beschermheren te beschermen.

  ha ha ha verschil meot er wezen!

 6. Wat een diarhee aan verbaal geweld, het lijkt wel of iedere soberano buikloop heeft. Maar verder dan woorden komen ze niet want als ze verder willen moeten ze eerst een slok op hebben (zie mei 1969, zie Nieuwstraat, wat is het, 3 jaar geleden ?). Neen volgens mij hebben deze karpatjes op het verkeerde bloed geparasieteert.

 7. @Paulina..je zegt het volgende….””Hard werken moeten jullie nog leren, jullie zijn goed in: hele dag door koffie drinken,
  rookpauze, roddelen en laat iemand anders voor jullie werken en het geld krijgen jullie”” ten eerste,,,,,Jullie zijn geen harde werkers(niet allemaal),,Pauze is hier van 12 tot 2 uur…Polar drinken jullie heel de dag,zelfs tijdens het werk,Roddelen doet IEDEREEN hier op het eiland en als wij iemand voor ons laten werken,word ie er ook voor BETAALD!!!…En ik wil hier wel bij zeggen,,,dat dit niet voor iedereen geld he,,,,Beste Paulina,waar komt jouw haatgevoelens vandaan tegenover de Nederlander??

 8. @ sentinel Soberano

  Je geweeklaag over de groott van Curacao gaat niet op.
  Omgerekend naar het aantal inwoners per vierkante kilometer zit je in Nederland op 401 en op Curacao kom je slechts tot 315 oftewel er kunnen er nog genoeg bij.

  Toch vraag ik me wel af waar men zo bang voor is. De Antillianen zien op Curacao geen kansen, geen werk en gaan massaal naar Nederland.
  De Makamba’s zien kennelijk wel werk en kansen en proberen het hier gewoon. Sommigen hebben succes, anderen niet.
  Waarom proberen de YDK er dan niet eens iets van te maken i.p.v. de school niet af te maken, in de criminaliteit verdwijnen, geen arbeidslust hebben en het liefst naar Nederland vertrekken ?

 9. Ik bekijk net al die reacties even (in mijn pauze) maar mijn vraag aan iedereen is: Wanneer gaan jullie nou gewoon aan het werk, en probeer in elk geval hier een leefbare samenleving op te bouwen?

 10. Jelle is iig geen Europese nederlander! je kunt nog zo je best doen om de makamba uit te hangen, maar op een gegeven moment zal ‘iets’ in jouw schrijven verraden dat je geen makamba bent, maar simpelweg een wanna be!! tja Jelle, ik zal maar niet verklappen wat dat ‘iets’ is die je heeft verraaien. voor mij een weet en voor jouw een vraag. 😉

  zielig Jelleke, ga maar lekker door de hollander uit te hangen. iets zegt me dat je ook geen Curasoleño bent. maar goed..zo belangrijk is dat ook weer niet, het belangrijkste is jouw onverholen haat tegen Curacao en de Curacaoenaars, die je hier op het forum ten toon spreidt…

 11. Onbegonnen werk om met deze “struisvogels” te discussieren. Totaal gebrainwashed door Schotte/Wiels en co.
  Ik wens alle Paulinas / Jannen / seniele Boberano’s / Bobby’s / Janchi’s en alle aliassen die er nog meer populistisch gebral uitbraken op de fora.
  Nos mes Por, ik heb diep meelij met de grote groep “normale” Yu’s die ondergesneewd worden door dit agressieve zooitje fascisten.
  Hopi tristu !

 12. Ik denk dat Paulina samen met domboklad opgegroeid is .Ze praten allebei net zo dom en hebben de zelfde frustraties.

 13. Wat een hoop dom gepraat , vooral van de PS aanhangers die overal op het internet maar zeuren en haten. Als wij op Curacao nou eerst er voor zorgen dat niemend meer naar Nederland zou WILLEN, dan is het hele probleem opgelost. Maar dat lukt Curacao niet en daarom wonen er meer antilianen overzee dan hier.
  En als je terug wil keren na je studie, lees dan heel goed hoe je hier behandelt gaat worden, want je hebt met de makambas samengewerkt en hun gewoontes geleerd en je kan een trap onder je kont krijgen.
  Ik zou zeggen lees heel goed wat de mensen over jullie denkt, de domme mensen dus die hier alleen maar haat dingen zeggen en zo dom zijn dat ze alleen maar achter schreeuwende mensen aanlopen omdat ze zelf niets weten of kunnen. Hopi tristu. Als de makamba hier weggaat dan gaat een groot deel van de bevolking met ze mee, we zijn het begin van de jaren 2000 vergeten toen kon de KLM het niet aan met vluchtende Curacaoenaars, dat gaan we dan weer krijgen.
  Er wordt alleen maar door een paar domme mensen hier gekletst , domme mensen die zeggen dat we alles alleen kunnen, waaarom doen we dat nu dan al niet? WAAROM ?? Het enige wat we hier bereikt hebben is dat we schaamte hebben geexporteerd, onopgevoede mensen die criminelen zijn en dat we miljarden schuld hadden, daar is niets om trots van te wezen. Lees de schreeuwers hun onzin, want zij gaan dit dus veranderen, alleen hoe dat zeggen ze nooit want ze wten niets, ze zijn alleen maar tegen, tegen alles .

 14. @ibi, op 03-04-2012 om 9:57
  ibi, don’t worry with these mules..
  sommige gekken hier beweren tegen beter in dat een eilandje van nog geen 61 km lengte, het breedste gedeelte 35 km, met een land vergeleken kan en móét worden die bijna 60x groter is en dus veel ingewikkelder in elkaar zit, maar bovendien ook nog een bevolking herbergt van niet minder dan 17 miljoen! en dát willen deze grapjassen met ons eiland vergelijken dat nog niet eens 150duizend inwoners telt.
  tja, onlogischer en vaak ook nog tegenstrijdig met verscheidene van hun eigen hatelijke reacties kan het haast niet! haho 😆

  stel je eens voor dat er paar miljoen Europese nederlanders tot besluit komen om hun eigen, door hun ogen gezien blijkbaar een “holland-rotland”, te verlaten om naar Curacao te emigreren. wat denken ze dan dat er zal gebeuren? ach, dit is maar een voorbeeldje. laten ze maar voor de grap een paar gedachtensprongen maken, als het hen lukt tenminste.., . maar goed, vandaar ik het vergelijken van Curacao met nederland zo ontzettend onlogisch vind.
  bon dia. 😉

 15. @pauline, Ach jullie maken zelf al onderscheid met makamba pretu etc. en tegen mensen uit de regio hebben jullie wel een grote mond en voel je je beter maar tegen de makamba durf je niets.. wees dan zo stoer en ga zondag naar Mambo en roep daar dat je makambas haat ipv achter je computertjes..

 16. @Paulina
  1. Papiaments is een dialect dat op 3 rotspunten wordt gesproken en Nederlands is daar gewoon de officiele taal. (kijk maar in het wetboek welke taal?)
  2. Nederlanders waren eerder op Curacao dan jouw voorvaderen. nederlanders zijn er nooit meer vertrokken dus het is eigenlijk ons eiland.. (ze worden niets voor niets Dutch Caribbean genoemd)
  3. We hebben geen zin in bysides hebben en met een gouden ketting op een motor feveren of de hele dag aan een snack hangen.
  4.pedos en homos zijn genoeg op Curacao te vinden en jullie hebben zelf een Campo..
  5. Als jullie komen op werk komen juillie te laat.. maar wel op tijd weg naar huis.. lekker met chickies bellen of op hepa sms of nog beter je nagels lakken tijdens werk.. en dat is als jullie een baan hebben..

 17. Ook de “Antillianen” die witte voetjes bij de Makamba’s willen scoren zullen met de bittere waarheid geconfronteerd worden.

  Want je kan op je knieën gaan smeken of huilen bij de Makamba’s maar je blijft gewoon buitenlander en een zwartje die ze niet mogen.

  Dus doe normaal en leeft met de realiteit. Weg met die roze bril, want vroeg of laat krijg je een harde schop onder je kont van die Makamba’s die je altijd had geprezen.Je mag de glazen van die roze bril proberen te lijmen, maar die scheuren blijven ALTIJD zichtbaar!

  Tegen de tijd dat je ze nodig hebt kennen ze je niet, je hebt ze geholpen en je eigen bloed en cultuur verloochend om punten te scoren………..maar de Makamba’s hebben het bewust vergeten!

 18. in tegenstelling van wat er in Nederland is,hebben wij twee talen hier in ons land namelijk Papiaments en Nederlands.
  wat ik me nog steeds afvraag is hoe zit het met de BES-eilanden moet ik straks als ik op Bonaire me wil vestigen ook aan deze eisen voldoen.

 19. @ Ibi,

  Dus als ik het goed begrijp heb jij zoiets van ‘wij moeten alles mogen, maar de rest mag dat niet’ ?
  Dit eiland is niet vol, er is plek zat en dat argument kan ook nimmer een reden zijn om ‘ongelijkheid’ te eisen.

  Ik weet dat die regels al zeer lang bestaan, heb me er ook altijd over verbaasd, maar dan moet je ook niet vreemd staan te kijken wanneer de ander het nu ook doet.

  JIj meet kennelijk nogal graag met 2 maten.
  Wees dan eerlijk en kom daar gewoon voor uit. Ga geen onzinnig verhaal ophangen van ‘ik voel me een 2e rangs burger’, want de bewijzen tonen aan dat dit niet het geval is. Jij hebt, tot nu toe, meer vrijheden binnen het Koninkrijk dan de ‘Makamba’.
  Jij mag gaan wonen waar je wilt, zonder eisen, zonder beperkingen.
  De Makamba mag alleen in Nederland wonen zonder beperkingen, overal elders gelden aparte eisen.

  Dus hou op met de vermoorde onschuld spelen, kan ik niet zo goed tegen.

 20. @Edgar, Edgar denkt dat hij het wiel heeft uitgevonden. Maar Edje is pas komen kijken. Edje wil graag met de grote jongen meedoen maar komt kennis tekort.

 21. @Edgar, op curaçao wonen ”ook 16 miljoen mensen”. Zo goed?
  Simpel genoeg om te begrijpen?
  Op curaçao is er geen plaats voor 16 miljoen mensen, het is maar een piepklein eilandje. Verder moet je maar jou schoolboeken openslaan, als je tenminste op school bent geweest.
  Ik denk dat de gemiddelde Curaçaoënaar zich geen donder jan schelen wat jij zegt of denkt. Je doet maar.
  We houden van curaçao en het fijn op dushi korsow en gaan GRAAAAAAAG terug!!!!!!!!

  En, vergeet je pillen niet in te nemen, ok. sjuussss.

 22. @ Janchi,

  Ook bij jou die gespeelde verontwaardiging ?

  Leg mij eens uit waarom Curacao WEL allerlei eisen heeft voor Nederlanders die hier willen komen wonen en werken, maar waarom dat omgekeerd NIET zou mogen.
  Dit is de huidige situatie, dus geen verzinsel.

  Kun je alle mooie retoriek vergeten, gewoon een simpel antwoord op een simpele vraag.

 23. @ Edgar,

  Ik ben niet anders van jullie gewend. Jullie hebben nooit iets gedaan. Wanneer alle vingers naar jullie wijzen en worden jullie met de neus op de feiten gedrukt zeggen jullie: It wasn’t me!!

  Nl’ers/mariniers die zogenaamd drugs moeten bestrijden en zelf ermee rommelen. Maar jullie zijn van huis uit geleerd, geeft nooit toe als je fouten hebt gedaan schuift het naar iemand anders. Zeg nooit sorry, want den ben je minder. Dus je reactie verbaasd me niet, het bevestigd alleen maar jullie REAL aard.

  Durf je oplichtingspraktijken en corruptie verwarren met hard werken??!!! Bloed, zweet en traan???!!!! Hahahahaha. Wat slecht/kwaad is praten jullie goed of keuren jullie goed, en wat goed is af. Jullie/Nl’ers zijn eenmaal zo.

  Hard werken moeten jullie nog leren, jullie zijn goed in: hele dag door koffie drinken,
  rookpauze, roddelen en laat iemand anders voor jullie werken en het geld krijgen jullie.

  De waarheid kan pijnlijk zijn, maar het is en blijft de waarheid. Noem het afgunst, noem het wat je het wilt noemen,mijn woorden heb je diep geraakt. Wanneer het de waarheid betreft doet het zeer en zeker als je ermee geconfronteerd wordt! Blijf je hoofd in het zand steken, ik blijf wel up to date met alles wat rondom mij gebeurt.

  Helaas kan ik jullie/ Nl’ers niet negeren want jullie zijn als een pest/ ziekte op Cur.

  Ze zeggen: DE DADER GELOOFT IN ZIJN EIGEN ONSCHULD!! Precies zoals jij en je mede ras denken.

  @ Jan

  Jullie willen andere landen wel dwingen om jullie taal te leren. Jullie wilden Papiaments uitschakelen. Met Ned. taal kan je alleen naar NL. Prees NL niet te hoog, want NL kan groot zijn vergeleken met Cur. maar in de wereld stelt NL niets voor.

  NL is wereldberucht wat betreft: pedo’s, homo’s gedoe, roze buurten, drugs. Als ik jou was zou ik me schamen voor die Sodoma en Gomora gedrag van je land. In Amerika vinden ze NL alleen interessant omdat drugs is gelegaliseerd en de roze ramen. Verder niets interessant aan!

  Love it or hate it! 😉

  Hoogachtend,
  Paulina

 24. @ Paulina.niet alle Nederlanders zijn blond/wit en hebben blauwe ogen!! En Natuurlijk moeten Nederlanders zich ook aanpassen ,in elke land moet je je aanpassen !En als die Nederlanders hier op curacao de “”baas “” spelen,volgens jou,komt dat misschien omdat ze ook “”baas”zijn!!! Baas van hun bedrijf,waabij jij misschien wel voor werkt?En je zegt het goed,,openbare stranden kopen..dat houdt in dat ze “”te koop staan!! Gooi niet alles wat hier fout gaat op Nederlanders,oftewel,schuld van de Makamba’s..En wat is er nou fout aan als je in een andere land gaat wonen dat er regels aan verbonden zijn,dat je werk en inkomen moet hebben en geen strafblad enz.Die regels heb ik ook moeten doorlopen HIER OP CURACAO,moest ook een goed gedrag inleveren,en dat hoeven jullie niet als naar Nederland gaat emigreren!!!!!!!!!!?????????? Nu dus wel!!!!!

 25. Lees, dat het Koninkrijk wel degelijk werkt in “Rem op reislust Schotte”:
  http://www.antilliaansdagblad.com/images/stories/adnews/2012/april/03-04-12/P01.pdf

 26. Lees met veel plezier, dat het Koninkrijk toch werkt in het stuk “Rem op reislust”
  http://www.antilliaansdagblad.com/images/stories/adnews/2012/april/03-04-12/P01.pdf

 27. @nog steeds een Nederlands Paspoort, dit is dweilen met de Oostblokkraan open.
  Het zijn de Oostblokkers die Nederlandse gemeenten verloederen.
  Deze Oostblokkers komen dagelijks per uur per minuut bij bosjes / duizenden, vrij binnen. Zuid Europa ia ook aan het leeglopen richting Holland.
  Maar goed, curaçao doet er goed aan betere samenwerking aan te gaan met Air Berlin etc.en met landen in de regio. Beter een betrouwbare partner dan eentje die elke dag weer iets anders beslist.
  En die nl-paspoot mag je houden want die stelt geen moer meer voor tegenwoordig. .

 28. @ Sentinel Soberano. Toch eens wat beter leren lezen. Nederland wil alleen maar wat regels maken voor vestiging van Antillianen in Nederland. Net zoals Curacao en de andere eilanden al lang regels hebben voor vestiging van Nederlanders in Curacao.
  U maakt er een uitzettingsbevel van.

 29. @ sentinel Soberano, mee eens. Mooier kon dit jaar niet beginnen.

  De echte gouden webu du oro voor Curaçao. Heerlijk man, geen winter en vorst meer, maar heerlijke standen en veel kunuku’s. Lekkere tropische vruchten verbouwen enzo. Kan niet wachten totdat we eruit geschopt worden, heerlijk man.
  Wat een beloning, dit is geen straf maar een groot feest. Heerlijk oud worden onder de papayabomen, en verse vis zo uit de zee bakken en smullen, wie wil dat niet? Het feest kan beginnen.Chichi en Bubu kunnen eindelijk terug naar hun lombrishi geboortegrond.
  Dushi joe.

 30. @sentinel Soberano
  Zo gezegd laat aan di yu’i Korsou met dat ze ondergeschikt zijn en laat ze zo snel mogelijk afhandelijk van iemand anders worden.

 31. Paulina,

  Ik spreek en versta ( gelukkig ) ook niet alle dialecten die gesproken worden binnen Nederland.
  Waarom zouden wij voor Curacao daar dan een uitzondering voor maken.??
  Het is jullie keus, dat je met dit dialect denkt de wereld te kunnen imponeren!!

 32. Sentinel Soberano,

  Niets te danken ,,,,,,Graag gedaan!! ,wist wel dat je het zou begrijpen.

 33. @sentinel Soberano, je ziet maar, wij weten heus wel hoe wij een kinderhand moeten vullen. Succes met je Pueblo Soberano.

 34. Curacao moet zo snel mogelijk los van Nederland, de makamba’s daar moeten integreren of kunnen ze wat mij betreft opdonderen. En Curacao moet meer richten op een andere landen bereft toerisme zoals (Duitsland, Engeland, Spañe enz) gewoon weg met die klote makamba’s. se swaaaaaa

 35. Wij moeten op Curacao helemaal niet blij zijn met deze regel, er zijn al genoeg ladron op het eiland, straks krijgen we er nog meer. Idere dag overvallen en schietpartijen. Ik begrijp Nedrland bestmaar hoop dat het niet door gaat.

 36. @ Paulina,

  Het zit wel diep of niet soms ?
  Voel je je tekort gedaan door de Nederlanders alhier ?
  Wanneer jij alleen papiaments wilt praten dan doe je dat toch lekker, niets aantrekken van die Nederlanders.
  Dat ze dan wellicht bij jou niets kopen of dat ze jou dan geen werk geven……….tja, dat moet je maar voor lief nemen.
  Voor zover mij bekend ken ik zeer weinig Makamba’s die zich te buiten gaan aan allerlei geweldsdelicten, inbraken, overvallen etc Velen hebben een eigen bedrijf, met eigen bloed, zweet en tranen opgebouwd, geen YDK die daarbij een risico liep.

  Wanneer jij van mening bent dat zij alles opkopen…………ooit er aan gedacht om zelf eens met zo’n idee te komen en een risico te nemen ?
  Het spijt me, maar ik heb het niet zo met mensen die doodgaan van de afgunst. Zelf geen risico’s durven nemen of zelf geen enkel idee hebben, maar dan wel kwaad worden op degenen die wel een risico nemen of die wel een idee hebben.
  En geloof me, voor iedere succesvolle ondernemer zijn er minstens 10 gierend failliet gegaan. Die hebben dus hun geld hier gebracht, besteed (is de economie beter van geworden) en zijn weer vertrokken.

  Maar nogmaals, wil jij niets met hen te maken hebben…………….negeer ze dan. Lost al jouw frustratie en problemen in 1 keer op.

 37. ik ben zo blij, zo blij, dat de deportatiewet voor Curacaoenaars er aankomt. ik ben zo blij, zo blij, dat de terugkeerwet er eindelijk aankomt…precies wat ik al jaren hoopte. en nu maar hopen op nóg meer porties “diaree hollandais á la carte” uit Den haag voor ons Curacaoenaars. ik bedank Bosman & co uit de grond van m’n Curasoleño-hart voor genomen of nog te nemen maatregel. maak er maar een volledige Curacaoenaarstop van! het zal mijn eilandgenoten dwingen de juiste keus te maken. masha danki hulanda, je helpt ons vooruit. niemand kan nu beweren dat de hollanders het niet goed met ons voorhebben. Pabien Korsóu! 🙂 😆

 38. Jullie praten over taal leren?! Hoeveel Makamba’s op Cur. praten nou Papiaments? Ze doen niet eens de moeite om onze taal te leren.Wij moeten Nederlands met ze praten op onze eiland.

  Nederlanders moeten zich ook aanpassen op Cur., want ze komen hier en willen de baas spelen. Ze willen alleen met NL’ers omgaan, openbare stranden kopen. Werkte in hun eigen land als verkoper en willen op Cur. directeur spelen.

  Jullie zijn geen god, dus regels gelden voor jullie ook! Al zijn jullie blond/wit en hebben blauwe ogen!!

 39. enne als je je op een bes eiland wil vestigen , wat dan?

 40. Laat Curacao maar snel onafhankelijk worden met al die rovende makambas daar zoals John Duess met de First Curaçao International Banken de CBCS.

 41. @Jan, nee Curacao is zo lief voor de Europese Nederlander… Heel simpel dezelfde regels tussen het koninkrijk.. dat is pas eerlijk!

  maar zowiezo Curacao zo snel afhankelijk want dan hebben ze geen last meer van die koloniale Nederlanders!

 42. Inderdaad , we zijn allemaal bewoners van het Koninkrijk der Nederlanden. Dat Koninkrijk bestaat uit Nederland, Curacao, St. Maarten en Aruba. Plus een paar BES-eilanden die bijzondere gemeente zijn van Nederland, z.g. Caraibisch Nederland.
  Die vier delen van het Koninkrijk hebben allemaal zelfstandigheid en een eigen regering. Aruba heeft niets te vertellen op Curacao en St Maarten niet in Den Haag. Ieder deel kent zijn eigen regels en wetten en ieder deel heeft een eigen regering. Ondanks een Nederlands paspoort, ben je geen ingezetene van een ander deel van het Koninkrijk.
  Alleen voor het toezicht op behoorlijk bestuur, financieel beleid en Justitie is er de Koninkrijksregering, waarin alle landen samen beslissen over die onderwerpen.
  Als een Nederland politicus, om wat voor reden dan ook , een nieuw beleid wil invoeren omtrent vestiging van inwoners van andere delen van het Koninkrijk in Nederland, is dat alleen maar een zaak van de Tweede Kamer en de Nederlandse regering. Of dat nu leuk is of niet.

 43. kijk eens hoe lief Nederland is voor de gekleurde “Nederlander”, wet personen verkeer komt eraan. met nadruk op terugkeer.