• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Surinaamse parlement is vandaag begonnen met de behandeling van de omstreden amnestiewet. Als de wet zoals verwacht wordt aangenomen, betekent het dat alle verdachten van de  Decembermoorden in 1982 niet verder vervolgd zullen worden.

Dit geldt dan ook voor hoofdverdachte Desi Bouterse, die nu president van Suriname is. Coupplegers onder leiding van Bouterse vermoordden uit politieke motieven vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982.

Waarheids- en verzoeningscommissie
Zodra de omstreden amnestiewet van kracht wordt, zal er een waarheids- en verzoeningscommissie worden ingesteld. Volgens parlementariër Andre Misiekaba, een van de initiatiefnemers van de wet, is het belangrijk dat er een nationale verzoening komt, zo zei hij tijdens de vergadering. De waarheids- en verzoeningscommissie zal breed samengesteld worden en heeft als doel de waarheid zo zuiver mogelijk boven water te krijgen, aldus Misiekaba.

Meerderheid
Een meerderheid van het Surinaamse parlement lijkt te gaan instemmen met de amnestiewet. Na beraad binnen de partij heeft coalitiepartner Pertjajah Luhur van oud-parlementsvoorzitter Somohardjo besloten in te stemmen met de omstreden wet.

Strafeis
Op 13 april is een zitting van de krijgsraad gepland in het 8 decemberproces dat over de moorden gaat. In deze zitting zal de auditeur militair bekendmaken wat de strafeis is tegen de verdachten van de Decembermoorden, onder wie hoofdverdachte en president Desi Bouterse.

© ANP, alle rechten voorbehouden

2 reacties op “Behandeling amnestiewet Suriname begonnen”

  1. Om je dood te schamen zoiets, gewoonweg 15 MOORDEN wegvegen, alles kan dus als dit er door komt. Internationaal wordt er alleen maar meer modder op suriname gestapeld. Een veroordeelde drugsmokkelaar als president die aan de leiding was tijdens de moorden en nu weer aan de leiding is om zijn eigen amnestie te regelen.

  2. somohardjo is dit vergeten zo te zien:

    http://www.youtube.com/watch?v=L94yCS8VooY