• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Nederlandse minister van Buitenlandse zaken Uri Rosenthal is bezorgd over het voorstel van Desi Bouterse, president van Suriname, om de amnestiewet in te voeren. Rosenthal wil de stemming in Suriname afwachten, maar werkt al aan een gezamenlijke EU-verklaring.
“Vanwege de historische banden is extra zorgvuldigheid op zijn plaats”, zei Rostenthal gisteren. Nederland is de voormalige kolonisator van Suriname. Wel wordt achter de schermen al gewerkt aan een verklaring, mocht de wet worden aangenomen. “We kijken in EU-verband of we een uitspraak kunnen doen over Suriname”, aldus de bewindsman.

Aanklagen
Het wetsvoorstel van enkele Boutserse-getrouwe parlementariërs heeft al voor veel opschudding gezorgd. Amnesty International en de VS lieten zich kritisch uit over het plan. Advocaat Gerard Spong, zelf van Surinaamse afkomst, liet weten dat hij de staat Suriname wil aanklagen als de wijziging er komt.

Stemmen
Mogelijk wordt er maandag tijdens een openbare vergadering al over de wetswijziging gestemd. Donderdag werd duidelijk dat de politieke partij van Paul Somohardjo, Pertjajah Luhur, waarschijnlijk voor de wet zal stemmen. Hierdoor is er een meerderheid. De partij zit met de Megacombinatie, de partij van Bouterse, in de regering.

Vrijuit
Als de wet wordt aangenomen, dan betekent dit dat president Desi Bouterse en anderen die verdacht worden van betrokkenheid bij de Decembermoorden niet verder worden vervolgd.

 

© Novum

13 reacties op “Zorgen over amnestiewet”

 1. @freemdeling, waar was jij toen die 31 statenleden onze onafhankelijkheid er doorheen persten, laat mij één keer raden: je zat lekker van je uitkering te genieten in de Bijlmer ? Heb jij ook maar ene poot uitgestoken om dat door jou genoemde referendum te bewerkstelligen ? Nee dus, wij allemaal vonden het eigenlijk wel prachtig die onafhankelijkheid, wat waren wij toen nog naïef en dom, zoo dom !

 2. de onafhankelijkheid was doorgeperst door suriname heen zonder een referendum. 31 leden van de staten hadden beslist over het lot van 350.000 surinamers. net als een dictator.
  als ronny brunswijk, de rebellenleider van de JC amnestie kan krijgen van Venetiaan en Co. voor zijn wandaden tegen krijgsgevangenen (militairen), wie is dan bouterse?

 3. @Carlos, dat jij vind dat wat er in Suriname gebeurd maar van relatief belang is is juist mijn reden om alle Surinamers, vooral Surinamers in Suriname te blijven herinneren aan “”DE MISDAAD” die hier heeft plaats gevonden en pas als de verantwoordelijken hun straf hebben gekregen zal ik dit los laten. Wat de parasieten van surinaamse afkomst in Nederland ervan denken vind ik van uiterst relatief belang, eigenlijk vind ik dat helemaal niet belangrijk, het was niks en zal nooit wat worden met die weglopers.

 4. @surinamer… wat een veronderstellingen allemaal, waarom die verbale agressie? l. Nou ja, De wereld weet echt wel wat er in Suriname gebeurt. Net zoals de wereld weet wat er gebeurt in Sudan, Birma, Mali, Afghanistan etc. Wat er op dit moment in Suriname gebeurt is op wereldschaal maar van relatief belang helaas.

 5. @freemdeling, een land dat een moordenaar als president kiest is toch gedoemd…
  Geen fatsoenlijke regering wil met deze persoon zaken doen.
  in Suriname lijkt het politieke gebeuren nog erger als hier op curacao.
  wij hebben nog alleen maar met oplichters en zakkenvullers te maken.
  een kleinigheid als je het vergelijkt met een moordenaar.
  maar ook met onze regeerders willen fatsoenlijke landen liever even geen zaken doen.

 6. @Carlos, jij zit volgens mij samen met freemdeling in of onder dezelfde boom (in de Bijlemer, lekker te parasiteren). Het gaat er helemaal niet om of Rosenthal er wel of niet iets doorkrijgt, waar het om gaat is dat Europa en de rest van de wereld weten wie en wat Suriname is. Niet dat jullie daar wakker van zullen liggen want voorlopig kunnen jullie iedere maand jullie bloedgeld bij de gemeente gaan ophalen, stelletje lapzwansen.

 7. @freemdeling waar het hier omgaat is, dat ook in Europa het legaliseren van de moord en ik herhaal moord of moet ik zeggen het afslachten van 15 landgenoten, onder de aandacht moet komen. Niet alleen Europa maar ook de rest van de wereld moet volgens mij weten waartoe onze Surinaamse democratie (?) in staat is.
  Ik ben er verder van overtuigd dat jij parasiteert op het land dat ons volgens jou uit het Koninkrijk der Nederlanden geschopt heeft, Ergens onder een boom zal jou retoriek wel gehoor vinden, maar de mensen die wat beter onderlegt zijn lachen je vierkant uit want de stommiteiten die jij uitbraakt maken het voor ons alleen maar erger.

 8. Nou freemdeling, ik denk dat je even vergeet dat er in die jaren in Suriname toch zelf ook een meerderheidje voor onafhankelijkeheid was. Dat men daar misschien naderhand in wisselende meerderheden spijt van kreeg is wat anders. Maar zo een feit komt jou niet lekker uit in je retoriek.
  Ik werk hier vele maanden per jaar en blijf me verbazen over de verkwanseling van de Surinaamse bodemschatten. Waarschijnlijk door ongeschooldheid van de talrijke jeugd, die hier de makkelijke weg kiezen van meeschreeuwen met de grote monden die heel goed voor zichzelf zorgen en de persoonlijke belangen zeer goed veiligstellen. Helaas krijgt de bevolking niet de rijkdom waar ze recht op hebben. En die rijkdom is absoluut onafhankelijk van al die Nederlandse afkoopbetalingen.
  Kijk niet naar een ander, maar steek zelf de handen uit de mouwen.
  Groeten Uit Paramaribo.

 9. freemdeling,

  Waarom je voor deze reactie-naam hebt gekozen, is me nu geheel duidelijk geworden!!
  Je bent namelijk ,,befreemd” van elke realiteit in deze zorgelijke kwestie.

  Maar ga vooral lekker door met je onzin te vertolken, het geeft andere zienswijzes alleen maar meer gestalte.

 10. Rosenthal doet wel dapper, maar hij krijgt geen poot aan de grond in EU verband. Door zijn joodse roots, zijn Israelische vrouw en familie blokkeert hij steds als enige dat EU stelling kan nemen tegen de wandaden van Israel tegen Palestijnen…denkt hij nu echt dat hij hiervoor in EU nu wel zelf steun krijgt?
  Verder kan het nuttig zijn om eens te kijken hoe Europa met dit soort zaken om ging na WW II. Nog recenter..In Roemenie werd Causesco zonder enig serieus protest geexecuteerd. Die omwenteling werd in EU met gejuich begroet en van enig onderzoek naar deze daders is het nooit gekomen.
  Het is in Suriname net als op Curacao (en NL !) : het land krijgt de regering die het verdient….

 11. Ik denk dat onze regering ook met een amnesty wet gaat komen die alle ministers vrijpleit.

 12. @ Freemdeling. Ik zou zeggen ga je schoolgeld maar terughalen, om meer dan 1 reden als ik jouw gezwam zo lees. Iedereen die zijn zorgen uitspreekt over zo een wet heeft gewoon gelijk, en of dat nu een makamba is of een Suri, maar 15 moorden zo maar afdoen dat is belachelijk.

 13. NL heeft Suriname uit het Koninkrijk getrapt, tegen wil en dank van de gehele bevolking.
  En ze houden zoveel mogelijk Surinamers buiten hun grenzen met hun overdreven strenge immigratie/visum politiek. Vrijwel elk week komt er een nieuwe anti-buitenlanders-wet erbij.
  En nu hebben ze moeite met iets wat een pure Nationale Surinaamse zaak is.
  Laten ze stoppen met dat geouweh..r van ze.