CURAÇAO – Voorkomen dat kansarme inwoners van Curaçao, Aruba en Sint Maarten massaal naar Nederland komen heeft André Bosman (VVD) hoog in het vaandel staan. Volgens hem druist dit niet in tegen internationale wetgeving.

 
Volgens de politicus zijn ‘Antillianen welkom in het Europese Nederland voor familiebezoek of vakantie’, maar wanneer de eilandbewoners zich permanent willen vestigen moeten zij echter aan een aantal eisen voldoen. Dat meldt correspondent René Zwart vandaag in het Antilliaans Dagblad.

Voorwaarden
Enkele voorwaarden om in Nederland te kunnen komen, zijn het hebben van werk en inkomen. Verder wordt verwacht dat mensen de Nederlandse taal voldoende beheersen en geen strafblad hebben. Mensen die niet aan die eisen kunnen voldoen, kunnen zich niet in Nederland inschrijven en hebben daarmee ook geen recht op bijvoorbeeld een uitkering.

Juridisch
Volgens Bosman zijn de wetgevingsjuristen die zijn wetsvoorstel hebben bestudeerd tot de conclusie gekomen dat ‘mijn voorstel niet in strijd is met het Statuut, het Europees Verdrag van de Mens of andere verdragen van de Europese Unie en de Verenigde Naties.’ Als het André Bosman ligt wordt zijn initiatiefwetsvoorstel nog voor deze zomer aan de Tweede Kamer aangeboden.

Illegaliteit
PvdA Kamerlid Martijn Dam liet zich begin februari negatief uit over het initiatief van Bosman. Volgens hem leidt het er ‘alleen maar toe dat Curaçaoënaars naar Nederland komen, maar zich niet inschrijven in de gemeente’. “Dan weet je dus niet waar ze zijn als ze in de criminaliteit belanden. Dat werkt dus averechts,” zei hij tegen de Nederlandse krant het Algemeen Dagblad.

49 reacties op “‘Antillianenstop is juridisch gegrond’”

 1. het feit dat op Curacao en Sint Maarten, bijna alle groenten en fruit worden geimporteerd vanuit de US en Zuid-Amerika zegt al genoeg, de vis komt als diepvries uit de container,
  nee, anything except physical labour, je kan veel zeggen over de staat van het land, aan welk voedsel ze importeren, echt, zelfs de bananen worden ingescheept naar een tropisch eiland!!

 2. @Luthmilla,
  net het is John, ik vind Georgino zo een grappige nutteloze naam. inutil
  Ik hoop ook dat Curacao snel zelfstandig wordt: Met de occassion verkoper Schotte als premier, immers, je hoeft niet te kunnen lezen of schrijven om premier te worden in Curacao!, nee, je moet kunnen stelen en bedriegen.,

  – alle mensen met diplomas en centen (in feite de makambas) zullen moeten opsodemieteren uit de Caribbean. Dat is goed, laat ze maar gewoon netjes belasting betalen en echt werk zoeken;
  – alle Anti’s in NL, waarvan het grootste gedeelte criminineel of zeer laag op de maatschappelijke ladder staan, met geen enkele toekomst, vooruitzicht of kans op verbetering, ook niet als je er duizenden Antilliaanse projectjes, duizenden maatschappelijk werkers, straat coaches (die de taal van de straat spreken Swa!) en in feite miljarden euros belastingeld er tegen aan gooien, het mag niet baten, you can put lipstick on a pig , it is still a pig, time for excuses and referring to historical events is over, it is time to take responsiblity, eigen verantwoordelijkheid, eigen kracht, niet meer janken en schuld geven aan de blanke of rijke mensen,
  Curacao, is het nutteloze eiland, waar ze mensen die eigenlijk niets konden en wilden op werden gedumpt, daarbij kwamen de handelaartjes vanuit het Midden Oosten erbij, een goede mix van mensen zeg ik maar, daarna de Hollanders die wel even vertellen hoe het moet op het eiland, de blanke kolonialist uithangen,
  dat is nu voorbij,
  Als Curacao onafhankelijk wordt zul je de route Haiti of Zimbabwe volgen, een en al ellende, stelen en roven, maar misschien kan het ook goed gaan. gewoon op eigen kracht, een eigen taal en historie, los van de Hollanders. we sturen de 100 000 Curacaonaars terug, daarvan is jammer genoeg een last, maar je hebt die paar (die het verschil pijnlijk duidelijk maken) die wel succes zijn, slim en zelfstandig, die vormen het leiderschap, die autoverkoper Schotte moet opsodemieteren en weer gaan werken in de car wash

 3. Dat één Tweede Kamerlid het in zeer korte tijd voor elkaar heeft gekregen dat onze immigratiewetgeving in wederkerigheid wordt afgestemd op de Curaçaose immigratiewetgeving is een compliment waard. Meneer Bosman, chapeau. En ja de druiven zijn erg zuur maar dan zetten ze ze maar op gist en drinken/pissen de azijn.

 4. @ seniel boberano. kijken of de Curaoenaar nog een beetje trots in z’n bast over heeft…

  Door jouw stellige bewering, dat er geen onafhankelijkheid zal komen, moet het antwoord “nee” zijn.

 5. @Jelle, op 02-04-2012 om15:36,

  hoe kom jij er nou bij dat het Apartheidssysteem bedacht is door ZuidAfrikanen die al 300 tot 150 jaren geworteld waren in ZuidAfrika???? je onderschat de Curacaoenaars wel heel erg.
  wel, ik zal maar verklappen wie de Europese Nederlander was die in geschiedenisboeken en in Wikipedia en door alle historici als “De architekt van de Apartheid in ZuidAfrika” beschouwd en beschreven wordt!

  dé architect van het beschamende racistische systeem dat Apartheid genoemd wordt is niemand anders geweest dan de Europese Nederlander “Hendrik Frensch Verwoerd, geboren te Amsterdam in 1901.” Hendrik Verwoerd emigreerde op 2 jarige leeftijd met z’n ouders naar ZuidAfrika. Dus een Amsterdammer, dus hij had niks geen wortels van 150 of 300 jaar in ZuidAfrika. dé architect van het Apartheidssysteem was gewoon een Europese Nederlander Jelle!

  de Nederlandse Hendrik Verwoerd, later vanzelf tot ZuidAfrikaan genaturaliseerd, was fel anti-Semitisch en tijdens de 2e wereldoorlog uitgesproken Pro NAZI Duitsland! lieg niet tegen Manfredo Jelle, want een ieder die het echt wil, kan aan de info komen, bijv. google!

 6. Hahahahahaha ik lach me dood. Makamba??????? Georgino Nathaniel….wat een nederlandse naam zeg, GEMAKAMBIEERDT BEDOELDT JE ZEKER. Naam lijkt inderdaad op een 2de rangs burger. Vandaar moest jij in de rij van 2de rangs burger. En als wij, voorheen Antillianen uit Nederland moeten, Georgino, begin jouw koffer ook gereed te maken voor de eerst volgende vlucht terug naar jouw MAKAMBA LAND. En ook de rest PUNT.

 7. @Paulina
  precies in de roos, deze maatregel geldt enkel en alleen voor de Antillianen, zeg maar Curacaoenaars! ik vind het prachtig, want we zitten notabene in hetzelfde nepkoninkrijkje…
  nu is de tijd gekomen om de maskers te laten vallen. nu ben ik benieuwd naar de mening en de gedachten van die Curacaoenaars die denken/dachten: “ai yu, Hulanda stima nos”. hahohi 😆
  ik hoop dat er nóg meer maatregelen tegen ons genomen worden, kijken of de Curaoenaar nog een beetje trots in z’n bast over heeft…

 8. @ seniel boberano. Met Piet waren velen van mening, dat je zoals altijd totaal de weg kwijt was dus dat kan je niemand kwalijk nemen.

 9. @Jeroen, Nou dat valt wel mee hoor.. Elk weekend een ander 🙂

 10. @Piet 02-04-2012 om 16:24,
  volgens mij ben jij echt van lotje getikt. ik juich de maatregel juist toe, ik hoop zelfs dat het uitgebreid wordt, en nu doe je voorkomen alsof ik klaag enof huil?!?
  neen Pietje, ik schreef juist in jouw taal, maar nu nogmaals in het jipjannekaans: “dat ik het helemaal eens ben met de Antillianen stop, mag voor mij Curacaoenaarstop zijn.”
  het is ook nooooit goed he? nu juich ik iets toe dat goed zal uitpakken voor de Curacaouse geest het toe, en toch neemt Pietje mij kwalijk…wat willen jullie dan? nogmaals Piet, ‘ik ben uiterst blij met genoemde maatregel!’ gesnopen??

 11. Het probleem is niet zozeer de wetsvoorstel, maar de bedoeling die achter schuilt. Als je zo’n wet wil aannemen dan moet het voor iedereen geldig zijn. Ieder persoon, ongeacht uit welke land afkomstig, dient aan de eisen te voldoen willen ze permanent in NL blijven. En niet alleen mensen uit de voormalige Antillen.

  NL noemt iedereen kansarm zolang ze geen profijt uit die mensen/landen kunnen uithalen.
  Met andere woorden de “Antillianen” die geld kunnen leveren en de staatskist bijvult willen ze wel in NL hebben.
  Alleen de lusten, maar niet de lasten! Jullie zijn echt een oneerlijke volk, in hart en nieren!!

 12. @Jelle, wat dacht je van de Polen die in Nederland het vuile werk moeten doen doordat mensen zoals jij zo lui als varkens zijn en liever in de bijstand en de WW willen blijven plakken?

  Vergeet je niet te douchen want zure lichaamsgeur en zweetvoeten zijn funest voor een relatie op curaçao.

 13. @sentintel. jullie komen massaal naar Nederland en blijven daar dus het valt wel mee met de behandeling daar.. lekker huissie en uitkering wat wil je nog meer? Geen eisen aan onderwijs en inkomen..

  en wanneer wordt je een keer een man! wordt onafhankelijk en ga je eigen boontjes doppen ipv maar blijven huilen over Nederland.. echt wees een man met ballen!! nee alleen met karaoke ben je een zgn man.. get a life!

 14. Inderdaad , we zijn allemaal bewoners van het Koninkrijk der Nederlanden. Dat Koninkrijk bestaat uit Nederland, Curacao, St. Maarten en Aruba. Plus een paar BES-eilanden die bijzondere gemeente zijn van Nederland, z.g. Caraibisch Nederland.
  Die vier delen van het Koninkrijk hebben allemaal zelfstandigheid en een eigen regering. Aruba heeft niets te vertellen op Curacao en St Maarten niet in Den Haag. Ieder deel kent zijn eigen regels en wetten en ieder deel heeft een eigen regering. Ondanks een Nederlands paspoort, ben je geen ingezetene van een ander deel van het Koninkrijk.
  Alleen voor het toezicht op behoorlijk bestuur, financieel beleid en Justitie is er de Koninkrijksregering, waarin alle landen samen beslissen over die onderwerpen.
  Als een Nederland politicus, om wat voor reden dan ook , een nieuw beleid wil invoeren omtrent vestiging van inwoners van andere delen van het Koninkrijk in Nederland, is dat alleen maar een zaak van de Tweede Kamer en de Nederlandse regering. Of dat nu leuk is of niet.

 15. @Jelle, als curaçao jou niet bevalt waarom blijf je dan op Curaçao? Zeuren en toch blijven plakken? Ja, want permanent verblijven in de landen die jij opnoemt kan weer niet. Zielig.

 16. nou, la me ‘t zo stellen. “ik ben het helemaal eens met de Antillianenstop, zeg maar Curacaoenaarstop”. de reden waarom is een heel andere dan de medevoorstanders hier te kennen geven. had eigenlijk allang moeten gebeuren. nu maar hopen dat die stop uitgebreid wordt met een volledige Curacaoenaarstop. komt ons goed uit. maakt de Curasoleño wijzer, gaat hen in laten zien dat het tijd wordt om het nep nederlands koninkrijkje eenzijdig de rug toe te keren. maakt voor ons ook mogelijk om minstens 2/3e deel van de makamba-kolonie uit ons eiland Curacao te pleuren.
  het zal ons dwingen zelfstandig te worden. nu maar hopen dat wij nog meer porties “diaree hollandaise á la carte” van Politiek Den Haag opgestuurd krijgen.

  eh, tegen de zeurende makambas die hier doodleuk verzinnen dat ze zijnde te gast bij ons als 2e rangsburgers behandelt worden, zou ik willen zeggen, “WAS DÁT POTVERDORIE MAAR ECHT HET GEVAL”, was het maar waar! in nederland is het al jaren de meest gewoonste zaak ter wereld om Curacaoenaars middels de oberheden en gemeenten en de NL-pers als 3e rangsburgers te behandelen. het is zo normaal dat men er niet eens over praat, het is ingebakken! zo normaal dat zelfs bepaalde Curacaoenaars ook zijn gaan vinden dat het normaal is..
  eh, dat wil zeggen “tot wanneer 1 van hun eigen famiieleden ermee te maken krijgt”..laten we elkaar niet voor de gek houden. in dit vermaledijd koninkrijkje ís er gewoon nooit, maar dan ook nooit sprake geweest van enig gelijkheid tussen nederlanders en Antillianen, laten we elkaar geen onzin hoeven verkopen.

  ik zou heel graag de hollanders cq de makambas een koekje van eigen deeg laten proeven. helaas doen wij dat niet, zwak natuurlijk. het zou heel leuk zijn om de makambas eens te laten voelen wat het betekend om als 3e rangsburger behandelt te worden, om collectief als criminelen behandeld te worden door onze media.. ook bijv. 100% kontrole uitvoeren op alle Nederlanders die op Hato arriveren, want laten we wel wezen, vele makambas komen naar ons eiland toe, maar bepakt met synthetische drugs zoals o.m. XTC en amfetaminen etc etc.

  dus het gezeik dat makambas cq Europese nederlanders in Curacao of op een van de andere Antilliaanse eilanden als tweederangs worden behandeld, lijkt mij eerder wishfull thinking, misschien wel een geval van ‘de zielige makamba’ die een soort van zelf verzonnen perceptie nodig heeft om in vrede met zichzelf te kunnen leven..

 17. manfedo

  De apartheid ja. Een systeem bedacht door blanke Zuid Afrikanen in een tijd dat hun wortelen al tussen de 100 en de 300 jaren in Zuid Afrika gegrond waren. Zuid Afrikanen die het land van hun voorouders dus nooit hebben gezien.

  Een vreselijk systeem, bedoeld om de algemene welstand omhoog te krikken. Destijds woonde de zwarte bevolking in lucifersdoosjes en de blanke overheerser in villa’s. Overigens, na afschaffing van de apartheid woont de blanke bevolking in het buitenland waardoor de zwarte bevolking nu in halve lucifersdoosjes woont. Maar dat terzijde.

  Zie daarmee dus jouw punt en de relatie niet echt. Telkens maar iets opspeuren wat ook maar een greintje weg heeft van racisme. Voor ik naar Curaçao kwam heb ik mij nooit wat aangetrokken van de over Antillianen heersende vooroordelen. Hoewel dat in vele gevallen terecht was is dit in vele gevallen vooral heel erg onterecht gebleken. Een racist ben ik niet maar tijdens mijn verblijf heb ik vooral een voorkeur voor bevolkingsgroepen uit omliggende landen ontwikkeld (met name Dominicaanse Republiek en Suriname). Logisch dat die het veel verder schoppen dan de gemiddelde YDK.

 18. Helemaal eens met Bosman, als wij ons in ons Koninkrijk ook moeten onderwerpen aan een verklaring van goed gedrag en een werkvergunning, dan mogen de Antillianen dat ook eens gaan doen. Het is klaar met dat pappen en nathouden. En qua Nederlands, het wordt eens tijd dat ze hier eens goed NL gaan leren. De spelfouten die ik van mijn assistenten moet controleren begint vrij irritant te worden. Elke keer dat ik een CV zie van een Antilliaan met vloeiend NL, Engels, Spaans en Papiamentu dan weet ik al genoeg. Geen van deze vier talen wordt vloeiend beheerst, zelfs niet het Papiamentu waar men zoooo trots op is!!

 19. @manfredo, typisch, je laven aan de tiet van de je verguisde apartheid. Be a man and get a life elsewhere. Maar daar zul je de capaciteiten niet voor hebben en met jou al die andere good for nothing’s. Begrijp steeds beter dat ze jullie liever kwijt dan rijk zijn.

 20. @Pedro, AUB snel onafhankelijk worden dan! NL paspoort inleveren en dan zijn jullie van ons verlost!
  @Mafedo, komop man snel onafhankelijk worden snel snel!

 21. @dom dom: hoe snel krijgen ze zo een paspoort dan? is het niet pas na tien jaren?

 22. waar maken jullie je nou eigenlijk druk over,ik ken hele families domin,Haiti,Venuzaatjes,etc die met een Nederlands paspoort rondlopen,verkregen van hongerige popedoeren met YDK afkomst

 23. curacaoenaars waarom maken jullie er zo”n drukte over,het zijn de bedenkers van apartheid,weg met dat zootje.

 24. Wat een stemmingmakerij inderdaad, maar dan wel van Curacaose kant. Deze regels gelden al lang op Curacao t.a.v. Nederlanders die zich hier willen vestigen. Dat Curacao tegen exact dezelfde regelgeving verzet vanuit Nederland geeft aan dat men wel erg veel boter op het hoofd heeft. Lekker van twee walletjes eten.
  Curacao wil enkel lusten en wat lasten zijn daar weet men niets van.

  Op dit moment ben je als Nederlander tweederangsburger in Curacao én in Nederland is de Nederlander ook tweederangsburger. Het is hoog tijd dat dit veranderd.

  En Curacao onafhankelijk? Van mijn part graag, Zo snel mogelijk! Maar dan komt men er snel achter dat het altijd wel heel erg gemakkelijk is geweest om de hand op te houden bij Nederland voor financiële, materiële en personele steun.

 25. Wat een onzin,
  als je als Makamba op SXM of Curacao aankomt wordt er meteen gevraagd:
  “wat kom je hier doen?” vakantie of werk? bij werk moet je arbeidsovereenkomst hebben,
  je kan niet zomaar daar vestigen zonder iets te hebben, dus ze laten alleen de mensen met goed inkomen binnen of met veel centen op zak,
  Ik moest als makamba gewoon in de rij staan voor de immigratiedienst in Sint Maarten, tussen de Haitianen /Chinezen/Dominicanen om mijn verblijfsvergunning te krijgen, dit terwijl ik daar gewoon een goede baan had, toch laten ze gewoon tussen de bootvluchtelingen wachten en je als tweederangs burger behandelen, vinden ze heerlijk om je boos te zien,

  In Rotterdam Zuid, Dordrecht Krispijn, en Amsterdam ZO stikt het van de criminele antillianen, veel overlast,
  ik zie Curacaose tienermoeders met babys, in de uitkering, nieuwe sneakers halen bij Footlocker, en een gouden tand zetten in de mond van hun drie jarig zoontje!!! true story
  ongelooflijk, ze hebben 10 GSM abonnementen, niks wordt betaald, gewoon laten oplopen en laat de staat het maar oplossen, vele vele duizenden,
  die moet je allemaal naar het huis van Helmin Wiel sturen, dan mag deze racistische man, het zelf oplossen met zijn grote mond

 26. POLITIEKE STEMMINGSMAKERIJ !!!!!!!

 27. @henkie, gemakshalve vergeet je dan wel te vermelden dat vanuit Friesland en Limburg en voor wat dat betreft iedere andere provincie (iedere provincie hier heeft namelijk zijn eigen identiteit) niet gedreigd wordt om die makambas in bodybags terug te sturen, worden de Makambas op het Vrijthof niet door dronken gevoerde Maastrichtenaren met stenen bekogeld, worden de Makambas niet voor rotte vis uitgemaakt door de Achterhoekers etc. Ik neem zomaar even aan dat je begrijpt wat ik bedoel.
  En vanuit die eigen identiteit hebben al deze bevolkingsgroepen hun eigen provincievlag, hun eigen volkslied etc.
  Dus dat gezwam van jou komt voort uit pure afgunst, pasobra bosnan mes no por nada.
  Getekend een Makamba met Limburgse roots.

 28. @Jerrel, ik denk dat de KLM niet eens meer op de Antillen hoeft te landen. Geen lasten en ook geen lusten.
  Air Berlin is een goede alternatief.

 29. Piet, de tijd dat men Antillianen hiermee bang konden maken is passe. Curaçao is een mooi en fijn land, dus. Relax man, relax.
  Curaçao kan niet snel genoeg onafhankelijk worden, heerlijk. EINDELIJK !

 30. @ Henkie,

  Heb jij je nooit afgevraagd wat die jongeren in Nederland gaan doen wanneer ze daar naartoe verhuizen ?
  Vindt jij het OK dat zij alleen daar naartoe gaan omdat ze daar veel makkelijker in de criminaliteit kunnen verdwijnen ? Wat denk je nu werkelijk zelf ?
  Dat ze daar naartoe gaan omdat ze daar een eerlijk leven op willen bouwen ?
  Wanneer je dat gelooft dan zou ik dit jaar toch echt eens bij de Efteling langs gaan, daar geloven ze ook nog in sprookjes.
  Het uitschot dat naar Nederland vertrekt heeft veelal reeds een lange carriere in de criminaliteit alhier en ja, het is een grof schandaal dat de regering zich daar niet druk over maakt.
  De mentaliteit hier is meer in de trant van ‘liever kwijt dan rijk, laat Nederland die probleem jongeren maar aanpakken’.
  Kijk Henkie, daar zou je je kwaad over moeten maken en niet over vermeend onrecht.

  En wanneer we het dan hebben over onze schreeuwert Wiels, met zijn 80-20 regeling…….
  laat hem ook eens zorgen dat die 80 % ook eens gewoon op het werk verschijnt en niet te pas en te onpas thuis blijven wanneer ze daar zin in hebben. Vandaag was het weer feest, 2 komen er weer niet opdraven, rest mag harder werken en jij mag raden wie die 2 waren !
  Juist, dat waren geen Makamba’s, ook geen Colombianen of Haitianen, dat waren wederom de YDK en zo gaat het iedere dag.
  Leuk dat Wiels een 80-20 regeling wil, maar dan eis ik ook dat hij persoonlijk iedereen naar het werk komt brengen, want uit zichzelf komen ze niet.

 31. Dit zijn allemaal voorbereidingen op de exodus die plaat zal vinde als men de ISLA gaat sluiten. Het begint met je mensen die de huidige regering als voorbeeld neemt en zich niet aan de wetten houden. Daarna volgen de mensen die uit wanhoop door sluiting van de ISLA naar NL vertrekken.

  EN vergis je niet. NL is niet zo geweldig meer he!!

 32. @Ad, inderdaad snel onafhankelijk worden!! snel!!

 33. aan die @ henkie adresseren.

  Ik heb totaal geen begrip voor criminelen maar de eis dat je werk en inkomen moet hebben is ook niet van toepassing van alle Nederlanders die al in Nederland wonen. Ik dacht, dat ik nog steeds tot het Koninkrijk der Nederland behoorde met een Nederlands paspoort. Nu is het bijvoorbeeld Curaçao, volgend jaar Limburg of Friesland?

  Voor wat betreft de Heer Wiels , ik ben aanhanger van hem. Wat ik bedoelde te schrijven is het volgende zijn, volgers zullen denken zie nu wel Nederland laat ons in de steek.
  Dit is koren op de molen voor de PS.

  waar ik tegen ben is het goedkope retroriek van de Heer Bosman om op de gevoelens van Ingrid en Henk de stemmers van Geert weg te lokken van de PVV richting de VVD.

  Nogmaals het is verkeerd hier om de Nederlanders die uit Europa komen als Europese Nederlander te registeren en de mensen van de Antilliaanse eilanden deze als Antilliaan te registeren in Nederland.Tenslotte we zijn allemaal Nederlanders, wel met verschillende culturen.

  Hij die voor deze regeling is , is niet beter dan de gemiddelde Zuid-Afrikaan die apartheid goed keurde en vertelde dat het thuisland een goed idee was. Ik zeg het nogmaals dit geld voor beide landen dus Nederland maar ook ons land Curaçao.

 34. De exodus richting Nederland moet dus snel beginnen.

 35. DUSHI HENDE NOS TA ! aiiii heerlijk eindelijk eens een paar klappen in wiels zijn face !

 36. In de toemalige / huidige Nederlandse Antillen wonen hoofzakelijk NEDERLANDERS! Ik betwijfel dat het juridisch / mensenrechtelijk mogelijk is om de ene NEDERLANDER ander rechten en plichten te geven dan de andere, Wat op Curaçao gehanteerd werd betreffend de toelating en uitzetting zou het voor een internationale rechter (zeker niet binnen de EU ) volgens mij niet halen

 37. @ Henkie,

  Ik snap jouw reactie niet helemaal. Moet ik begrijpen dat jij je identificeert met de criminele Antilliaan ? Heb jij begrip voor jongeren, die naar Nederland vertrekken met als enig doel het gebruik maken van de lakse houding van de politie oftewel lekker in de criminaliteit duiken, niet willen werken en handje ophouden ?
  Zo’n houding heb ik nooit begrepn. Ook van Makamba’s zou ik zo’n houding nooit goed praten. Wie wil werken en meedoen is welkom, maar wie de boel wil belazeren en de tent wil leeg jatten……….die blijft gewoon lekker thuis.
  Lijkt mij een geheel logische opstelling.
  Bovendien heeft men hier op Curacao ook strenge regels voor Nederlanders, die komen ook niet zomaar binnen. Waarom zou het dan omgekeerd niet zo mogen zijn ?
  Leg dat eens uit ?

 38. Kan de KLM terug naar 2 vluchten per week.

 39. Bij gebrek aan medewerking van koninkrijkspartner Curacao zal Nederland blijven proberen een oplossing voor het probleem te vinden, dat juridisch acceptabel is. Ooit zal het lukken.

 40. 80 – 20 awo awo !

 41. @henkie, je zegt; hier speelt hij mijnheer Wiels mee in de kaart, omdat die straks met een gerust hart de Europese Nederlander op ons eiland kan aanwijzen als de boosdoeners. Denk jij nu werkelijk dat wij zo bobo zijn om dit te denken, jullie equivelant van onze Wilders heeft helemaal geen reden nodig om ons van wat dan ook maar de schuld te geven en dat zijn feiten en wij hebben helemaal geen illusies over jullie meneer Wiels en als blijkt dat de de Europese Nederlanders op Curaçao de verkeerde keus hebben gemaakt, zijn zij mans genoeg om dat als hombres te verwerken en niet als een yui korsou anderen daar de schuld van gaan geven. Kleine toevoeging, als jullie Wiels het volk zover krijgt (zal hem een heleboel flessen rum kosten) dan is de situatie vergelijkbaar met Haïti en wie wil er dan nog op Curaçao wonen ?

 42. Er is slechts 1 antwoord mogelijk, en dat is om er voor te zorgen dat er dus een situatie op Curacao ontstaat waarbij het helemaal niet nodig is om te “vluchtten”. Dus wel werk, wel goede scholing voor een ieder toegankelijk en indien geen inkomen waar men zelf geen verwijt treft, dan een vorm van uitkering.We voelen het al aankomen zeker??

  Curacao heeft hetzelf in de hand maar klaagt liever denk ik. Jaren geleden was er het lijstje van w paulo,als je daar op terechtkwam dan kreeg je een ticket en werd je naar Nederland “geexporteerd” en Curacao was weer een probleem kwijt, heet heeft zo zijn gevolgen gehad en dat is nog tastbaar.

  Overigens indien de makamba zich hier wil vestigen dan worden er ook forse eissen gesteld, dus waarom ook niet andersom, en nee het gaat niet alleen om de verhoudingen van wij zijn klein en hun zijn groot, het gaat er om wat kan een persoon aan ons bijdragen, dmv bijvoorbeeld wat hij/zij aan kapitaal meeneemt en de verplichte aanschaf van een huis (penshonadoregeling), de te betalen belastingen en of zijn expertise te gebruiken in een bedrijf zo niet eigen bedrijf, indien dit voor onze samenleving wat opbreng en werkgelegenheid brengt . Dit zijn de zaken die tegen het licht worden gehouden voordat men toestemming krijgt om zich hier te mogen vestigen.

  Ieder ander moet na de maximum periode die er voor staat gewoon weer terug naar Nederland anders ben je namenlijk illegaal op Curacao, of je nu een Nederlands paspoort hebt of niet. Wij stappen hier vaak overheen omdat we deze regels niet kennen, maar ze zijn er wel degelijk en worden ook zo uitgevoerd/gehanteerd

 43. @churandi ik weet niet of je op de hoogte bent, of doet alsof je niet slim bent.
  De makamba moet aan een aantal eisen voldoen wil hij zich vestigen op het eiland. En dat is zijn eigen vermogen. Voor de pensionado moet ie zelfs een huis kopen!!
  Geen makamba komt naar dit eiland toe om te genieten van de miserabel uitkering.
  Stop di papia kos di buriku

 44. terecht toch? Zo werkt het op de Antillen ook dus waarom niet andersom ook? Waarom moet NL zorgen voor de “antillianen” die geen werk hebben. Als je op de Antillen komt wonen, moet je ook werk hebben anders moet je weg. Wel praten over gelijkheid, maar alleen als het in het voordeel is? Dat is raar…

 45. Net als Curacao niet wil dat buitenlanders dominant worden, wil Nederland dat niet (meer). In de grote gemeenten is meer dan 40% allochtoon. Dat percentage `outsiders` zou op Curacao tot oproer leiden. YDK zou zich vreemdeling voelen in eigen land. Nederland en Curacao denken en reageren dus niet zo verschillend.

 46. Wat onze geitenwollensok van Dam vergat te vermelden is dat ze (het gros) so wie so in de criminaliteit terecht komt. Maar dat dat met zijn visie dan ook nog eens door ons belastinggeld gesubsidieerd wordt met iedere maand een leuke uitkering. Nu kunnen ze als ze gesnapt worden direct retour en gesnapt worden ze, is het niet vandaag dan is het morgen, ze komen aan de beurt.

 47. Prima idee, alles op basis van wederkerigheid. Net als de macamba op Curacao, de Curacouenaar in Nederland.

 48. Schandelijke gedachten van die Bosman, zo maakt hij ons tweede rangs Nederlander. Wat nog veel erger is dat ze waarschijnlijk de wet er wel door heen zullen krijgen in de tweede kamer.
  Dit komt omdat we het monster van een statuut hebben waar deze regels instaan.
  Ons land schermt daar te vaak mee als het ons uitkomt en we passen het statuut met graagte toe op de Europese Nederlanders die op ons eiland willen komen.
  Deze VVD probeert op deze wijze, stemmen te winnen en af te snoepen van de PVV.
  wat ik me ook afvraag is worden alle Antillianen die nu in Nederland zijn her beschouwt en worden ze Nederland dan uitgezet.
  Hier speelt hij mijnheer Wiels mee in de kaart, omdat die straks met een gerust hart de Europese Nederland op ons eiland kan aanwijzen als de boosdoeners .

  Ik denk dat de regering krachtig hun stem moet laten horen, maar ook er voor moet waken dat wij niet zo worden als de mensen in Nederland. Dus niet kwaad met kwaad vergelden

 49. Mooi dat we dit weten, tijd om onafhankelijk te worden.
  Eindelijk, het hoge woord is eruit, al wisten we dit allang.

  En nu op de huilie huilie reacties wachten, Hulandaaaaaaa stima nos, Hulanda tin bale di orro. Duh