• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC), Raffinaderij Isla en de overheid zullen elkaar maandag weer treffen in de rechtszaal. “Vlak voor de rechtszaak, liet de Isla zich de afgelopen 24 uur weer van zijn beste kant zien: de WHO waarde voor zwaveldioxide werd overschreden”, aldus SMOC.

Maandag wordt het hoger beroep behandeld in de zaak die SMOC heeft aangespannen tegen de overheid, met de Isla als derde partij. De stichting won eind augustus de zaak, waarop de rechter besloot dat de raffinaderij haar vergunning moet handhaven en de overheid als verantwoordelijke daarop moet toezien. In de vergunning is onder andere vastgesteld hoeveel giftige stoffen de Isla mag uitstoten.

Metingen
Volgens de metingen van SMOC heeft de raffinaderij deze norm de afgelopen 24 uur weer overschreden:

7 reacties op “‘Uitstoot zwaveldioxide overschreden’”

 1. @ Arjan Linthorst. Ik geloof niet alles wat ik op het internet lees. En een rechter heeft dus de ballen verstand van scheikunde of wetenschappelijke metingen. Als de tegenpartij slecht voorbereid is wint de aanklager. Betekend het dan dat de aanklager gelijk heeft? Juridisch gezien wel maar in werkelijk betekend het niks. Maar als ik SMOC moet geloven voeren ze zelf de metingen uit, en is het hele zooite in zijn geheel onbetrouwbaar.

 2. @ Rasechtewereldbewoner. Op de site van SMOC staat duidelijk ‘uit eerste metingen blijkt’. De veronderstelling dat er 1 of 2 maanden moet worden gemeten snijdt geen hout. De WHO schrijft niet voor niets 10 minuten gemiddelden voor. Waarom? Voor zwaveldioxide kan er heel nadrukkelijk sprake zijn van acute toxiciteit. Dat vergt ook acuut anticiperen: ofwel, zo snel mogelijk valideren van metingen, en op basis van een milieugezondheidsplan actie ondernemen. Wat betreft de bijdrage van de Isla? Zie diverse vonnissen op www.stichtingsmoc.org. Isla domineert in de bijdrage aan de SO2 uitstoot.

 3. @rasechte:
  Het gaat hier niet om gemiddelden. Voorbeeld: Als de SO2 twee dagen sky high is, zal dat schadelijk zijn voor de bevolking. Als de rest van het jaar de SO2 nul is, zal het gemiddelde ook bijna nul zijn. De bevolking zal die twee dagen echter toch schade hebben geleden.

 4. Van Nierop ben je je nieren kwijt geraakt op dit eiland ?? dat zou heel erg zijn,maar wat bedoel je nu eigenlijk met twee jaar geleden! graag antwoord

 5. Eh een scheikunde meeting is gebaseerd op langdurig meten (1 of 2 maanden). Dan wordt een gemiddelde berekent en wordt er statistisch gekeken of dit cijfer wel significant is. Anders is het maar een getal.

  En zijn er echt maar 2 meetstations op heeeeel Curacao? Hahahaha belachelijk
  Je kan dan nooit wetenschappelijk bewijzen dat het allemaal door de ISLA komt. Enige wat je laat zien is wat er zich in de lucht bevind. Enne zwaveldioxide is geurloos. Een klein feitje voor jullie.

 6. Kleine correctie: de metingen zijn niet van SMOC maar dit zijn metingen van de 2 meetstations die de overheid 2 jaar geleden heeft laten installeren.

 7. En het dome volk van Wielerien vind het G…….. sl. ..galLang leven de lol of foll.?